Norges Bank hever renten

Norges Bank setter opp renten som ventet med et kvart prosentpoeng til 1,0 prosent. Det skjer samtidig som det er utsikter til en sterk utvikling i norsk økonomi, og samtidig som de amerikanske og europeiske sentralbankene har sagt de dropper renteøkninger i år.

HEVER RENTEN: SSB tror Norges Bank vil sette opp styringsrenta fire ganger fram mot slutten av 2022, og at den da vil være ett prosentpoeng høyere enn i dag. Her er sentralbanksjef Øystein Olsen fotografert i forkant av sin årlige tale i midten av februar. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix 

nyheter

Saken oppdateres.

Norges Bank varslet torsdag at styringsrenten økes fra 0,75 til 1,0 prosent.

– Oppgangen i norsk økonomi ser ut til å være sterkere enn tidligere antatt. På den annen side er det utsikter til svakere vekst og lavere renter ute, skriver Norges Bank.

Usikkerheten i den økonomiske utviklingen internasjonalt og usikkerheten om virkningene av pengepolitikken «taler for å gå varsomt frem i rentesettingen», skriver banken videre og peker på at bildet samlet sett tilsier «at renten økes gradvis fremover».

Klokken 10:30 presenterer sentralbanksjef Øystein Olsen rentebeslutningen på en pressekonferanse.

Etter forrige ukes overraskende høye inflasjon kombinert med en rapport om solid norsk vekst fra sentralbankens nettverk, var økonomene på forhånd svært sikre på dagens renteheving.

Det store spørsmålet har vært om vi får en renteøkning til i år, og når den kommer.Valget står i utgangspunktet mellom rentemøtene i september og desember. Torsdag gir ikke sentralbanksjefen noe mer presis prognose:

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt videre opp i løpet av det neste halve året, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Spår boliglånsrente på 3,5 prosent

I forbindelse med rentemøtet er Norges Bank også ute med en fersk rentebane:

Prognosen indikerer at renten heves igjen i løpet av det neste halve året, og at den deretter økes videre til 1,75 prosent innen utgangen av 2022.

Renteprognosen tilsier at boliglånsrenten øker fra 2,6 prosent i dag til rundt 3,5 prosent i løpet av prognoseperioden

Både i januar og desember holdt sentralbanken renten uendret, men ga klar beskjed om heving i mars, samt ytterligere innstramming i andre halvår.

Økonomene tolket dette som et varsel om heving i september eller desember, mens markedet har vært nølende til å prise inn videre renteoppgang på grunn av den globale usikkerheten.

Onsdag kveld holdt den amerikanske sentralbanken renten uendret, men avblåste de planlagte rentehevingene i 2019, med frykt for handelskrig og svakere global vekst. Den europeiske sentralbanken sa tidligere i mars at renten trolig ikke vil heves i år.

Norges Bank satt opp styringsrenten for første gang på syv år i september i fjor til 0,75 prosent fra rekordlave 0,50 prosent, i takt med at veksten i norsk økonomi tok seg opp og for å motvirke for høy gjeldsvekst og galopperende boligpriser.

Les også: Analytikere tror bankene vil skru opp boliglånsrenten

Nye prognoser

Sentralbanken presenterer også nye prognoser for økonomien i forbindelse med rentemøtet.

Der spår Norges Bank en økonomisk vekst i Fastlands-Norge i år på 2,7 prosent, opp fra forrige prognose på 2,3 prosent. Neste år venter Norges Bank en vekst på 1,8 prosent, noe som er opp fra forrige prognose for 2020 på 1,6 prosent.

Tidligere denne uken kom regjeringen med oppdaterte prognoser, som viser fastlandsvekst over trend både i år og neste år på henholdsvis 2,7 og 2,5 prosent.

Norges Bank har også kuttet i prognosen for arbeidsledigheten i år fra 3,8 til 3,6 prosent (etter ledighetstallene fra Statistisk sentralbyrå, AKU).

Kjerneinflasjonen er ventet å ende på 2,3 prosent i år, mens Norges Bank sist ventet 2,0 prosent.

Lønningene er ventet å stige med 3,3 prosent i år, noe som er 0,1 prosentpoeng mer enn Norges Bank spådde forrige gang.

Renten kan bli hevet to ganger til i år

Samtidig overrasker sentralbanken med å heve rentebanen på kort sikt, i forbindelse med torsdagens rentemøte.

– Rentebanen er hevet på kort sikt og indikerer neste renteøkning allerede på junimøtet, skriver Nordea-analytiker Joachim Bernhardsen i et notat.

Trolig kan det komme ennå en heving i år, skriver Bernhardsen.

– Etter en heving i juni vil en andre renteheving ifølge rentebanen sannsynligvis komme i desember, eller «helt sikkert» i mars, skriver han.

Samtidig velger sentralbanken å senke rentebanen fra 2021. Noe som kan indikere at Norges Bank mener renten ikke skal like høyt som den tidligere har spådd