Krever tiltak for å stoppe livsfarlige kjøretøy:

– Vi kan ikke la utenlandske vogntog ta flere liv

Senterpartiet krever blant annet obligatoriske kurs for utenlandske vogntogsjåfører.

KREVER TILTAK: Sandra Borch og Senterpartiet vedtok resolusjonen på partiets landsmøte lørdag.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Etter en vinter hvor flere utenlandske vogntog har vært involvert i alvorlige trafikkulykker med tragiske utfall, vedtok Senterpartiets landsmøte lørdag en resolusjon for å stoppe de livsfarlige vogntogene.

Partiet krever blant annet at det skal innføres obligatoriske kurs for å mestre norske vinterforhold, spesielt rettet mot utenlandske sjåfører.


Krever stopp av «dødsfeller»

Sp-nestleder Ola Borten Moe har fått nok av utenlandskregistrerte vogntog med dårlige dekk, dårlig sikret last og underbetalte sjåfører. Han vil ha Sp-landsmøtet med seg på å stoppe slike dødsfeller oftere.

 

– Norske sjåfører må vinterstid ta flere kurs for å få lov til å kjøre. Trygghet er det viktigste spørsmålet her, og det minste vi kan gjøre er å stille de samme kravene til utenlandske sjåfører som til de norske sjåførene, sier Stortingsrepresentant Sandra Borch.

Krever like lønnsforhold

Stortingsrepresentanten ønsker også strengere kontroller av vogntogene, i tillegg til å gi Statens vegvesen sterkere sanksjonsmuligheter for å dårlig skodde kjøretøy.

Et annet tiltak er krav om at utenlandske sjåfører skal ha de samme lønns- og arbeidsforhold som de norske sjåførene.

– Utenlandske sjåfører tjener ofte en brøkdel av sine norske kollegaer og blir tvunget til å bo i bilene i lange tider for å spare hotellkostnader. Det er ikke bare uverdige arbeidsforhold – det gjør også at norske sjåfører blir utkonkurrert, sier Borch


Charlie Dan Lind (22) er død

– Charlie Dan døde i dag og tok en bit av hjertet mitt med seg. Sorgen er så ubeskrivelig vond, sier moren Ramona Lind.

 

Preget av de siste hendelsene

Borch er fornøyd over å fått resolusjonen behandlet nå, og håper på flertall i Stortinget når saken skal behandles i løpet av de neste månedene.

– Målet er å ha de nye tiltakene på plass neste vinter, forteller hun.


Trailersjåføren fra E8-ulykken er dømt til 90 dagers fengsel

Den litauiske sjåføren er også utestengt fra å kjøre i Norge de neste tre årene.

 

Hun sier at de siste hendelsene har preget partimedlemmene, men understreker at Senterpartiet lenge har ønsket å gjøre noe med problemet.

– Historien til Ramona Lind har gått dypt inn på meg, som på alle andre. Dette er noe som burde ha vært gjort for lenge siden, og saken er overmoden for diskusjon.

– Vi kan ikke la utenlandske vogntog ta flere liv, sier hun.