Høyre ber kommunen kreve bedre helikopterberedskap i Troms

– Beredskap koster, men det er en kostnad vi må ta for å sikre våre innbyggeres trygghet og sikkerhet, sier gruppeleder Erlend Svardal Bøe (H).

KREVER NY HELIKOPTERBASE: Tromsø Høyre, med gruppeleder Erlend Svardal Bøe i spissen, mener beredskapen i Nord-Norge er for dårlig. Partiet ber nå kommunestyret stille seg bak et krav om ny helikopterbase i Troms. 

nyheter

Tromsø Høyre har fremmet en uttalelse til kommunestyremøtet kommende onsdag der de ber politikerne stille seg bak et krav om bedre helikopterberedskap i fylket. Uttalelsen kommer i kjølvannet av «Viking Sky»-havariet

– Nok en gang ser vi hvor avgjørende det er at beredskapen er på plass og fungerer, og at frivillige stiller opp for å bistå og hjelpe til. Situasjonen fikk meg til å tenke på beredskapssituasjonen i nord. Den er ikke god nok, sier gruppeleder Erlend Svardal Bøe (H).


Fylkesmannen etter «Viking Sky»-hendelsen: – Helikopterberedskapen i nord hadde kommet til kort

Fylkesmann Elisabeth Aspaker i Troms og Finnmark mener det er stort behov for å få på plass enda en redningshelikopterbase.

 

Hull mellom Banak og Bodø

Han peker på at Nord-Norge har 80 prosent av Norges havområder, 45 prosent av Norges landområder og opplever mer og mer aktivitet.

– To redningshelikopterbaser har ansvaret for alt dette, en i Banak og en i Bodø. Allerede i 1997 konkluderte Fostervoll-utvalget, som hadde mandat til å gjennomgå redningshelikopterberedskapen i Norge, at beredskapen i nord ikke var god nok og at det måtte etableres en ny redningshelikopterbase i Troms for å dekke beredskapshullet som er mellom Banak og Bodø, fortsetter Bøe.


John og Pål satt på skroget og ventet på hjelp, mens et UNN-helikopter uten redningsutstyr svevde over dem

– Vi satt i ti minutter og så på helikopteret. Det kunne ikke gjøre noe for å hjelpe oss. Det holder ikke, sier skipper John Sverre Erikstad etter havariet utenfor Sommarøy onsdag formiddag.

 

Håper på samarbeid

Han ber i et Facebook-innlegg Tromsø-benken jobbe sammen om å få stablet en ny base i Troms på beina.

– Vi fra Arbeiderparti er om bord. Det er helt kritisk å få på plass en base med helikopter i Troms. Men det nytter ikke at vi står sammen på Stortinget om ikke Høyre og FrP også ønsker dette. Så den største jobben må du gjøre i eget parti. Vi står gjerne sammen om dette, svarer stortingsrepresentant Cecile Terese Myrseth.

– Jeg har like store forventninger til mine egne og dette er en sak en bør kunne stå sammen om, kontrer Bøe.


Redningshelikoptre:

Høyrepolitiker: – Vi må få et helikopter stasjonert i Troms

Høyres Regina Alexandrova mener at båtforliset utenfor Sommarøy er en kraftig vekkerklokke om hva som kan skje uten redningshelikoptre stasjonert i fylket.

 

– Bør være militære

Under årsmøtet i Troms og Finnmark Høyre 17. februar uttalte fylkespartiet at det må sikres tilstrekkelig helikopterkapasitet for søk og redning i landsdelen.

«Redningshelikoptrene bør være militære. Det vil sikre beredskapen i fredstid, men også i kriser og krig,» heter det i uttalelsen.

– Beredskap koster, men det er en kostnad vi må ta for å sikre våre innbyggeres trygghet og sikkerhet, sier Bøe.

Stortingsrepresentant Kent Gudmunsen (H) sier til iTromsø at arbeidet med å sikre en ny helikopterbase allerede er i gang.

- Blant annet ble det satt i gang utredning i Justisdepartementet, og denne rapporten er nå klar. Jeg har vært i pappaperm siden nyttår, men siden da har Regina Alexandrova også fulgt videre opp. Nylig hadde hun møte med beredskapsministeren, samt at vi har søkt støtte gjennom hovedredningssentralen i Bodø og det politiske miljøet der. Nå jobber vi mot våre egne, forteller han.