Gunnar Wilhelmsen kan bli Tromsøs tredje Ap-ordfører fra «Gutteklubben Kuken»

To av Aps tidligere Tromsø-ordførere er med i «Gutteklubben Kuken». Etter høstens kommunevalg kan byen bli ledet av nok en mann fra den samme gutteklubben. – Pinlig for Arbeiderpartiet, mener lederen av Aps kvinnenettverk i Troms.

Med I «KUKEN»: Gunnar Wilhelmsen bedyrer at «Gutteklubben Kuken» ikke er noen gutteklubb, og mener at det ikke er noen problematiske sider med ved å delta i en gutteklubb. 

nyheter

Annenhver torsdag, gjennom hele året, møtes «Gutteklubben Kuken» klokka 21.00 på utestedet Bardus. Noen timer i forkant har ni utvalgte mottatt invitasjon til samlingen. De er alle menn, sjøl om også kvinner ifølge klubben er velkommen til å ta turen innom.

 

«Gutteklubben Kuken», populært bare kalt «Kuken», oppsto tidlig på 80-tallet. I dag består klubben av nåværende og tidligere politikere, ledere i offentlige sektor og privat næringsliv samt en aviskommentator. Flere har vært medlemmer siden oppstarten, andre er kommet til opp gjennom tiårene.

At Aps ordførerhåp Gunnar Wilhelmsen deltar jevnlig i en gutteklubb, faller i svært dårlig jord hos lederen av Aps kvinnenettverk, Tonje Randisdatter Tunstad. Nå ber hun Wilhelmsen vurdere om han kan fortsette i «Kuken».


Wilhelmsen stilte opp som streikevakt: – Det er interessant at man i 2019 ikke får tariffavtale

Onsdag ettermiddag sto ordførerkandidat Gunnar Wilhelmsen (Ap) streikevakt utenfor HTH Troms Kjøkken – i en time.


– Vi er en gjeng som er samfunnsengasjert og interessert i idrett. Vi møtes på Bardus for å drikke pils annenhver torsdag. Av og til har vi damer med, og det bruker å variere hvor mange som kommer. Og alle er velkommen til å komme, svarer Aps ordførerkandidat Gunnar Wilhelmsen.

Disse er med i «Gutteklubben Kuken»

Dette er ifølge Monalf Figenschau mennene som mottar melding med invitasjon til å møtes annenhver torsdag.

  • Monalf Figenschau – Markedssjef i AT Plan & arkitektur Tromsø
  • Torgeir Åsmo – Eier av utestedet Amtmandens
  • Rudi Caeyers – Fotograf og kunstner
  • Arild Hausberg – Tidligere Ap-ordfører
  • Svenn A. Nilsen – Prest, og tidligere Ap-politiker og politisk redaktør i Nordlys
  • Finn Steffensen – Utelivs- og innovasjonsgründer
  • Espen Helmersen – Leder i Skatt Nord
  • Herman Kristoffersen – Tidligere Ap-ordfører
  • Gunnar Wilhelmsen – Ordførerkandidat for Ap
  • Oddvar Nygård – Nordlys-kommentator

«Gutter med makt»

Tonje Randisdatter Tunstad er leder av Troms Aps kvinnenettverk. Hun trodde først ikke sine egne ører da hun hørte om «Gutteklubben Kuken».

GAMMELDAGS: Troms Aps kvinnesjef, Tonje Randisdatter Tunstad mener gutteklubber er «utdatert, pinlig og gammeldags». Hun ber Gunnar Wilhelmsen ta en runde med seg sjøl, for å finne ut om han kan fortsette å være med i klubben. 

– Det lukter ikke godt av dette. Jeg var overbevist om det var kødd første gang jeg hørte det. Jeg trodde virkelig ikke på det kunne stemme at Gunnar var med i en klubb som het «Gutteklubben Kuken». Jeg synes det er pinlig, og jeg tenker at det ikke hører hjemme i Arbeiderpartiet. Verken gutteklubber eller navnet deres, sier hun.

Arbeiderparti-comeback:

Arild Hausberg mener det er irrelevant å snakke om TK-skandalen som felte ham

For Arild Hausberg (63) var det siste året som ordfører preget av hard kritikk og konflikt med LO. Når han nå gjør comeback i politikken, vil han helst ikke snakke om det.


Tunstad er Tromsø Aps femtekandidat til valget, og på såkalt «sikker plass» på kommunestyrelista, sammen med Wilhelmsen.

Gutteklubben ble ifølge arkivtjenesten Retriever første gang omtalt av pressen i 2003: «Gutter med makt, politikere og journalister i Tromsø, er medlem i Gutteklubben Kuken, (nei, det er ingen trykkfeil) hvor de jevnlig inntar byens restauranter for å dyrke gammelt vennskap» skrev da Nordlys-kommentator Marit Rein. Klubben møttes da på det nå nedlagte utestedet La Mirage.

– Dette er ikke en gutteklubb

Til tross for navnet, insisterer Gunnar Wilhelmsen hardnakket på at «Gutteklubben Kuken» ikke er en gutteklubb.

– Dette er ikke en gutteklubb. Vi er en kompisgjeng som drikker øl. Jeg kaller det ikke for «Gutteklubben Kuken». Det er sykt lenge siden noen har brukt betegnelsen. Er det en sak om jeg og han Herman (Kristoffersen, journ.anm.) møtes og ser på fotball? Er det en gutteklubb da?

– Hvorfor har dere kalt dere for «Gutteklubben Kuken» om du mener det ikke er en gutteklubb?
– Det må du ikke spørre meg om, det var ikke jeg som kom opp med navnet. Men det er ikke en gutteklubb, og du må slutte å si det. Det er feil, og det er kun du som bruker det navnet. Den eneste årsaken til at dette er av offentligheten interesse er navnet. Ikke at vi møtes og drikker øl sammen.

I forrige uke ble tidligere Tromsø-ordfører og «Kuken»-medlem Arild Hausberg valg som ny leder i Tromsø Ap. Han ble med i «Kuken» etter han gikk av som ordfører.

– Nå sitter både Tromsø Ap-lederen og partiets ordførerkandidat i samme gutteklubb. Ser du at det kan være problematisk?
– Nei, fordi dette er ikke noen gutteklubb.

– Pinlig

Tonje Tunstad vil be Wilhelmsen redegjøre sitt engasjement i klubben til partiet.

– Jeg tenker han bør vurdere nøye om dette er noe han kan fortsette med. Om han blir valgt til ordfører, bør han finne på noe annet å gjøre på torsdagskvelder.

– Hva tenker du om at Wilhelmsen kan bli den tredje Ap-ordføreren fra samme gutteklubb?
– Det høres ikke bra ut. Helt ærlig synes jeg det er litt pinlig for Arbeiderpartiet, for vi er et parti som står for feminisme og likestilling.

– Flink til å løfte fram damer

Til tross for gutteklubben, skryter Tunstad av Wilhelmsens holdninger til likestilling ellers.


Røymo går til fylkespolitikken. Foreslått som listekandidat

Finnmark og Troms Ap la i dag fram forslag til sine fylkeskandidater.


– Til forsvar for Gunnar opplever jeg at han er flink til å løfte fram både damer og menn rundt seg. Han er flink til å ta med seg de han tenker er gode på ulike saker, uavhengig av kjønn og posisjon. Så jeg tror å være med i en gutteklubb er lite gjennomtenkt, og ikke et uttrykk for gjennomgående holdninger. Men vi er nødt til å snakke med Gunnar om dette, sier hun.

– Rett til å ha kompiser

Gunnar Wilhelmsen svarer slik på kritikken fra Tunstad:

– Tonje vet ikke hva dette dreier seg om. Hvis Tonje mener jeg ikke kan ha kompiser, så sliter jeg. Punktum. Jeg påberoper meg retten til å ha kompiser. Hun vet ikke hva dette er, så da kan hun ikke si at hun misliker det. Jeg er sammen med noen kompiser, og jeg gleder meg som en unge til å fortelle Tonje om konseptet. For dette er suppe på spiker, påstår Wilhelmsen.

Tunstad er ikke overbevist av Wilhelmsens forklaring til iTromsø om at «Kuken» ikke er en gutteklubb.

– Jeg forstår at det er en samling med kompiser. Men hva er forskjellen på en gutteklubb og menn med makt som møtes jevnlig? Jeg skjønner at Gunnar kanskje sliter med å se den problematiske siden med dette. Men han bør gå en runde til med seg sjøl, og se det litt utenfra. Jeg skal ikke fortelle han hva han skal gjøre, han er oppegående nok til å ta beslutninger sjøl. Men som politiker må man være bevisst på egen makt og maktstrukturer man er en del av, sier lederen av Troms Aps kvinnenettverk.

«Vennskapsinstitusjon»

Monalf Figenschau er ansvarlig for innkalling i gutteklubben, og omtrent annenhver torsdag sender han en sms med informasjon om at de inviteres til å møtes. Han omtaler det som en «vennskapsinstitusjon». Figenschau sier de begynte å møtes fast annenhver torsdag for 20 år siden, og at de diskuterer politikk, litteratur og samfunn over et glass vin eller øl.

INVITERER: Monalf Figenschau er ansvarlig for invitasjoner annenhver uke til «Gutteklubben Kuken». 

– Det startet som en vennegjeng av radikale mannfolk på 80-tallet som ville komme seg bort fra familien for å se VM- og EM-kamper i fotball i fred. «Gutteklubben Kuken» var et fleipenavn som var politisk ukorrekt, for å gi et lite stikk til den seriøse kvinnebevegelsen på den tiden. Jeg ser at navnet kan provosere, både da og nå. Men vi er helt åpen, og tar øl annenhver torsdag, og ingenting er hemmelig. Så får andre vurdere om det er upassende, men jeg mener det vi driver med er edelt, sier Figenschau.

Forventes at man pleier vennskap

– Hvordan fungerer møtene i klubben?
– Jeg sender meldinger til ni stykker, og så er det varierende oppmøte. Noen er gått ut, og noen er kommet inn på lista av dem som inviteres. Møter man ikke opp etter å ha fått innkalling ei stund, så faller man ut av lista, det er den eneste regelen. Det forventes at man møter opp og pleier vennskap, sier Figenschau.

På spørsmål om hva han tenker om at partiet kan få sin tredje Ap-ordfører i klubben etter valget, svarer han:

– Ja, vi er et godt avlssted for ordførere, med to tidligere ordførere blant oss, og en ordførerkandidat. Og når Gunnar gir seg, så har vi syv andre kandidater som kan overta etter ham.

iTromsø ble invitert til å delta på et møte i «Gutteklubben Kuken» torsdag kveld på Bardus for å gjøre et intervju og ta bilder, men etter Wilhelmsen fikk vite at vi hadde snakket med Tonje Randisdatter Tunstad, trakk han invitasjonen.