Stenger fylkesvei på grunn av skredfare fredag

Holmbuktura stenges fra klokka 20.00 i kveld, tidligere om været forverrer seg.

OFTE STENGT: Det bratte henget kjent som Holmbuktura ruver over noen få kilometer med fylkesvei på øst-siden av Ullsfjorden. Strekningen er ekstremt skredutsatt og bygda Jøvik isoleres flerfoldige ganger i vinterhalvåret på grunn av både skredfare og faktiske snøskred. Fylkesvei 293 er eneste vei inn og ut av bygda. 

nyheter

Veitrafikkssentralen melder at det vil bli foretatt en vurdering av åpning av fylkesvei 293 igjen lørdag klokka 09.00.


Odd Egil (58) klarte så vidt å stoppe foran skredet ved Holmbuktura: – Jeg husker jeg ropte høyt: «Å dæven, skred!»

Etter halvannet døgn åpnet veivesenet den skredutsatte veien til Jøvik. Det ble nesten fatalt for Odd Egil Nilsen.

 

Fredag er skredfaren i Tromsø vurdert til nivå 3 –betydelig.

– Til kvelden vil det kunne gå enkelte naturlig utløste våte skred i lavlandet fordi det blir overgang til regn. Lengre ned i snødekket finnes det vedvarende svake lag av kantkorn. Disse lagene ligger mange steder under hard fokksnø og er derfor vanskelig å påvirke, men rundt og under tregrensa og der snødekket er tynt/mykt i høyden kan disse lagene være lette å påvirke. Skred på disse lagene kan bli store, og skred kan fjernutløses. Regnvær på kvelden vil svekke bindingene og det vil kunne gå store naturlig utløste skred ned på kantkornlaget, heter det i varselet på Varsom.


Vind, sludd, regn, snø og glimt av sol – denne helgen byr på det meste

Et lavtrykk som nå ligger over Island vil sørge for storm i Nordland. I Tromsø slipper vi unna det verste været, men det blir likevel store variasjoner.