Jan Blomseths utmelding vil få en enorm betydning for Tromsø Frp

nyheter

Da uttrykket «Herrens veier er uransakelige» oppsto, kan man undres på om det var myntet på Frp-bautaen Jan Blomseth. Den herren har i alle fall gått stier ingen trodde var mulig i kommunepolitikken.

Samarbeidsklimaet i Tromsø Frp har vært mildt sagt elendig siden valget i 2015. Etter mange lite kollegiale utspill i mediene og motarbeiding av hverandres forslag, toppet det hele seg i september 2016, da Anni Skogman ble ekskludert fra partiet i to år, som følge av at hun ikke ville skrive under på en samarbeidsavtale hun, Jan Blomseth og Bjørn Gunnar Jørgensen var blitt forelagt av fylkespartiet.

Troms Frp hadde forsøkt å få ro i lokalpartiet ved å utarbeide en samarbeidsavtale mellom de mest sentrale partene, og det var denne som skapte den mildt sagt overraskende vendingen. Ifølge dem selv hadde fylkespartiet rett til å ekskludere folk fra partiet når lokallaget ikke har noen leder, som tilfellet var da.


Jan Blomseth melder seg ut av Frp: – Vi har brutt nærmest alt av løfter vi ga til folk

Mangeårig Frp-høvding Jan Blomseth melder seg ut av Fremskrittspartiet – og tar et kraftig oppgjør med partiet.

 

Ekskluderingen ble etter hvert omgjort, etter innblanding fra Frp sentralt, men den tilsynelatende, åpne revolten som pågikk ble ikke leget. Under årsmøtet i november året tidligere hadde Bjørn Gunnar Jørgensen blitt valgt, men gikk umiddelbart etter opp på talerstolen og trakk seg. Årsaken var at 9 av de 24 stemmeberettigede stemte blankt.

Det var ikke første gang at det hadde oppstått bråk under et årsmøte i Tromsø Frp. Etter møtet i mars 2015, trakk halve styret seg. Da var det strid rundt selve nominasjonen i partiet. Etter ei kampvotering ble daværende gruppeleder i kommunestyret, Jan Blomseth, valgt til byrådslederkandidat. Han var opprinnelig foreslått på femteplass av nominasjonskomiteen.

Blomseth ble senere avsatt som leder for partigruppa, og mente seg kuppet. Han har flere ganger vært i mediene og klaget over linja partiet kjører. «Det er helt klart at når man skal representere partiet, er det nå et annet Fremskrittsparti i byen enn det partiet har stått for i 20 år. Da sliter jeg. Jeg kjenner ikke igjen partiet jeg har vært med å bygge opp», sa han til iTromsø i januar 2016.


Partiveteran etter Blomseths utmeldelse: – Det er flere som tenker på å melde seg ut av Frp

Jan Blomseth meldte seg i går ut av Tromsø Frp etter flere tiår i partiet. Det vekker både sympati og skuldertrekk i partiet.

 

Og verre skulle det bli. Blomseth nektet etter hvert å sitte med sin egen partigruppe på kommunestyremøter, og nektet også tidvis å møte, til tross for at han var folkevalgt.

Forklaringen på hans fravær fra kommunestyremøter lød: «Den beste måten å ta det på alvor, er å være fraværende en stund. Akkurat nå føles det fortvilende å verken ha støtte i egne rekker eller fra dem som sitter i opposisjon og posisjon». Blomseth kunne like godt sagt; «Det er fortvilende å være alene», for det var en stadig mer ensom tilværelse for ham i lokalpolitikken.

Jan Blomseth hadde også tidligere unnlatt å spille på lag. Da borgerlig side vant valget i 2011, virket det nærmest innlysende at han skulle inn i rollen som byråd for finans. Den tallknusende mannen med kuleramma har høstet respekt langt utenfor egne partigrenser når det kommer til økonomi. Særlig hans mantra om å sette tæring etter næring var antatt å komme godt med i en jevnt over trang kommuneøkonomi.

Men samme hvor mye det lå an til det – etter å ha tenkt seg om, ville han til slutt heller bli leder av byrådet. Det sa Høyre kontant nei til, med det resultat at han ikke ville sitte i byrådet i det hele tatt.


Her møter Blomseth som uavhengig i kommunestyret – hevder tidligere partikolleger kun er ute etter økt lønn

Blomseth møtte onsdag for første gang som uavhengig representant i kommunestyret, etter han tirsdag kveld meldte seg ut av partiet.


Det kan ikke sies å være direkte overraskende, men tirsdag kveld ble det omsider en realitet: Jan Blomseth melder seg ut av Frp. «Det har vel ligget i lufta ganske lenge. Jeg føler meg ikke vel med å være i partiet lenger», sa han til iTromsø om årsaken til utmeldingen.

Blomseth har i alle år vært kjent som en politiker som sto for etterretteligheten og rettskaffenhet med tanke på tall. Han har hele tiden kjempet mot økonomisk løssluppenhet, og reagerte kraftig på at partiet lovet å innfri all bompengegjeld før de gikk i regjering i 2013, uten å holde det.

Ifølge ham har partiet brutt nærmest alt av løfter de ga folk. Frp var stiftet for å redusere skatter og bompenger, men gjør det motsatte, mener han, og spår at partiet får et minimum av oppslutning ved høstens valg.

Tromsø Frp har nyss gått høyt ut og lovet ikke å støtte partier som innfører noen variant av bompenger. Blomseth tror ingenting på dette, og mener at de kommer til å gå i byråd med Høyre, så snart de får muligheten.


Frp fullstendig splittet før nominasjonsmøtet:

– Partiets fremtid er ikke trygg i deres hender

En dyp og splittende konflikt i Tromsø Frp vil lørdag trolig ende med at én av fløyene vrakes fra valglista.

 

Blomseth sier at det er en lettelse å melde seg ut. Det aner meg at andre i partiet også trekker et lettelsens sukk. Spørsmålet er bare om Blomseth med dette starter en trend. Hans gamle parhest i Tromsø Frp, Tor Egil Sandnes, antydet onsdag morgen at han også er sterkt kritisk til partiet sentralt, og at det er mange med dem.

Sandnes har ikke konkludert endelig om han følger Blomseth ut av partiet, men en eventuell utmelding ble i alle fall ikke gjort vanskeligere av at han ikke fikk tillit til å stå videre på valglista, selv om han ønsket dette. Om de to nå i protest plutselig starter bompengeliste til valget, blir ingen overrasket. Bitterheten i uttalelsene i forbindelse med Blomseths farvel vitner i alle fall om en viss hevnlyst.

Hvis begge de gamle kjempene forlater, vil en æra i Tromsø Frps historie være over – men samtidig kan det gi åpning for at man endelig får ro i partiet.