Dødt løp før valgthriller i SV

Lørdag skal SV velge ny nestleder. Kampen står mellom Torgeir Knag Fylkesnes, som har støtte i flest fylker, og Kari Elisabeth Kaski, som har mye støtte i de største fylkene.

NESTLEDER: En av disse to, Torgeir Knag Fylkesnes og Kari Elisabeth Kaski, blir SVs nye nestleder. Foto: NTB Scanpix og TORE KRISTIANSEN 

nyheter

Dermed er det svært åpent hvem som blir Snorre Valens etterfølger i nestledervalget som avgjøres på SV-landmøtet på Gardermoen i helgen.

I Viken, SVs nest største fylkeslag med 24 delegater, er det særlig jevnt. Begge kandidatene har presentert seg der, uten at ledelsen har pekt på en av dem.

– For Viken tror jeg ikke det er en felles forståelse, men relativt jevnt. Vi er en stor delegasjon, og begge får nok en god del stemmer, sier fylkesleder Rannveig Kvifte Andresen, som selv ikke har bestemt seg for hvem hun vil gå for.


Et samlet SV i Nord-Norge stiller seg bak Torgeir Knag Fylkesnes som ny nestleder

Finnmark SV er det siste av fylkeslagene i nord som går for Fylkesnes. Han har nå støtte fra en hel landsdel, og fra hjemfylket til konkurrenten.

 

VG har snakket med alle SVs fylkesledere, i tillegg til fylkeslederne fra de gamle fylkeslagene som slås sammen – bortsett fra Vest-Agder, som VG ikke har lyktes med å få kontakt med tirsdag kveld.

Alle delegatene til landsmøtet er fristilte i valget. Men VGs opptelling, viser at lederne i Agder, Finnmark, Troms, Hordaland, Nordland, Rogaland, Telemark og Sogn og Fjordane mener det er et flertall som ønsker seg Fylkesnes hos seg. I Oslo, Møre og Romsdal og Vestfold, tror lederne flertallet heller mot Kaski.

Samtidig som Agder SV heller mot Fylkesnes, har tidligere fylkesleder Harald Bjørløw i Aust-Agder selv landet på Kaski. Fylkeslederne i gamle Østfold og Buskerud (Viken), og Oppland og Hedmark (Innlandet) , ønsker seg også Kaski, men kan ikke si om det er noen som ligger an til å få et flertall.

– Det er delt, og det er fortsatt flere som ikke har tatt en endelig beslutning, sier fylkesleder Karin Wiik i Innlandet, som selv ikke har bestemt seg helt ennå.


Kommentar:

Torgeir Knag Fylkesnes bør inn i SVs ledelse

Det vil være uklokt av SV om de ikke velger Torgeir Knag Fylkesnes som nestleder, skriver Martin Lægland.

 

Miljø- og distriktspolitikk

Audun Lysbakken har vært klar på at han ikke vil ta stilling til hvilken kandidat han vil skal vinne, og at begge er gode kandidater for partiet. Alle fylkelederne er også enige om at begge er gode kandidater.


Fylkesnes utfordrer Kaski til debatt om nestledervervet

Torgeir Knag Fylkesnes kjemper mot Kari Elisabeth Kaski om å bli ny nestleder i SV. Nå vil ha han at de to skal møtes til debatt.

 

Kaski har vært partisekretær og er valgt inn på Stortinget for Oslo, men er fra Finnmark. Fylkesnes er stortingsrepresentant for Tromsø.

De som ønsker seg Kaski, trekker frem hennes arbeid med miljøpolitikk, at hun var vist seg svært god på organisasjonsbygging, og at man bør ha flere kvinner inn i ledelsen. De som ønsker seg Fylkesnes, trekker frem at han breier ut partiet på nye områder i nærings- og distriktspolitikken.


Kaski (SV) takker ja til utfordringa fra Fylkesnes. Nå skal de møtes til debatt om nestledervervet i SV

Kari Elisabeth Kaski kjemper om å bli nestleder i SV, og håper å danke ut tromsøværingen Torgeir Knag Fylkesnes.

 

Fylkesnes sterkest i nord

I Finnmark forteller fylkesleder Silja Støyva Arvola at nesten alle lokallagene har gitt tilbakemelding på hvem de ønsker, og at de alle har landet på Fylkesnes. Hun begrunner det med at han er den kandidaten som er mest oppdatert på hva som skjer i Troms, Finnmark og i distriktsnorge.

Fylkesleder Christian Torset i Nordland understreker at delegatene er fristilt, men sier han regner med at de fleste lander på Fylkesnes.

– Vi ser at Torgeir har en unik evne til å utvikle ny politikk på områder der vi ikke har vært så synlige. Det gjelder næringspolitikk, primærnæringer, resursforvaltning og distriktsperspektivet. Alt dette under paraplyene rettferdig fordeling og miljø.


SV i Troms og Finnmark valgte nye toppkandidater til nytt fylke

Tidligere statssekretær og stortingspolitiker Kirsti Bergstø ble valgt til fylkesordførerkandidat.

 

Troms, Nordland, Agder, Hordaland, Rogaland og Trøndelag, var alle med på å spille inn Fylkesnes. Men også personer fra disse SV-lagene kan lande på Kaski.

– Vi har også noen som går for Kari Elisabeth – men et stort flertall går for Torgeir. Begge bygger opp partiet på ulike vis, sier fylkesleder Siv Furunes i Trøndelag.

Ifølge gruppeleder i Telemark SV, Ådne Naper, vil alle delegatene fra Telemark Stemme på Fylkesnes. I Sogn og Fjordane ligger han også an til flertall.


Valgkomiteen i SV:

Delt om Torgeir som nestleder

SVs sentrale valgkomité er delt nøyaktig på midten i spørsmålen om hvem som bør bli partiets andre nestleder.

 

– Kaski kan bygge videre på organisasjonen

I SVs største fylkeslag ligger Kaski best an. Det kan få stor betydning på landsmøtet, der fylkenes delegater varierer fra Møre og Romsdals 8, til Oslos 30.

– Jeg opplever at støtten hennes i Oslo-delegasjonen er veldig sterk, sier fylkesleder Sunniva Holmås Eidsvoll.

Hun mener man må ha en som er særlig god på klima i i ledelsen. Hun trekker også frem kjønnsbalansen, og mener SV må gripe sjansen til å få en ny kvinne inn i ledelsen.


Misnøye med Oslo-dominans i forslag fra SVs valgkomité

Halvparten av de foreslåtte navnene til SVs topposisjoner er fra Oslo eller Akershus. Det skaper reaksjoner i partiet.

 

Fylkesleder Kim Thoresen i Møre og Romsdal, der Kaski også ligger best an, kaller henne et organisatorisk geni.

– Hun er en som kan bygge videre på organisasjonen, sier han, og viser samtidig til at hun har klart å innfri alle roller hun har fått i partiet godt.

I Vestfold går pilen i motsatt retning fra Telemark, som fylket har blitt sammenslått med. Der heller den mot Kaski, men fylkesleder Grete Wold har ikke bestemt seg ennå.