Nå kan førerkortet bli digitalt

– Nå blir førerkortet digitalt. Det betyr at du ikke lenger vil trenge å ha med deg det fysiske førerkortet når du bare skal kjøre en liten tur, som å hente i barnehagen eller kjøre noen til toget, sier samferdselsminister Jon Georg Dale.

FØRERKORTET Det er ikke sikkert du trenger å drasse med deg førerkortet på hver biltur fra høsten av.  Foto: MARIUS HANSEN

nyheter

Dette sier samferdselsminister Jon Georg Dale i forbindelse med at Vegdirektoratet sender på høring forslag om regelverksendringer for å legge til rette for digitalt førerkort.

– Dette vil gjøre hverdagen enklere for bilistene, samtidig som myndighetene får mer oppdatert informasjon enn det fysiske førerkortet gir i dag, legger han til til Folkebladet.


 

Førerkortet står for tur

Statens vegvesen har de siste årene utviklet flere digitale løsninger, som gir økt fleksibilitet og tilgjengelighet for brukerne. Samtidig som Statens vegvesen kan utøve de viktigste oppgavene på en mer effektiv måte. Nå er det altså en digitalisering av førerkortet som står for tur.

– Det digitale førerkortet skal for nasjonal bruk være et fullverdig førerkort. Det betyr at det vil være tilstrekkelig å ha det liggende på mobilen – som de fleste uansett alltid har med seg, sier Dale.


16.269 personer ble tatt i fartskontroll av UP i Nord-Norge i fjor

Utrykningspolitiet rapporterer en betydelig økning i antall fartsovertredelser i Nordland, Troms og Finnmark i 2018. En av årsakene er økt kontrollaktivitet på veiene.

 

Et frivillig supplement

Det digitale førerkortet vil være tilgjengelig via for eksempel mobiltelefon og vil være et frivillig, gratis supplement til dagens fysiske førerkort.

Det vil fremdeles bli utstedt fysisk førerkort, både til de som får førerkort for første gang, og ved fornying, opplyser Samferdselsdepartamentet.


Mann anmeldt for kjøring uten førerkort

Mannen ble stoppet uten førerkort på Stakkevollvegen torsdag kveld.

 

Klar til høsten

Det fysiske førerkortet må fremdeles tas med ved kjøring i utlandet. Den tekniske løsningen for det digitale førerkortet blir utviklet for å ivareta hensyn særlig til trygghet, design, brukervennlighet og personvern.

– Det blir arbeidet med sikte på at publikum skal kunne ta tjenesten i bruk i løpet av høsten 2019.