I 2021 skal Tromsø være vertskapsby for VM på ski – for flyselskap

I 2021 kommer internasjonale flyselskaper som Lufthansa og Air France til Tromsø for å se hvem som er best i vinteridrett.

ANNERLEDES VM: I 2021 vil Tromsø være vertskapsby for VM på ski for flyselskap, hvor internasjonale flyselskap som Air France og Lufthansa skal konkurrere mot hverandre i vinteridrett.  Foto: Marianne Bergli

nyheter

VM på ski for flyselskap er en internasjonal konkurranse i vinteridrett for ansatte fra internasjonale flyselskap. I 2021 vil Tromsø være vertskapsby.

– Det er et spennende arrangement som også vil bidra til verdiskapning for det lokale skimiljøet i Tromsø, sier Trude Pettersen, kongressjef i Visit Tromsø.

500 deltakere

Konkurransen har blitt arrangert siden 1960, og om et par år vil rundt 500–600 deltakere fra internasjonale flyselskap som Lufthansa, Swiss Air og Air France komme til byen. Greinene som konkurreres i er langrenn, slalåm, storslalåm og snowboard.


Ski-VM ga trafikkvekst på norske flyplasser

Norske flyplasser opplever en trafikkvekst samtidig som antall flyginger går ned, viser nye tall fra Avinor. Ski-VM i Seefeld var en sterk bidragsyter.


Ifølge Pettersen ble ideen om å arrangere dette i Tromsø først fremmet i 2015 av Tromsø Alpinpark og Tromsø Alpinklubb.

– Tromsø nådde ikke opp den gang. Denne gang er søknaden skrevet i samarbeid mellom Tromsø Alpinpark og Visit Tromsø og er dermed godt forankret både i reiselivsnæringen og i idrettsmiljøene. Det ble oppfattet svært positivt i det internasjonale forbundet, sier Pettersen om søknaden som ble levert 1. februar i år.

– Når den var mottatt hos IASF (International Airlines Ski Federation, journ.anm.), fikk vi tilbakemelding om at vi måtte komme ned til årets VM for å presentere byen, forteller Pettersen.

ARRANGØRER: Fra venstre: Poul-Henrik Remmer fra Hotellgruppen i Tromsø, Jon R. Håkonsen fra Tromsø Alpinpark, Trude Pettersen fra Visit Tromsø og Bjørn Nilsen fra Scandic Ishavshotell.   Foto: Trude Pettersen

Hun roser Bjørn Nilsen og Ingrid Skogvik fra Scandic Ishavshotel som reiste til årets vertskapsby Bad Kleinkirchheim i Østerrike i begynnelsen av mars for å presentere byen.

– Vi hadde en god presentasjon av hvordan vi tenkte arrangementet skulle gjennomføres her i nord, i tillegg en fantastisk flott film som viste fram Tromsø på sitt beste.

Tromsø vant vertskapsrollen over andre kjente skibyer som St. Maurice i Frankrike.

– Vi ble kjempeglad da vi fikk vite at Tromsø hadde vunnet. Dette er et stort arrangement for flyselskapene. Dette er deres årlige møtepunkt hvor de møtes i sosialt lag og spiser og drikker og konkurrerer mot hverandre, sier Pettersen.


Dokumentarfilm om snowboardmiljøet i Tromsø vant pris på dansk filmfestival

Carl Christian Lein Størmer brukte ti år på å lage dokumentarfilmen «There`s Always Next Season», men det tok bare to måneder å vinne den første prisen.


Første gang så langt nord

Dette er tredje gang konkurransen arrangeres i Norge. I 1985 ble det arrangert i Voss, og i 1995 i Lillehammer.

– Konkurransen har aldri blitt arrangert så langt nord før. Under vår presentasjon av Tromsø i Østerrike var det mange som sperret opp øynene for alle mulighetene som Tromsø kunne tilby. Video av innflygingen til Tromsø lufthavn ble også omtalt med et smil. Mange ble nok fascinert av hvor flott det er her, påpeker Pettersen.

Øremerket til lokal idrett

Hun mener Tromsø har god grunn til å glede seg til arrangementet i 2021.

– Noen vil kanskje lure på om dette bare vil være et lukket arrangement for tilreisende til Tromsø?

– Vi må ta vare på alle som kommer til Tromsø. Og vi må også sørge for at lokalbefolkningen i byen er positive til det vi gjør, sier Pettersen.

– Det vil ikke være mulig å melde seg som deltaker i idrettskonkurransene, men det vil skje spennende ting i løpet av den uka det pågår, legger hun til.


Kommentaren

Vær så snill, gi oss en OL-pause!

Det er 25 år siden Lillehammer-OL – er tiden inne for et nytt mesterskap?


Pettersen har involvert en lang rekke lokale aktører i prosessen.

– Det er viktig at arrangementet er lokalt forankret. Dette er et kommersielt arrangement, og hver deltaker betaler rundt 7.000 kroner i deltakeravgift for å delta. Kun 190 kroner av disse pengene går til det internasjonale forbundet som arrangerer dette, resten er penger som legges igjen lokalt. En del av denne summen er øremerket til lokale idrettsklubber og -organisasjoner. Det er viktig at arrangementet kommer den lokale idretten til gode, sier Pettersen

– Alle menneskene som kommer til byen for arrangementet vil også legge igjen en god del penger i byen.

Sammen med de andre aktørene skal Pettersen nå sette sammen en komité som skal gjennomføre arrangementet.

– Vi skal lage det beste arrangementet de noensinne har vært på, sier Pettersen.