Katten Estopita endelig hjemme etter over åtte år på rømmen

I 2010 forsvant katten Estopita og broren Touie. Over åtte år senere er de begge endelig på plass hjemme igjen.

Gjen­for­ent: Et­ter over åtte år på røm­men er Estopita en­de­lig hjem­me hos sine ei­e­re, Ali­ne Arriola og Martin Kiuw. 

nyheter

I 2009 fikk ekteparet Martin Kiuw og Aline Arriola to kattunger fra Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø, søsknene Touie og Estopita. Ett år etterpå ble begge borte.

– Vi flyttet til Stockholm i 2010 og tok kattene med oss. Det fungerte dårlig. Kattene trivdes ikke i den lille leiligheten i den store byen, sier Kiuw.

SØSKENKJÆRLIGHET: Kattungene Estopita og Touie sover tett i tett og vet ikke noe om eventyret de har i vente.  Foto: Privat

Ekteparet hadde også fått sitt første barn, og det likte Estopita dårlig. Hun kunne være borte en hel uke om gangen i Stockholms gater.

– Noen venner av oss i Tromsø ønsket å ta vare på kattene. Vi fraktet dem til Tromsø hvor de fikk et nytt hjem, men så forsvant de dessverre ei uke etterpå, sier Kiuw.


 

Ikke til å tro

De nye eierne lette etter kattene i ett år uten hell. Etter en stund skaffet de seg nye katter. Touie funnet av Dyrebeskyttelsen like etterpå.

– Vi hadde flyttet tilbake til Tromsø på det tidspunktet, så vi tok Touie tilbake med åpne armer. Han kjente igjen stemmen min fra første sekund, og det var tydelig at han ikke hadde hatt dårlig erfaring med mennesker mens han var på rømmen. Det er vi veldig glade for, sier Kiuw.

Ekteparet hadde imidlertid aldri turt å håpe at Estopita også skulle finne veien hjem igjen. Da telefonen ringte fra Dyrebeskyttelsen i går morges med beskjeden om at hun var funnet, ble Kiuw og Arriola målløse.

– Det er rett og slett ikke til å tro. At hun i tillegg er i så godt hold, tyder på at hun må ha bodd hos noen og hatt det fint, smiler Kiuw.


Fant dette mystiske dyret under familiens trampoline: – Aldri sett noe slikt før

Isabell Bjørli Larsen og familien fikk seg en skikkelig overraskelse da lekte ute i hagen deres på Sorgenfri fredag.


Gjensynsglede

Da Estopita kom hjem etter å ha vært borte i over åtte år, var det tydelig at hun kjente igjen sine eiere og huset.

– Hun var litt urolig da vi hentet henne, men det gikk selv fort til. Da vi la oss om kvelden, kom hun inn på soverommet og la seg i senga sammen med oss. Jeg er ikke i tvil om at hun husker huset og lukta vår, sier Kiuw og smiler til kona si.

For at Estopita skal bli trygg og ikke forsvinne igjen, har ekteparet tenkt å holde henne inne i et par uker.

– Slik det er nå er hun kun trygg på meg og Alina. Hun freser og knurrer til broren sin og til hunden vår, Våga. Det vil nok gi seg når hun får landet litt, sier Kiuw.


Trond fikk illsint oter i motorrommet: – Den var sterk og kranglevoren

Trond Jaklin fikk torsdag uventet besøk av en ordentlig urban oter - i motorrommet på bilen sin.


ID-merking er livsviktig

Estopita er katt nr. 106 som har blitt tatt inn i varmen hos Dyrebeskyttelsen bare i år. Kun et fåtall er ID-merket. Estopita var heldigvis en av dem med chip i nakkeskinnet. Nestleder i Dyrebeskyttelsen, Hege Gausdal Foshaug, mener ID-merking burde være lovpålagt.

– Det er veldig vanskelig å gjenforene dyr og eier uten ID-merking. Noen heldige dyr blir omplassert til nye hjem. De fleste hunder er ID-merket og det samme burde gjelde for katter og kaniner, sier Foshaug.


Fant død katt i blodig bur: – Ser ut til at den er skutt i hodet

Tilfeldig forbipasserende fant onsdag et død katt med store hodeskader, forlatt i et bur på toppen av en container.

 

Ifølge Foshaug er mangel på kastrering og ID-merking av katter er stort dyrevelferdsproblem, og at ID-merking derfor burde være lovpålagt.

– En katt som verken er kastrert eller merket blir utsatt for paring, fødsler og slåssing, og dermed alle skader og infeksjoner som følger med et slikt liv. Hunnkatter som blir drektige og føder ungene sine ute, utsettes for rovdyr, FIV, smertefulle urinveisinfeksjoner, jurbetennelser, livmorbetennelser, forfrysninger og mye annet, sier Foshaug.

ID-merking kan bli gjort hos hos veterinær.

– Vi chipper ikke katter hos oss, men veterinæren plasserer en liten microchip i nakkeskinnet. Det koster noen hundrelapper og er gjort på null komma niks, sier Foshaug.


Nå har kattene flyttet inn i det nye huset til Dyrebeskyttelsen

På samme eiendom som sålen til det nedbrente hjelpesentret ligger, har Dyrebeskyttelsen bygd et nytt hus. Og denne uka kunne de endelig slippe kattene løs i sitt splitter nye hjem.