Endelig har tromsøstudentene fått eget orkester

Knappe to måneder etter opprettelsen er Norges Arktiske Studentorkester klar med sin første storkonsert.

Ringenes Herre: Studentorkesteret trener på intromusikken fra klassikerfilmen «Ringenes Herre». 

nyheter

I 1910 fikk Trondheim sitt eget studentorkester. Nå, 109 år senere, kan endelig Tromsø skilte med et eget studentorkester.

– Målet var å lage noe for studentene siden det ikke fantes tilsvarende ordning i byen, forteller musikerstudent og styremedlem Tommy Andre Evensen.


Danske tar over Arktisk Filharmoni: – Det er «drive» i dette orkesteret

Som ny kunstnerisk leder i Arktisk Filharmoni vil danske Christian Kluxen (36) fokusere på naturen og det nordiske uttrykket. Hjemme foretrekker sjefdirigenten å lytte til Nirvana og The Police.

 

Han var med på opprettelsen av Norges Arktiske Studentorkester. Det ble dannet i januar og huser nå cirka 50 medlemmer som spiller instrumenter av ulik art på et godt nivå.

Filmmusikk

Søndag kveld klokken 19.00 på Storgata Camping skal studentorkesteret spille musikk fra kjente filmer som «Superman», «Ringenes Herre» og «Titanic». Det koster ingenting å komme og Evensen håper på fulle lokaler.

– Jobbet hardt: Signe Johansen spiller fiolin i orkesteret, og påpeker at de har jobbet hardt før søndagens presentasjon. 

Signe Johansen er et av medlemmene i studentorkesteret og har lenge kjempet for et orkestermiljø i byen.

–I Trondheim har slike studentorkester eksistert siden 1910, og med opprettelsen av dette orkesteret håper vi på så mange medlemmer som mulig, sier Johansen.

Mer enn bare musikkstudenter

Flere av medlemmene studerer ved Musikkonservatoriet, men også studenter fra andre studieretninger deltar.


NOSO får 63,5 mill. kroner

Nordnorsk Opera og Symfoniorkester får 63,5 millioner kroner i driftstilskudd for neste år.

 

– I orkesteret har vi blant annet medisin- og geologistudenter. Og selv om det primært er studenter har vi også elever fra videregående skole, forteller Johansen.

Ikke for nybegynnere

– I utgangspunktet er alle studenter velkommen som medlemmer, men musikken krever en del og egner seg ikke for nybegynnere, sier Johansen

– Imponert over nivået: Johannes Garam Liebig synes det er veldig artig å spille med studentorkesteret. 

Johannes Garam Liebig er masterstudent ved Musikkonservatoriet og drømmer om å leve av musikken. I søndagens program skal han fremføre et solostykke fra temamusikken til Schindlers liste.

Spilt fiolin i over 20 år

– Jeg har spilt fiolin siden jeg var fire år, noe som innebærer at jeg har spilt i over 20 år. Orkesteret er meget bra og jeg må si at jeg er imponert over nivået, forteller Liebig.

– Sangerinne: Anna Skjelbred syner til låten fra «Ringenes Herre». 

Anna Skjelbred er tredjeårsstudent ved Musikkonservatoriet og spesialiserer seg i opera og klassisk sang. I forbindelse med søndagens arrangement ble hun tilbudt rollen som sangerinne i en av låtene.

– Jeg opptrer som solist i kveld og anser dette som en god sjanse til å prøve meg sammen med orkesteret, forteller Skjelbred.

Drømmer om å reise rundt å spille

Skjelbred er svært entusiastisk over å spille sammen med orkesteret og syntes dette er en god måte å samle studentmiljøet på.


Skal lede kunstfag og museum ved UiT

Lena Aarekol bli leder for det sammenslåtte «Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag».

 

– Jeg synes dette er svært gøy og en god mulighet til å samle studentmiljøet. I fremtiden drømmer jeg om å reise rundt å spille, sier Skjelbred smilende.