Sylvi Listhaug: – Man kan bli desorientert av å bare sitte nede i Oslo-gryta

Frps kronprinsesse, Sylvi Listhaug, besøkte tirsdag sykehjemmet Otium i Tromsø.

SPREKING: Randi Ingebrigtsen (90) år. På en kommentar fra journalisten om at hun holder seg godt for alderen svarer hun kontakt: «Ja, æ e trygt og godt oppbevart». 

nyheter

– Det er så godt å se når eldre har det bra og får et godt tilbud. Det er ut som et hotell her, sier Listhaug, mens hun blir vist rundt på flunkende nye Otium bo- og velferdssenter i Tromsø, og hilser på senterets beboere.

«E det ho Listhaug som e kommet? Ja, da e vel valgkampen alt i gang», kommer det fra en av beboerne, i det hilserunden rundt frokostbordet er ferdig.

Selfie: – Kom så tek vi en selfie, kommer det fra Listhaug, og helsefagarbeider stiller villig opp. Politisk rådgiver Andreas Jacobsen knipser i vei på mobilen. 

Listhaug sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, og er på sin eviglange turne over det ganske land for å besøke ulike deler av helse- og omsorgstjenesten.

– Det er viktig for å være ute og se hva som rører seg blant tilbudet til de eldre. Man kan jo bli helt desorientert av å bare sitte nede i Oslo-gryta, sier hun og appellerer til den godt fundamenterte Oslo-forakten i nord.

– Mange kommuner som synder

– Det blir ofte litt kontroverser når du reiser rundt over land og strand. Blir det stor ståhei denne gangen også?
– Det gjenstår å se, sier hun, og trekker fram saken om brukerstyrt personlig assistanse (BPA) behandlet i kommunestyret i forrige uke, hvor Høyre foreslå å gå gjennom kommunens saksbehandlingsrutiner.

– Jeg leste saken om Sonja, og det gjorde meg utrolig opprørt.

iTromsø omtalte i forrige uke Sonja Tobiassen som mener hun ikke får tildelt nok BPA-timer av kommunen til å leve et fullverdig liv. Hun fortalte at hun ble oppfordret til å klippe håret kort, slik at hun trengte mindre tid til hårstell.

Omvisning: Listhaug og Anni Skogman i Tromsø Frp ble vist rundt på Otium. Her sammen med enhetsleder Jan Erik Risvik og fag- og kvalitetskoordinator Janne Nymo på et av rommene. 

– Det er uhørt. Folk må få leve livene sine slik de vil. Det med BPA er en gjenganger, og det er mange kommuner som synder, og unnlater å gi folk den hjelpa de trenger. Det er snakk om yngre hjelpetrengende som trenger hjelp for å leve vanlige liv. Regjeringa har sørget for at retten til BPA er lovfestet, og det er overført veldig mye penger til kommunene for å utløse rettigheten, sier Listhaug.

– Handler om å prioritere.

Listhaug mener at Kommune-Norge har god nok økonomisk forutsetning for å gi folk nok BPA-timer.

STUDENTER: Listhaug kom i prat med sykepleierstudenter som jobbet med studiene på Otium. Fra venstre: Helene Hyld Akselsen, Anni Skogmann, Sylvi Listhaug, Mariann Andersen og Sanne Jakobsen på Otium 

– Kommunene har vært en av budsjettvinnerne hvert eneste år så lenge denne regjeringa har styrt, og Frp har vært en del av det. Kommuneøkonomien har aldri vært bedre enn den er nå, og det er rekordfå kommuner på ROBEK-lista. Kommunene må alltid prioritere, og det finnes svært få oppgaver, om noen, som er viktigere enn at de som er pleietrengende får den hjelpa de trenger for å ha et verdig liv.

Fortsatt uklart hva som skal skje med gamle Tromsøysund sykehjem

Etter at beboerne flyttet fra sykehjemmene Tromsøysund og Kroken til Otium, har kommunen foreløpig ingen konkret plan for hva de skal gjøre med bygningsmassen.


– Hva skal kommunene da prioritere bort?
– Det må lokalpolitikerne svare på. Men det er jo masse investeringene de siste årene i kulturbygg, rådhus, og masse dyre formål som ikke er kjernedrift i mange kommuner, der en har pådratt seg kjempestore investeringer og utgifter som nødvendigvis må betales.

– Sånn som Tromsøbadet i Tromsø, som Frp var med på å bygge?
– Det er lokalpolitikere som må prioritere. Jeg skal ikke sette meg til doms over enkeltkommuner.

– Kjempekjekt

Otium åpner offisielt 1. april, men har hatt pasienter siden 8. oktober. Frp-politikeren har fått enhetsleder Jan Erik Risvik og fag- og kvalitetskoordinator Janne Nymo til å vise henne rundt på Otium.

BESØK: Listhaug var populær blant de eldre, som her blir enige om at fisk er å foretrekke til middag. Foran fra venstre: Ragnhild Ingebrigtsen, Inger Marie Dahl og Magne Løvberg. 

– Det er kjempekjekt å få sett meg rundt. Dette er et flunkende nytt sykehjem og jeg synes det ser ut som om de eldre har det godt og får god oppfølging. Det er veldig givende å få slik med seg. Det er ofte negative saker om eldreomsorg, og da prøver jeg ofte å få de positive sakene fram i lyset. Det er så mye bra som skjer.

Listhaug: – Vi skal tilgi KrF og snu det andre kinnet til

Det var en tilgivende Sylvi Listhaug som tok talerstolen på Frps høstkonferanse i Tromsø lørdag formiddag.


– Sjøl i en kommune som styres av et sosialistisk-kommunistisk flertall?
– Jeg bryr meg ikke om hvem som styrer kommuner. Det viktigste er at de eldre har det godt, og det finnes gode og dårlige tjenester i alle kommuner, sier Listhaug.