Solberg ble grillet om beredskapen i Troms: – Ingen helikoptre er flyttet på

Under onsdagens spørretime i Stortinget, lovet statsminister Erna Solberg å utrede helikopterberedskapen i nord.

Statsminister Erna Solberg fikk flere spørsmål om helikopterberedskapen i Nord-Norge under spørretimen onsdag.   Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

nyheter

Helikopterberedskapen i nord kom opp som følge av Viking Sky-ulykken utenfor Mørekysten lørdag.

Sandra Borch (Sp), Cecilie Myrseth (Ap) og Jonas Gahr Støre (Ap) stilte alle spørsmål om beredskapen i nord, skriver NRK.

Jonas Gahr Støre stilte statsministeren spørsmål om hvorvidt Norge er rustet til å ivareta sitt ansvar for søk og redning, dersom noe lignende hadde skjedd utenfor kysten i Nord-Norge.

– Vi har ikke god nok beredskap til å håndtere en situasjon av den typen som vi hadde utenfor Hustadvika i nord. Det er for langt opp dit. Det spørsmålet vil alltid være; vil det da være riktig at vi skal ha så store ressurser der oppe i tilfelle det skjer eller er det andre regler, svarte statsministeren.


Høyre ber kommunen kreve bedre helikopterberedskap i Troms

– Beredskap koster, men det er en kostnad vi må ta for å sikre våre innbyggeres trygghet og sikkerhet, sier gruppeleder Erlend Svardal Bøe (H).

 

Ap-lederen tok også opp flyttingen av Forsvarets Bell-helikoptre fra Bardufoss til Rygge. Han påpekte at regjeringen har varslet at seks av de ni helikoptrene skal flyttes sørover i løpet av 2019.

– I mars 2019 er helikopterberedskapen i Nord-Norge akkurat slik den har vært de siste årene. Ingen helikoptre er flyttet på. De vil ikke bli flyttet før vi har alternativer på plass, svarte Solberg.

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Cecilie Myrseth vite hvordan statsministeren stillte seg til mandagens kritikk fra fylkesmann Elisabeth Aspaker, som mente at beredskapen i nord ville ha kommet til kort om en liknende redingsaksjon hadde vært nødvendig i Nord-Norge.

– Regjeringen har fastslått at vi må å utrede dette, og når vi gjør det er det fordi vi ser at det er et behov for det, svarte Erna Solberg, ifølge NRK.

Myrseths Troms-kollega fra Senterpartiet, Sandra Borch, stilte følgende spørsmål til beredskapsministeren:

– Hvordan vil dere sikre kapasiteten i Nord-Norge i framtiden, spurte Borch beredskapsmininsteren.

Ministeren mente beredskapen er styrket, men at de også vil vurdere situasjonen med egen redningshelikopterbase i Troms, melder NRK.

– Regjeringens forslag innebærer at tre av Forsvarets bell-helikoptre fortsatt stasjoneres på Bardufoss. For å sikre at beredskapen for politiet ivaretas i Nord-Norge, opprettholdes ordningen på Bardufoss inntil annen løsning er etablert. Det er i denne sammenheng vi jobber med å se på en redningstjenestes behov for helikopter i nord.


Politiet oppretter undersøkelsessak etter cruisehavariet

Politiet i Møre og Romsdal har opprettet undersøkelsessak etter motorhavariet til cruiseskipet Viking Sky fikk i Hustadvika lørdag.