Sjøvegan-drapet:

Påtalemyndigheten: Slik ble 38-åringen avslørt som drapsmann

På vei til sykehuset i 1998 var DNA-materialet blitt ødelagt. Likevel fikk man fullt treff på tiltalte med ny teknologi nærmere 20 år etter.

I RETTEN: Rettssaken mot 38-åringen startet med innledningsforedrag fra aktor Torstein Lindquister.  Foto: Terje Mortensen

nyheter

NORD-TROMS TINGRETT (VG): Ikledd svart dressjakke og blå skjorte, ble den tiltalte 38-åringen fra Sri Lanka geleidet inn i Nord-Troms tingrett i Tromsø i dag.

Mannen, som bodde i Sjøvegan i Troms i juli 1998, nekter for å ha voldtatt og drept Marie-Louise Bendiktsen (59) og deretter satt fyr på huset hennes.

Gjennombruddet i den 20 år gamle drapssaken kom etter nye DNA-undersøkelser.


DNA-profilen i Sjøvegan-saken er identisk med profilen til drapstiltalte

Mannen politiet mener voldtok og drepte Marie-Louise Bendiktsen (59), nektet straffskyld da drapssaken startet. Han knyttes til kvinnen med sikker DNA-profil.

 

DNA-materiale ødelagt

FORSVARERE: Alexander Greaker og Daniel Storrvik forsvarer 38-åringen.  Foto: Terje Mortensen

 

Bendiktsen ble funnet drept på soverommet. Liket var forbrent. Under obduksjonen ble det klart at hun var knivstukket 13 ganger.

Det ble også påvist sædceller.

Dermed ble det igangsatt et DNA-prosjekt. På denne tiden bodde det 2300 innbyggere i Salangen kommune. Hele 1900 personer avga DNA-prøve.

Men DNA-materialet ble ikke håndtert etter boken. Det ble ødelagt på vei til sykehuset i Tromsø.

– Man klarte ikke å fremskaffe en fullverdig DNA-profil, sier aktor Torstein Lindquister i retten.


I dag starter rettssaken:

De løse trådene i Sjøvegan-drapet: Hårstrå-funn, fantomtegninger og Tyskland-spor

Politiet mener DNA-funn knytter den 38 år gamle srilankeren til drapet på Marie-Louise Bendiktsen (59), men forsvaret vil så tvil med hårstrå-funn på soverommet, fantomtegninger og en etterlyst mann.

 

21 personer

DOMMER: Tingrettsdommer Thorstein Funderud Skogvang leder rettsforhandlingene i Nord-Troms tingrett.  Foto: Terje Mortensen

 

Etter DNA-undersøkelsene sto man igjen med 21 personer av de totalt 1900 personene som hadde avgitt DNA-prøve som ikke kunne utelukkes.

En av de 21, var den tiltalte 38-åringen.

– Saken forble et mysterium og kanskje en av de mest etterforskede i norsk historie, sier Lindquister.

I nyere tid har DNA-teknologien blitt forbedret. En ny analyse ga fullt treff på tiltalte, noe som førte til at han ble pågrepet da han landet på Gardermoen sommeren 2018.


Sjøvegan-drapet:

Drapsgåten kan være løst etter 20 år – onsdag starter rettssaken

Over 20 år etter at Marie-Louise Bendiktsen (59) ble funnet voldtatt og drept på Sjøvegan i Troms har påtalemyndigheten tiltalt en 38 år gammel mann i saken.

 

Troverdig?

Den drapstiltalte 38-åringen påstår at han hadde et intimt frivillig seksuelt forhold til Bendiktsen. Dette har hennes etterlatte kalt hinsides enhver fornuft.

Denne forklaringen vil bli et sentralt tema under rettssaken.

– Spørsmålet er om hans forklaring er troverdig eller ikke, sier aktor Lindquister.

Etter en lang etterforskning har ulike spor pekt i ulike retninger. Under rettssaken vil forsvaret legge frem flere løse tråder og presentere alternative gjerningsmenn og mistenkelige personer.

Særlig mener forsvaret at en mann, som er internasjonalt etterlyst, er svært interessant for saken.


Sjøvegan-drapet:

Tidligere lensmann hylles etter pågripelse

Både kolleger og de pårørende trekker frem politioverbetjent og tidligere lensmann Hans Roar Rasmussens innsats, som avgjørende for at det nå er gjort en pågripelse i Sjøvegan-drapet.