Har avdekket GPS-forstyrrelser i luftfart over Tromsø

Det er målt støysignaler i Tromsø som kan forstyrre navigasjonssystemer for lufttrafikk, bekrefter Nasjonal kommunikasjonsmyndighet overfor VG.

LUFTAMBULANSE: Flytrafikk og luftambulanse-transport er utsatt for forstyrrelser på navigasjonssystemer i Nord-Norge. Bildet er av luftambulansen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge på jobb.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Få uker etter at Russland ble anklaget for elektronisk jamming i nordområdene, ble det torsdag registrert nye GPS-forstyrrelser i Nord-Norge, melder TV2.

Avdelingsdirektør Per Eirik Heimdal i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM) i Lillesand, opplyser til VG at myndigheten ble varslet om GPS-problemene av Luftfartstilsynet torsdag.


Stoltenberg irettesatte Lavrov om GPS-jamming

NATO-sjef Jens Stoltenberg tok opp den russiske GPS-jammingen i Norge og Finland med utenriksminister Sergej Lavrov da de to møttes i München.

 

Da fikk de melding om problemer både over Bodø og Tromsø, men NKOMs eget system fikk påvist jamming kun i Tromsø.

– Vi fikk torsdag melding fra både Avinor og Luftfartstilsynet om bortfall av GPS- og navigasjonssystemer i luftfart over både Bodø og Tromsø. Vi har to fjernstyrte målestasjoner som vi logget oss på. Vi observerte ingenting i Bodø, men i Tromsø fant vi forstyrrende signaler som kom og gikk, beskriver Heimdal i NKOM overfor VG.

Han legger til at de forstyrrende signalene kan komme fra støysendere for eksempel i biler fra bakken.

– Det er dessverre ikke uvanlig at bileiere monterer billig utstyr eller jammere som kan ramme navigasjonssystemer lokalt, sier Heimdal.


Frykter konsekvensene av et dronekrasj ved UNN og flyplassen

Antallet droner i luftrommet øker. Samtidig nekter landets markedsledende droneprodusent å forholde seg til forbudssonen rundt Tromsø lufthavn.

 

Han ønsker ikke å koble saken til anklagene mot Russland for noen uker siden.

– Det er ingen grunn til å koble det vi påviste torsdag til Russland. Dette kan godt være noe lokalt, sier Heimdal, som er avdelingsdirektør i teknologiavdelingen i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.

– Hvilke konsekvenser kan disse forstyrrelsene få for lufttrafikk?

– Hvis for eksempel luftambulanser skal lande i tåke, så er pilotene avhengig av navigasjonsutstyr for å finne frem. Da vil jamming som rammer dette utstyret kunne ha alvorlige følger, svarer Heimdal.


Russlands ambassade svarer om GPS-forstyrrelser i Finnmark

Den russiske ambassaden i Norge sier de har bedt om resultater fra en objektiv kontroll av overvåkningsutstyret som viser utfall av GPS-signaler i Finnmark.

 

Bortfall av GPS-signaler kan ramme både sjøfart og luftfart, og kan føre i verste fall føre til tap av menneskeliv.
Så sent som i februar ble det kjent at luftambulansetjenesten i en periode måtte innstille sin virksomhet på grunn av GPS-forstyrrelser.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har beskrevet GPS-utfallene som veldig alvorlige hendelser.


Passasjerfly mistet GPS-signal i Finnmark – feilen knyttes til russiske militære øvelser

Den siste uken har flere passasjerfly i Finnmark mistet GPS-signal i luftrommet fra Kirkenes til Lyngen i Troms. Årsaken knyttes til russiske militærøvelser.