Gilbert: – Skal selvfølgelig bli en del av organisasjonen med opplæring, vedlikehold og kvalitetskontroll

I 2009 samlet Ibestad kommune inn penger til en hjertekompresjonsmaskin som står ubrukt. Ifølge Mads Gilbert skal ikke dette skje med de nye maskinene.

PRESSEKONFERANSE: Ifølge Mads Gilbert skal ambulansepersonellet opplæres i bruken av de nye hjertekompresjonsmaskinen.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Tilbake i 2009 ble det gjennomført en stor innsamlingsaksjon blant lokalbefolkninga i Ibestad kommune for innkjøp av en hjertekompresjonsmaskin til deres ambulanse. Da maskinen var blitt kjøpt inn, ville ikke UNN ta ansvar for å ta utstyret i bruk.

Overfor NRK opplyste sykehuset i 2010 at: «Kommunelegen i Ibestad kan bruke instrumentet, men da må kommunen ta ansvar for opplæring og bruk».

På grunn av skiftende personell og manglende ressurser lokalt, har maskinen stått ubrukt på legekontoret i Ibestad siden den gang.


Har samlet inn over 2 millioner kroner til ambulansetjenesten

– Vi har doblet det vi håpet på, sa Mads Gilbert under dagens pressekonferanse på UNN.


– Annen modell

Overlege Mads Gilbert forklarer at maskinen som ble kjøpt inn i Ibestad var en annen type enn den de skal gå til innkjøp av nå.

– Det kommer stadig inn utstyr som folk samler inn penger til, men som ikke matcher tjenesten. Kompresjonsmaskinene som nå skal kjøpes inn til ambulansene finnes allerede i ambulansehelikoptrene og på akuttmottaket, sier Gilbert

UNN har nylig avsluttet et forsøksprosjekt hvor de tok i bruk hjertekompresjonsmaskiner i ambulanser. Disse maskinene har UNN hatt på lån fra leverandøren i 1,5 år, og de er nå levert tilbake.

– Den maskinen vi har i helikopteret og på UNN, og som vi har hatt på prøve, blir en integrert del av utstyrsparken til ambulansetjenesten i hele UNN HF. Maskinen vi har i helikopteret bruker vi regelmessig. Da vi hadde prøveprosjektet brukte vi maskinene aktivt både i Tromsø, Narvik og Harstad, forklarer Gilbert.


UNN har ikke råd, ambulansearbeidere starter innsamlingsaksjon for livsviktig utstyr

UNN Tromsø har hatt lånte brystkompresjonsmaskiner i ambulansene, som nå er levert tilbake. UNN har ikke midler til å kjøpe egne, så ambulansearbeidere har på privat initiativ startet innsamlingsaksjon.


Opplæringsprogram

Han sier at de allerede har utviklet et program for å lære ambulansepersonellet å bruke maskinen.

– Her skal det være en opplæringspakke som følger utstyret, og vi har allerede laget et eget opplæringsprogram til prøveprosjektet. Det er klart til bruk, og vi hadde stor suksess med å lære opp vårt ambulansepersonell, sier Gilbert, som sier at de allerede har gjennomført opplæring på personellet i Tromsø, Narvik og Harstad.

– Vi kommer til å fase dette inn på en ryddig, planlagt og offisiell måte i ambulansetjenesten i UNN HF. Vi har skaffet pengene, og dette skal selvfølgelig bli en del av organisasjonen med opplæring, vedlikehold og kvalitetskontroll hele veien, sier Gilbert.


Samlet inn penger til livreddende maskin i 2009 – men UNN ville ikke ta ansvar for den

Mens UNN-ansatte nylig har samlet inn nærmere en million kroner til innkjøp av brystkompresjonsmaskiner, står en nesten identisk maskin og samler støv i Ibestad.