Norwegian har 15 fly av typen som styrtet i Etiopia

Kinesiske myndigheter setter 80 fly av typen Boeing 737 MAX 8 på bakken, mens ulykkesselskapet Ethiopian innstiller alle sine. Dette etter at flytypen opplevde sin andre dødsulykke på et halvt år. Norwegian har 15 slike fly.

I SORG: En pårørende trøstes etter å ha fått beskjed om at alle om bord i Ethiopian Airlines Flight ET 302 omkom. Flyet forulykket utenfor Nairobi i Kenya søndag.   Foto: FOTO: BAZ RATNER REUTERS

nyheter

Dette skriver E24.no.

Luftfartsverket i Kina bekrefter mandag morgen at de har bedt luftfartsdepartementet om å suspendere driften av flytypen 737 MAX 8.

80 fly, eller 20 prosent av alle Boeing 737 Max 8 som er levert, har tilhold i Kina.

Den kinesiske beslutningen om å midlertidig suspendere all trafikk med maskinen kommer etter flystyrten som kostet 157 liv i Etiopia søndag, den andre ulykken på et halvt år med denne typen maskin. I høst døde 189 etter en styrt i Indonesia.

Ulykkesselskapet Ethiopian Airlines har i tillegg uttalt at de setter sine øvrige Max 8-fly i bero, mens Cayman Airlines har gått ut med at deres to fly av typen skal i midlertidig opplag, i påvente av at det konkluderes på ulykkesårsak.

Norwegian flyr som vanlig

157 mennesker mistet livet da Ethiopian Airlines Flight ET 302 styrtet søndag.  Foto: STR EPA

– Alle våre 737 MAX 8-fly flyr som normalt. Vi er, som alltid, i tett dialog med Boeing og forholder oss til deres anbefalinger. Sikkerheten til våre passasjerer kommer alltid først, sier Norwegians flyvesjef Tomas Hesthammer i en uttalelse.

– Våre tanker går til alle de som er berørt av denne tragiske hendelsen, fortsetter han.

Norwegian vil foreløpig ikke komme med ytterligere uttalelser, opplyser de til E24.

Fiji Airways, BOC Aviation, Singapore Airlines er andre selskaper som har flytypen, og som har uttalt at de flyr som vanlig. Andre større selskaper har bestilt utgaver av flyet, men ennå ikke mottatt dem. Blant annet Korean Airlines og Virgin.

Boeing har foreløpig ikke kommentert saken, men har avlyst en flyfremvisning i Seattle mandag.

Andre ulykke på et halvt år

Flystyrten i Etiopia søndag skjedde seks minutter etter at 737 MAX 8-maskinen tok av fra hovedstaden Addis Abeba med kurs for Nairobi. Flyet gikk ned nær byen Bishoftu, 50 kilometer sørøst for Addis Abeba.

Alle de 149 passasjerene og besetningen på åtte mistet livet.

Ifølge flyselskapet meldte flygeren om problemer kort tid etter avgang og ba om å få returnere til flyplassen.

Hva ulykken søndag skyldes er ikke ennå kjent.

Dette er imidlertid andre gang på vel et halvt år at flytypen er involvert i en dødsulykke

29. oktober i fjor styret et slikt fly fra det indonesiske selskapet Lion Air i Javahavet utenfor Jakarta.

Samtlige 189 om bord omkom.

Var bare måneder gammelt

Flyet som styrtet søndag er den mest moderne versjonen av modellen, nemlig 737–8 MAX.

Det styrtede flyet var vel fem måneder gammelt.

Ethiopian Airlines fikk det levert såpass nylig som 15. november i fjor. De har i alt fem nye fly av denne type i sin flåte, melder nettstedet check-in.dk.

Ulykkesselskapet flyr også til Oslo. Seks ganger i uken har de en rute som går Adis Abeba-Stockholm-Oslo. Det er ifølge Check-in.dk en Boeing Dreamliner som betjener denne ruten.