Kommunestyret vedtok å signere anti-atomvåpenopprop

Et stort flertall i Tromsø kommunestyre vedtok at byen skal signere et opprop for å forby atomvåpen.

FIKK STØTTE: Arbeiderpartiets Marta Hofsøy og SVs Pål Julius Skogholt fikk flertall for at Tromsø skal signere den såkalte ICAN Cities Appeal om forbud mot atomvåpen. Foto: Christer Pedersen 

nyheter

Det er det såkalte ICAN Cities Appeal som nå får nok en by på signaturlista. Fra før er byer som Manchester, Los Angeles, Hiroshima og Trondheim med på oppropet som krever en ratifisering av FN-charteret som forbyr atomvåpen.


Vil at Tromsø signerer opprop mot atomvåpen

Tromsø bør slutte seg til den voksende gruppen byer som protesterer mot atomvåpen.

 

Det var SVs Pål Julius Skogholt og Arbeiderpartiets Marta Hofsøy som hadde foreslått at Tromsø skulle signere appellen.

– Åtte av ti nordmenn ønsker å støtte forbudet mot atomvåpen, og 83 prosent av dem ønsker at vi skal være det første NATO-landet som tar stilling mot atomvåpen.


Ett steg nærmere atomubåter ved Tønsnes havn: – Folk skal føle seg trygge

Etatene er positive til reaktordrevne militærfartøy til kai i Tromsø, som kan bli en realitet allerede i år. Forsvaret ønsker en åpen kommunikasjon med befolkningen om sikkerheten.

 

Forslaget fikk støtte fra Ap, SV, Rødt, Miljøpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre – mot de 14 stemmene til Høyre og Fremskrittspartiet.

– Vi kan ikke stille oss bak forslaget så lenge vi er medlemmer i Nato, og stiller oss bak Natos forsvarspolitikk der atomvåpen er en viktig del, sier Høyres gruppeleder Erlend Svardal Bøe.


Heitmann om Tønsnes havn-saken: – Vi har plikt til å ta imot allierte orlogsfartøy

Tromsø havn har mottaksplikt til å ta imot allierte militære fartøy, selv om Tønsnes havn ikke er tilrettelagt for dette, ifølge styreleder i Tromsø Havn, Jarle Heitmann.Hevder Forsvaret ga naboer munnkurv om atomubåthavna på Tønsnes

En bekymret nabo til Tønsnes havn hevder at Forsvaret har gitt naboene munnkurv om atomubåthavna. – Dette må være en misforståelse, sier major ved Forsvarets operative hovedkvarter.Tønsnes blir militært område når Nato-fartøy legger til kai

Alt innenfor det vide industrigjerdet på Tønsnes blir militært område når Nato-fartøy legger til kai. Det betyr blant annet fotoforbud.Forsvaret ønsker Tønsnes som «alliert havn»:

Første atomubåt kan legge til kai allerede i november

Dersom alt går etter planen kan Tønsnes havn bli godkjent til å ta imot atomdrevne ubåter ved utgangen av neste måned.Jobber med å gjøre Tønsnes klar for atomubåter

Statens strålevern og Forsvaret er to år inn i utredningen for å kartlegge hva som må til, for å gjøre industrihavna på Tønsnes klar til å ta imot atomubåter.