Fylkesmannen etter «Viking Sky»-hendelsen: – Helikopterberedskapen i nord hadde kommet til kort

Fylkesmann Elisabeth Aspaker i Troms og Finnmark mener det er stort behov for å få på plass enda en redningshelikopterbase.

Søndag var cruiseskipet Viking Sky på vei mot Molde etter problemene som oppstod over Hustadvika i Møre og Romsdal lørdag. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix 

nyheter

Det er NRK som har snakket med fylkesmannen om beredskapen, etter at cruiseskipet «Viking Sky» i helgen bokstavelig talt havnet i hardt vær, i Hustadvika utenfor Møre og Romsdal.

Elisabeth Aspaker tror at konsekvensene kunne ha blitt verre dersom «Viking Sky» hadde fått tilsvarende problemer utenfor kysten av Nord-Norge.

Gikk nesten på grunn

BEREDSKAP: Fylkesmann Elisabeth Aspaker vil ha på plass redningshelikopterbase i Troms snarest. Foto: Stian Jakobsen/Folkebladet 

– I dagens situasjonen tror jeg at man ville ha kommet til kort, i alle fall på helikoptersiden. Det viser hvor stort behovet er for å få på plass enda en redningshelikopterbase, sier Aspaker til NRK.

«Viking Sky» hadde los fra Troms om bord

Losoldermann Andor Antonsen bekrefter overfor VOL at «Viking Sky» hadde los fra Vesterålen og Troms om bord.

 

«Viking Sky» var på vei fra Tromsø til Stavanger da det måtte evakueres i en dramatisk redningsaksjon lørdag og søndag. Skipet, med 1.373 personer om bord, var på et tidspunkt bare 100 meter fra å gå på grunn.

Politisak

Nå vil Aspaker ha en redningshelikopterbase i Troms – og det snarest.

– Vi må regne med at det ville være lengre avstand til et helikopter i Nord-Norge. Vi ser også hvor lang tid redningsoperasjonen tok under slike værforhold. «Viking Sky» er en veldig viktig påminnelse om hvor kritisk en slik situasjon kan være og hvilke ressurser som faktisk trengs, sier Aspaker.

Tirsdag er det klart at politiet i Møre og Romsdal har opprettet undersøkelsessak etter motorhavariet, skriver NTB.


Amerikansk havarikommisjon koblet på Viking Sky

Sjøfartsavdelingen i Statens Havarikommisjonen er mandag på plass i Molde for å finne ut hva som galt da Viking Sky fikk motorstans i Hustadvika lørdag.