Mange turister velger tog og buss til Tromsø: – Økende trend

Stadig flere av overnattingsgjestene til Tromsø Lodge & Camping vil reise mest mulig klimavennlig når de skal til Tromsø, spesielt de asiatiske turistene.

REISER KLIMAVENNLIG: Daglig leder Ida Kristine Jakobsen på Tromsø Lodge & Camping opplever at mange av de asiatiske overnattingsgjestene har reist med tog og buss for å komme til Tromsø.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

I fjor hadde Tromsø Lodge & Camping 70.000 overnattingsgjester, av dem kom over 2.000 bare fra Kina.

– De fleste av asiatene som overnatter hos sier de har reist med tog til Narvik og tatt bussen til Tromsø. Mange av dem kommer fra Kina og Singapore, sier daglig leder Ida Kristine Jakobsen på Tromsø Lodge & Camping.


– Klimaendringer gjør Tromsø til attraktivt reisemål

En av forfatterne bak reiselivsstrategien mener klimaendringene gjør Tromsø og Arktis til et interessant reisemål.

 

Økende trend

Det er spesielt de siste par årene hun har registrert at turister som er opptatt av klimaendringer prøver å reise mest mulig klimavennlig når det er mulig.

– Det er en økende trend blant turistene. Jeg ble overrasket i starten da jeg hørte at overnattingsgjestene hadde reist med tog til Narvik og videre med buss til Tromsø. Men mange turister er bevisste når det gjelder klimaet, og de vil gjerne bidra på en positiv måte, og legge igjen et minst mulig klimafotavtrykk etter seg, sier Jakobsen.

I tillegg til klimaet bryr turistene seg også om lokalsamfunnet de besøker.

– Vi hadde en gruppe turister fra USA som kom hit for å bo på campingen. De ville bo her fordi Tromsø Lodge & Camping er eid av TUIL, og på den måten ville de gi noe tilbake til lokalsamfunnet, sier hun.


– Reiselivsstrategien er i strid med kommunens klimamål

Mens kommunens klimaplan har et mål om drastiske kutt i klimagassutslippene, vil reiselivsstrategien føre til turistvekst, og med det økt flytrafikk og økte utslipp. – Det henger ikke på greip, sier klimaaktivistene Sofie Stranger og Sigurd Cottis Hoff.

 

Har bevissthet

POSITIVT: – Det er kjempepositivt at turistene velger flere måter å reise på enn bare med fly, sier reiselivssjef Chris Hudson i Visit Tromsø. 

 

Reiselivssjef Chris Hudson i Visit Tromsø har ingen konkrete tall å vise til, men bekrefter inntrykket fra Tromsø Lodge & Camping.

– Vi hører fra folk som dropper innom turistkontoret at mange har reist med tog og videre med buss til Tromsø. Det er kjempepositivt at turistene velger flere måter å reise på enn bare med fly. De er kjente med klimaendringene som skjer og de utfordringene det skaper. Den bevisstheten har de meg seg som besøkende i Arktis, sier Hudson.

Januar-økning

I dag frakter både Troms fylkestrafikk og Bussring AS personer mellom Narvik og Tromsø.

Daglig leder Kurt Bones i Troms fylkestrafikk kan vise til stabile trafikktall for månedene oktober, november, desember og januar med mellom 10.000 og 12.000 reisende de siste årene, riktignok med en økning for januar i fjor til januar i år.

– På linje 100 mellom Narvik og Tromsø hadde vi totalt 117.508 reisene i 2018, som er en nedgang fra året før. I forhold til januar 2018 har vi en økning på seks prosent i januar 2019, sier Bones.

Passasjertallene forteller imidlertid ikke hvilken nasjonalitet de reisende har. Når den nye busskontrakten starter 1. august, regner Bones med det blir økt trafikk.

– Da får vi en betydelig oppgradering av bussene med tre dobbeltdekkere som skal kjøre mellom Narvik og Tromsø, forklarer han.


Viser Tromsø fram til over 40 millioner TV-seere

– Det dere kaller vinter er helt absurd for oss, sier Sør-Amerikas største TV-personlighet.

 

Halvparten asiater

Daglig leder i Bussring AS, Henry Nyvoll, har nettopp fått løyve for drift av The Arctic Route mellom Narvik og Tromsø.

BUSSATSING: Bussring AS fikk for 14 dager siden løyve for The Artic Route mellom Tromsø og Narvik. – Vi ser en økende trend med bruk av buss og fra 1. desember utvider med rute til Rovaniemi, sier daglig leder Henry Nyvoll i Bussring. 

 

De har tatt konsekvensen av at mange turister velger tog og buss, og har avganger til og fra Narvik som er koordinert med togtidene.

– Så langt er det halvt om halvt med asiatiske og europeiske passasjerer. Vi ser at det er kommet en ny type reisende som ønsker å reise mest mulig miljøvennlig. Til en viss grad er de nødt til å reise med fly fra Asia for å komme til Europa, og der det er mulig bruker mange miljøvennlig transport når de er her. De er vant til å reise med tog fra hjemlandene sine, sier Nyvoll.


 

Ny rute til Finland

Neste vinter starter Bussring rute mellom Tromsø og Rovaniemi, som et resultat av at Finnair flyr mellom Helsinki og Tromsø.

– Vi har tenkt på et større konsept i forbindelse med at det er en økende trend at turister kombinerer buss/tog med buss i området de ferierer. Fra 1. desember utvider vi The Arctic Route til Rovaniemi. Da vil asiatene kunne fly med Finnair til Tromsø, ta bussen til Rovaniemi og fly hjem derfra, sier Henry Nyvoll.