Derfor bør du sjekke huden din en gang i måneden

Og slik gjør du det.

UTSATT: Nordmenn med sin bleke hud er utsatt for hudkreft. Derfor er det lurt å sjekke seg jevnlig. FOTO: Pixabay 

nyheter

– Hudsjekken bør gjennomføres en gang i måneden, sett av en fast dag, oppfordrer hudlege Sidsel Haug ved Volvat Medisinske Senter, i en pressemelding fra Volvat.

Ifølge pressemeldingen har personer diagnostisert med hudkreft steget dramatisk de siste årene. Ifølge kreftregisteret har føflekkreft økt med 25 prosent og plateepitelkreft med 100 prosent, både for kvinner og menn siden 2000.


Hudkreftdagen: Bare en av seks kjenner igjen en farlig føflekk

Norge er fremdeles på verdenstoppen i forekomst og dødelighet av føflekkreft. En ny undersøkelse viser at svært få mener de kan kjenne igjen en farlig føflekk.

 

Norge i verdenstoppen

FØFLEKKREFT: Slik ser føflekkreft ut. FOTO: Colourbox/Volvat 

 

Norge er på verdenstoppen når det gjelder både forekomst og dødelighet av føflekkreft.

– Vi er forberedt på at vi kan oppleve en økning i antall krefttilfeller. Det virker som om nordmenn glemmer huden sin i vintermånedene. Når våren kommer og det igjen er tid for lettere klær, oppdages hudendringer og lege kontaktes. I noen tilfeller kan da kreft ha fått utviklet seg i fred i månedsvis, helt unødvendig om pasienten hadde vært mer oppmerksom. Skal vi klare å snu denne uheldige utviklingen, må vi alle bli mer bevisste, undersøke, følge med og gi hverandre beskjed, sier Haug i meldingen.


Flere får føflekkreft

Norge har blant verdens høyeste forekomster av føflekkreft. Nå mobilserer Kreftforeningen, myndigheter, helsevesen og politikere for å få ned tallene.

 

90 prosent tilknyttet UV-stråling

BASALCELLEKARSINOM: Diagnosen basalcellekreft hvert år i Norge. FOTO: Colourbox/Volvat 

 

Ifølge Volvat oppstår de vanligste typer hudkreft i overhuden. De viktigste årsakene for alle typer hudkreft er eksponering for sol i kombinasjon med lys hud. 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråling.

For kvinner øker forekomsten i aldersgruppene over 30 år, og for menn for aldersgruppene over 50 år. Sterkest vekst er det i den eldste aldersgruppen, 70 år og eldre, særlig for menn.

– Det er den lyse nordiske huden som er spesielt utsatt, sier hudlegen i meldingen.


Het solariedebatt – utvalg kan foreslå forbud

Forskere og Kreftforeningen mener tiden kan være moden for et forbud mot solarium i Norge. Tøys, mener Solarieforeningen. 

 

Slik gjennomfører du hudsjekken, ifølge Volvat:

Hele hudoverflaten skal undersøkes. Finn en måte å synliggjøre huden på som passer den enkelte. Se på hver enkelt føflekk/ hudflekk, flassende rød sår hud som ikke forsvinner over tid.

Vær særlig oppmerksom på sår som ikke vil gro over en måned eller to! Basalcellekreft kjennetegnes blant annet som et sår som ikke gror. Sår som vokser langsomt, blør lett, klør eller stikker. Disse finner en oftest i soleksponerte områder som hodepartiet, skuldre, armer og oversiden av hendene.


Risikoen for føflekkreft øker hos overvektige menn 

Ny, norsk forskning viser at det er en klar sammenheng mellom overvekt og føflekkreft blant menn. Jo høyere BMI, jo større er risikoen for å utvikle krefttypen.

 

Det samme gjelder for kroniske solskader som solare keratoser, forstadier til plateepitelkreft. De er lokalisert i samme områder som basalcellekarsinomer, men er oftest rødere og skjellende og diffust utbredte i formen og kan nesten ligne eksemflekker.

Når det gjelder føflekker, så skal du se etter om den har blitt mørkere, tofarget, har vokst og eller endret karakter.


Overvektige med føflekkreft har farligere svulster

Overvektige har oftere tykke føflekkreft-svulster enn normalvektige, ifølge forskere ved Kreftregisteret. Tykke svulster er farligere enn de tynne.

 

Arbeidsmetode:

Jobb deg systematisk fra venstre til høyre. Del gjerne kroppen inn i tre undersøkelsesområder.

1. Start med hodepartiet

Hodepartiet er et utsatt område. Det er der hudleger ser flest solskader.

Se over ansiktet, langs hårfestet, nakken og gjerne hodebunnen, spesielt hos de med lite hår eller de som er skallet. Hos voksne menn med hårtap ser en ofte solskader på issen.

2. Overkroppen

Spesielle faresoner er der solen får skint mest. Rygg, bryst og armer. Se på håndens overflate og sjekk neglene.

Begge kjønn er særlig utsatt for føflekkreft på overkroppen.

3. Underkroppen med føtter

Her må hofter, bein og føtter undersøkes. Husk også her å være oppmerksom på tånegler. Kvinner er mer utsatt for føflekkreft på beina enn menn.