Tromsøforfatter aktuell med sin tredje romanutgivelse

Ingvild Solstad-Nøis romandebuterte for åtte år siden. Nå er hun ute med sin tredje roman.

AKTUELL MED SIN TREDJE ROMAN: Tromsøforfatter Ingvild Solstad-Nøis (45) er aktuell med sin tredje roman, «Eid». 

nyheter

Forfatteren bestiller seg en chai-te og legger fram en huskeskriv på kafébordet.

– Jeg må ha med meg noen notater for jeg er så fæl til å prate meg bort, sier Solstad-Nøis og smiler.

Den tredje romanen til Solstad-Nøis heter «Eid». Boka forteller om den skilte kvinnen Eid som tar med seg datteren og flytter til ei øy i håp om en ny start på livet.


Kulturministeren om det nye Kulturkvartalet: – Jeg heier på slike prosjekter

Perspektivet Museum og Tromsø Internasjonale filmfestival (TIFF) er optimister etter møtet med kulturminister Trine Skei Grande om planene for det nye Kulturkvartalet i Nordbyen.

 

– «Eid» handler om det å begynne på nytt, om det man har hatt og mistet, og erkjennelsen av det, sier Solstad-Nøis.

Brukte seks år på å skrive boka

Rammen til romanen og karakteren Eid ble til rett etter utgivelsen av forfatterens andre roman «Rolig sone». Likevel skulle det ta nærmere seks år før romanen ble gitt ut.

– Det var mye som hendte på personlig plan i det tidsrommet. Jeg skriver best når livet er flatt og balansert, at det ikke skjer så mye annet.

For ett år siden sendte Solstad-Nøis et utkast av boka til forlaget for å se om det var noe å hente der. Da fikk hun beskjed om at boka nesten var ferdig.


Budsjetterte med billettinntekter på 70.000 kroner – endte opp med knappe 26.000 kroner

Etter sviktende billettinntekter på årets utgave av litteraturfestivalen Ordkalotten, håper daglig leder Ingvild Solstad-Nøis festivalsamarbeid kan snu utviklingen.

 

– Da jeg fikk høre det, satte jeg meg ned og begynte med nijobbinga. Og nå sitter jeg her med det ferdige resultatet.

Forfatteren er ikke sikker på hvordan hun føler seg akkurat nå.

– Det er som med alle store prosjekter man foretar seg. Når man kommer i mål, sitter man igjen med en slags tomhetsfølelse. Det vil ta litt tid før karakteren Eid gir slipp. Men jeg er selvsagt lykkelig over at boka er ute.

Tråkker på tær uten å flytte foten

Solstad-Nøis begynte å skrive da hun var 30 år, men hun har alltid drømt om å bli forfatter. Da hun var liten likte hun veldig godt fjernsynsteatret, noe hun tror har inspirert henne.

– Jeg liker det litteraturens evne til å speile menneskelige relasjoner. Kontrasten mellom tanken om hvordan livet vårt skal være og de blasse realitetene vi ofte møter, er noe som opptar meg.


Debatt:

Ordkalotten-deltaker: – Hvorfor er ikke alle her?

Aase-Johanne Aune deltok på Ordkalotten i år. Hun er nå forundret over hvorfor ikke flere gjorde det samme.

 

Språket til Solstad-Nøis har av flere kritikere blitt betegnet som enkelt, presist og billedlig. Noen berømmer henne også for å tråkke på tær uten å flytte foten.

– Det tar jeg som et kompliment. Jeg foretrekker litteratur som ikke ser bort eller glatter over. Litteraturens oppgave er å vise fram sprekker i overflaten.

Vil skrive i andre sjangre

Eid har store visjoner om det nye livet hun skal skape seg. Men hun går altfor fort fram. Dette er noe forfatteren kan kjenne seg igjen i.

– Eid er absolutt ikke en selvbiografisk karakter, men jeg kjenner igjen ønsket hennes om å få til alt med en gang. Forventningstrykket om hvem man skal være, hva man skal få til, å være den beste versjonen av seg selv på alle arenaer, er krav jeg tror de fleste har følt på. Det ligger helt klart noe samfunnskritisk i romanen der, og samfunnstempoet har satt seg i kroppen på Eid på en negativ måte, forteller Solstad-Nøis.

Da tromsøforfatteren begynte å skrive, gikk hun rett på roman. Nå tenker hun å utforske andre sjangere.

– Jeg har tenkt å utforske novellesjangeren. Men kanskje er det bare noe jeg sier nå, tanken på å sette i gang med en ny roman virker litt slitsom akkurat på dette tidspunktet.

Uansett sjanger, vet Solstad-Nøis at hun skal fortsette å skrive.

– Jeg har lyst til å skrive livet igjennom. Jeg håper at jeg har kraften til det, avslutter Solstad-Nøis.