Bussjåfører fortviler over høye brøytekanter: – Er det meningen at passasjerer skal gå av bussen her?

Bussjåførene i Tromsø reagerer på ekstreme brøytekanter langs veiene i sentrum.

HØYE BRØYTEKANTER: Ved busstoppet i Havnegata er brøytekantene så høye at passasjerer må klatre for å komme seg av bussen. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

– Er det meningen at passasjerene skal kunne gå av bussen her, spør en frustrert Torgrim Sørensen. Han har jobbet som bussjåfør i 32 år og er for tiden tillitsvalgt og verneombud i Nobina Tromsø.


Slik er hverdagen for byens brøytebilsjåfører: – Man vet aldri hva som venter rundt svingen

iTromsø fikk sitte på med brøytebilen etter snøkaoset tirsdag morgen.

 

– Frustrerende og trasig

Han kommer ut av bussen ved busstoppet til Torgsenteret på Havnegata. Langs siden av veiene er brøytekantene så høye at han nærmest må klatre ut av bussen.

– Her skal vi slippe av eldre passasjerer med stokk, eller personer i rullestoler. Det går jo ikke, de kommer seg jo rett og slett ikke av bussen. Det hender at de må vente til neste stopp for å komme seg av bussen, sier Sørensen.

Fortvilt: Tillitsvalgt og verneombud i Nobina Tromsø, Torgrim Sørensen fortviler over at kommunen ikke har fjernet kantene enda.  Foto: Ronald Johansen

 

Ifølge Sørensen kan de høye brøytekantene i enkelte tilfeller føre til personskader.

– Gjennom årene har det hendt at passasjerer har sklidd på brøytekantene og endt opp under bussen. Det er veldig frustrerende og trasig at folk faktisk kan skade seg på grunn av dette.


Vil bruke 20 millioner kroner årlig på tryggere skoleveier i Tromsø

Allerede i løpet av 2019 vil de første tiltakene være på plass, ifølge ordfører Kristin Røymo.

 

Mye brukt busstopp

I perioden iTromsø står på fortauet og prater med Sørensen kjører en lang rekke busser forbi.

– De fleste bussene i sentrum kjører her, og jeg vil tippe at flere hundre passasjerer bruker dette stoppet i løpet av en dag, sier Sørensen oppgitt.

MYE BRUKT BUSSTOPP: Solfrid Amundsen (77) og Hermod Hansen (82) var blant de mange passasjerene som gikk av på busstoppet mens iTromsø var i Havnegata.   Foto: Ronald Johansen

 

Solfrid Amundsen (77) og Hermod Hansen (82) stiger av bussen på Torgsenterstoppet. Som Sørensen må også de gjøre en innsats for å forsere brøytekanten.

– Det er utrolig at det ikke går an å gjøre noe med dette. Her må kommunen få ut fingeren, sier Amundsen.

– Jeg frykter at det er velviljen det står på

Sørensen påpeker at de har kontaktet Tromsø kommune og Bydrift for å få brøytekantene fjernet, men at ingenting har blitt gjort.

– Når snøen faller må disse kantene langs veien tas med en gang. Jeg vil tippe at det ikke er snakk om så mye arbeid å få disse fjernet, jeg frykter at det er velviljen det står på, spekulerer Sørensen, som håper Bydrift nå tar ansvar.

Skjønner at bussjåførene reagerer

Leif Harald Hansen, enhetsleder for Bydrift i Tromsø kommune har forståelse for bussjåførenes bekymringer.

– Jeg skjønner at de reagerer. Med det polare lavtrykket denne uka og nedbøren som har falt, så ligger det fortsatt mye igjen som vi ikke har fått tatt. Vi har fått brøytet, men ikke fått gjort så mye opprydding. Det er det problemet med å være overalt samtidig, sier Hansen, og legger til at de begynte å rydde opp i sentrum torsdag.

– Vi er klar over problemene med brøytekanter, også på Torgsenteret. Jeg kan ikke si hvorfor det ikke er tatt der enda, etter hvert skal vi få tatt der også, sier Hansen.