Advarer mot økt skredfare onsdag: – Ta konservative veivalg

Det er meldt bra turvær idag, men i morgentimene har skredfaren økt betydelig.

ØVELSE: Tidligere denne månedengjennomførte redningsarbeider fra Røde Kors Norges største skredøvelse på Finse.   Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

nyheter

Etter tre dager på skredfarenivå 2 – moderat, økte snøskredvarsel-tjenesten til NVE farenivået til nivå 3 – betydelig i Tromsø kommune fra klokka 10.00 onsdag formiddag.


Nok en uke med kanonvær i vente

Om du ikke fikk benyttet deg av godværet i helga, får du en ny sjanse denne uka.

 

Etter rundt 25 cm nysnø mellom mandag kveld og tirsdag formiddag, heter det følgende i det oppdaterte varselet.

– Mye nedbør tirsdag og mer vind enn meldt onsdag gjør at nysnøflak kan ha dannet seg i leområdet mot nord og vest. Ved påvirkelse av disse kan det gå middels store til store skred. I snødekket er det vedvarende svake lag av kantkorn, og påvirkning av disse kan føre til skred, advarer skredekspertene og fortsetter:

– Lagene er lette å påvirke under skoggrensa der overliggende flak er myke, mens det er vanskelig å påvirke over skoggrensa siden overliggende lag er harde. Eventuelle skred på slike lag er ventet å bli middels store til store, og det er mulig å fjernutløse skred. Ta derfor konservative veivalg, særlig under skoggrensa, men også i høyden der snødekket er tynt.


Dødeligste skredvinteren på fem år

Sju personer har mistet livet som følge av snøskred så langt i vinter. Det gjør skredvinteren 2018/19 til den dødeligste på fem år.