SV-politiker Gunhild Johansen mener folk bør boikotte foredraget med Joshua French

Gunhild Johansen (SV) vil ha en debatt om hvor grensen går for hvem som skal få bruke kommunens storstue. Kulturhussjef Erik Smith-Meyer ønsker debatten velkommen, men sier han gleder seg til å høre foredraget.

– PROBLEMATISK: Gunhild Johansen (SV) synes det er problematisk at French skal få tale uimotsagt fra byens storstue. – Jeg mener folk bør boikotte foredraget og holde seg hjemme, sier hun.  Foto: Haakon Steinmo

Dette er saken
  • Joshua French reiser Norge rundt med foredraget «Dømt til døden».
  • I foredraget forteller French sin versjon av det som skjedde i Kongo i 2009 da han og Tjostolv Moland ble arrestert, tiltalt og dømt for mord på deres sjåfør Abedi Kasongo.
  • I alt dreier det seg om 34 foredrag og ett av dem holdes fra scenen på Kulturhuset i Tromsø 26. februar.
nyheter

Joshua French er godt i gang med foredragsrekken sin. Tirsdag står han på Hovedscenen på Kulturhuset i Tromsø med foredraget «Dømt til døden». Turneen har skapt reaksjoner både her i byen og andre steder i landet.

Tidligere har Arne-Wilhelm Theodorsen oppfordret ordfører Kristin Røymo (Ap) til å gripe inn og nekte Kulturhuset å slippe French ut på scenen. Nå ønsker også Gunhild Johansen (SV) en politisk debatt i kommunestyret om hvem som skal få leie seg sceneplass i den kommunale storstua.

– Jeg synes det er problematisk at French skal få fortelle sin versjon av historien uimotsagt fra scenen i Kulturhuset, sier Johansen.


Mener at ordfører Røymo må gripe inn og gi Joshua French scenenekt

26. februar står Joshua French på scenen i Kulturhuset med foredraget «Dømt til døden». Samfunnsdebattant Arne-Wilhelm Theodorsen mener ordføreren bør nekte French en kommunalt eid scene, men Røymo vil ikke blande seg.


Vil sende et signal

Johansen innser at hun er for sent ute til å forhindre at French går på scenen på tirsdag, men ønsker likevel å løfte en mer generell debatt på bakgrunn av dette arrangementet.

FRENCH TIL TROMSØ: Tirsdag 26. februar står Joshua French på hovedscenen på Kulturhuset og holder sitt foredrag «Dømt til døden».  Foto: Christensen, Marte

– Jeg vil ha en debatt om hvor grensen går for hvem som skal kunne leie seg inn på Kulturhuset, sier Johansen.

– Bør politikere blande seg inn i hvordan Kulturhuset jobber?

– Vi skal ikke styre hva Kulturhuset setter opp, men vi kan likevel sende et signal om hva vi synes om dette veldig uvanlige arrangementet, påpeker hun.


The Edge-direktøren om Joshua French-bråket: – Alle må få lov til å fortelle sine historier

Samfunnsdebattant Arne-Wilhelm Theodorsen mener ordføreren bør gi Joshua French scenenekt, men Røymo vil ikke blande seg. Verken The Edge-direktøren eller HT-sjefen ville nektet French å stå på deres scener.


Kun fire billetter igjen

Sjef på Kulturhuset, Erik Smith-Meyer, sier at han gleder seg til tirsdagens foredrag. Han ønsker likevel debatten velkommen.

– Politikerne må gjerne blande seg borti hva vi programmerer. Jeg er fornøyd med at arrangementene våre engasjerer, sier Smith-Meyer.

Han kan fortelle at det midt på dagen fredag kun var fire billetter igjen til foredraget, noe han tar som en bekreftelse på at det er stor interesse for det French har å fortelle.

KULTURHUSSJEF: Erik Smith-Meyer er glad for at arrangementene på Kulturhuset skaper debatt.  Foto: Tom Benjaminsen

– Hadde du regnet med at det ville bli reaksjoner da du tok imot tilbudet fra French?

– Ja. Kulturhuset skal ikke ligge i dvale. Det må ikke gå upåaktet hen at vi er der, mener han.Avlyser tre foredrag – Tromsø blir siste stopp

Onsdag i forrige uke meldte Romerikes Blad at French avlyser tre foredrag på Østlandet i mars på grunn av sykdom, men arrangør Kristian Jakobsen i Atikko, sier at foredraget i Tromsø går som planlagt.

Ifølge oversikten på Atikkos nettside var Larvik forrige foredrag på søndag, og Tromsø siste stopp på turneen.

– Det er riktig at vi har kortet ned noe på turneen og avlyst noen få foredrag. Det er det flere grunner til, men sykdom er ikke en av dem, sier han.

– En Tromsø-politiker mener folk bør boikotte tirsdagens foredrag. Hva tenker du om det?

– Jeg er uenig og mener folk heller bør komme og høre på foredraget og gjøre seg opp sin egen mening, sier Jakobsen.


Kulturhussjefen ønsker Joshua French velkommen: - Vi driver ikke med sensur

26. februar til neste år står Joshua French på scenen i Kulturhuset med foredraget «Dømt til døden». Kulturhussjef Erik Smith-Meyer mener det er uproblematisk å gi French en talerstol.


Ordføreren vil ikke gripe inn

Ordfører Kristin Røymo var ikke tilgjengelig for kommentar fredag, men har tidligere uttalt følgende til iTromsø:

«Joshua Frenchs turne er både ubehagelig og etisk svært problematisk [ ...]. Likevel vil min prinsipielle holdning til frihet, herunder også ytringsfrihet, vinne i spørsmålet om bruk av scenen. Jeg vil ikke nekte Kulturhuset å gjennomføre arrangementet. For meg er det imidlertid helt uaktuelt å selv gå på denne forestillingen.»

VIL IKKE GRIPE INN: Ordfører Kristin Røymo (Ap) har ikke tenkt seg på Joshua Frenchs foredrag, men vil ikke nekte Kulturhuset å gi den dømte nordmannen en scene.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø