Person fast etter snøskred ved lysløypa på Storelva

Onsdag ettermiddag gikk det et snøskred ovenfor lysløypa på Storelva. Mannen som ble fast i fjellsiden er nå reddet ned.
nyheter

Det ble tidligere meldt at mannen ble tatt i skredet, men det avkrefter han selv og forteller at skredet ble utløst like under ham i fjellsiden.


Skredet på Storelva:

Så skredet løses ut rett under seg: – Nå har jeg driti meg skikkelig ut

Mannen i 40-årene var svært takknemlig overfor redningsmannskapet da han endelig var trygt nede igjen.

 

– Personen ble tatt, men kom seg løs selv. Nå står han fast i bratt terreng like over bruddkanten og vi avventer personell på stedet som kan vurdere skredfaren før vi går inn. På grunn av dårlig sikt har vi ikke fått opp helikopter ennå, men vi venter på en liten lysning så vi kan løfte ham ut. Han er redd for å utløse et nytt skred og finner ingen trygg vei ned på egen hånd, sa operasjonsleder i Troms politidistrikt Roy Tore Meyer til iTromsø klokka 17.15.

Mannskaper fra Røde Kors, Brann og redning og politiet er på stedet.  Foto: Silje Løvstad Thjømøe

– En mann har vært oppe på Finlandsfjellet, også har han beveget seg nedover. Da gikk det et skred. Han har ikke blitt tatt av skredet, men skredet har gått under ham, sier politiets innsatsleder på stedet, Knut Slartmann, til iTromsø.

Klokken 19 beveger mannen seg oppover i fjellsida. Det er sendt opp en ekvipasje med snøscooter og skredleder, og mannen og ekvipasjen er nå bare rundt 100 meter fra hverandre.

– Han har ikke lykt, men brannvesenet lyser opp hele fjellsida. Redningsaksjonen styres fra skistadion på Storelva, sier iTromsøs reporter på stedet.

Brannvesenet lyser opp fjellsiden.  Foto: Rikke Lange

 

På vei ned

Det skal være svært bratt på stedet.

Litt etter klokken 19 kom Røde Kors-ekvipasjen fram til mannen oppe i fjellsiden, og brukte litt tid på å finne ut hvordan de skulle få ham ned – enten på snøscooteren, eller om han skulle gå ned for egen maskin

– Han fikk beskjed om å stå i ro til vi fikk peilet en vei opp for ham. Redningsmannskapet tok seg over fjellet og ned fra nord for å unngå skredterrenget og fikk ham til å gå dem i møte. Nå må de finne ut om han skal kjøre ned selv eller med scooter, men de drar ned samme vei som redningsmannskapet kom opp, sier innsatsleder Slartmann til iTromsø klokken 19.15.

Like etter var de på vei ned. Det har vært svært tett snødrev og dårlig sikt på stedet hele kvelden.

Klokken 19.44 opplyser politiet på Twitter om at mannen er bragt ut av skredet og fraktet ned til Storelva.

Brannvesenet lyser opp fjellsida.  Foto: Rikke Lange

 

Ingen andre skal være tatt

Mannen tok selv kontakt med politiet, etter at han ble stående fast i frykt for å bevege seg. Han var redd for å utløse nye skred. Politiet har hatt fortløpende kontakt med mannen.

– Er det fare for at andre personer er tatt i skredet?

– Personen vi har hatt kontakt med sier at det ikke er andre i området, så vi har utelukket dette.

Nødetatene, et helikopter fra AMK og fagleder skred fra Røde Kors samt flere frivillige skal være blant dem som jobbet på stedet.

Røde Kors er på tur opp til mannen med både skuter og mannskap på ski. Her setter de kursen mot skredområdet.  Foto: Silje Løvstad Thjømøe

Måtte avbryte

Politiet forsøkte i første omgang å hente ut mannen med helikopter. Like før klokken 18 ble det forsøket avbrutt, på grunn av været. Lik etterpå dro en snøskuter med redningsmann på ski opp til stedet hvor mannen står fast.

– Vi hadde et helikopter i lufta, og det er ikke store avstander det er snakk om for å få han ned, men vi så oss nødt til å avbryte forsøket ettersom det har tettet seg til med snø, sier operasjonslederen.

Ifølge iTromsøs reporter på stedet er det så tett snødrev at de ikke ser ordentlig opp i lia.

UNNs helikopter måtte avbryte redningsforsøket grunnet tett snøfall i området.  Foto: Silje Løvstad Thjømøe

Skredet har gått rundt ham

Ifølge Meyer er det uavklart om mannen faktisk ble truffet av skredet.

– Han er inne i et skredområde, og det har gått rundt ham, men hva som egentlig har skjedd er fremdeles usikkert. Vi har ikke fått opplyst at han skal være skadet, sier han.

Politiets innsatsleder Knut Slartmann.  Foto: Silje Løvstad Thjømøe

 

Ifølge innsatsleder på stedet skal mannen stå ganske nært lysløypa.

– Han er i fin fatning, han fryser ikke og har det helt greit. Han oppholder seg like ovenfor tregrensa, sier Slartmann.

Det var store styrker på stedet, både fra politiet, brannvesen og Røde Kors.