Rundt 2.000 gikk i 8. mars-tog

Rekordmange møtte opp på kvinnedagen: – Dette er voldsomt

Leder av Kvinnefronten sier at nesten dobbelt så mange gikk i tog i år sammenlignet med i fjor, og tror det hovedsakelig skyldes regjeringens ønske om å endre abortloven.

LANGT TOG: Årets hovedparole «Forsvar sjølbestemt abort – Fjern nemndene!» i 8. mars-toget var gått synlig da det rekordlange toget gikk gjennom Tromsø fredag. FOTO: HÅKON STEINMO 

nyheter

Årets markering av kvinnedagen i Tromsø startet på Stortorget der ordfører Kristin Røymo (Ap) holdt en tordentale mot regjeringen og deres ønsker om å endre abortloven slik at det ikke lenger er fritt fram for fosterreduksjon.

Hun gikk spesielt hardt ut mot barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og hans utspill på Debatten på NRK i januar, der han sa «hvis du klarer å bære fram ett barn, klarer du to også».

Det har satt sinnene i kok over hele landet, og årets hovedparole i 8. mars-toget var derfor også: «Forsvar sjølbestemt abort – fjern nemndene».


Caroline (29) ble seksuelt trakassert på vei hjem: – Det gjøres ikke nok

Caroline M. Grønbekk (29) ble utsatt for seksuell trakassering for tre år siden. Hun mener at det ikke blir gjort nok i skolen for å forebygge seksuelt krenkende adferd.

 

– Vi har satt rekord

Etter talene på Stortorget gikk det rekordlange toget en runde i byen før de endte opp på Storgata camping for en videre feiring av kvinnedagen.

REKORD: – Det er rundt 2.000 mennesker som har vært med, og i fjor var det rundt 1.000, sier leder av Kvinnefronten i Tromsø, Marte Nustad.  Foto: Håkon Steinmo

 

Og mens festen så vidt er i gang fredag, har leder for Kvinnefrontens Tromsø-avdeling, Marte Nustad, sammen med de andre i arrangementskomiteen fått en oversikt over antall deltakere i årets tog.

– Vi har satt rekord, og det er veldig mange flere som har gått i tog i år enn noen gang. Det er rundt 2000 mennesker som har vært med, og i fjor var det rundt 1000, sier Nustad til iTromsø.


Ukas spilleliste

200 raffe låter med kvinnfolk bak mikrofonstativet

Denne lista blir stadig vekk bygget på, og er nå oppe i over 200 låter.

 

– Behov for å vise fram frustrasjonen sin

– Dette er voldsomt. Vi er veldig godt fornøyde, samtidig som dette er inspirerende for å fortsette den jobben vi gjør resten av året, sier Nustad og forteller at hun opplever en enorm støtte fra mange.

– Jeg tror grunnen til at det er så mange her i dag er fordi regjeringen rokker med selvbestemt abort. Det har helt åpenbart vært viktig for folk, og mange har hatt et behov for å vise fram frustrasjonen sin, sier Nustad og legger til:

– Mange har sagt til meg at de ikke har gått i tog på flere år, men at i år vil de gå fordi de trenger å vise hva de mener med den lovendringen som er foreslått. Jeg mener at vi i Norge må ha tillit til at kvinner kan ta de rette valgene for våre egne liv.