Krydret klassiker:

Djevelsk god kylling – pollo alla diavola

Det må jo smake sterkt når vi lager det som høres ut som fandens egen kyllingfavoritt.

DJEVELSK GOD: «Pollo alla Diavola» er en middelhavsklassiker som du kan lage hjemme på en enkel måte. Det eneste du trenger er en hel kylling, gode krydder og en heit grill eller steikepanne. Om du samtidig lager en potet-, løk- og paprika-panne så får du et skikkelig festmåltid som både unge og gamle vil like. Alle foto: Christer Pedersen 

nyheter

«Pollo alla Diavola» – eller kylling på djevelsk vis – har imidlertid ingenting med Gammel-Erik å gjøre, i hvert fall ikke i bokstavelig forstand.

Navnet har retten fått fordi den er godt stekt og litt svidd litt på grillen eller i stekepanne, og at den har fått en solid dose med sterke krydder.

Pepper, paprika, chilipulver, hvitløk og skarpe urter gir smak til det ellers litt nøytrale kyllingkjøttet.

Hel, grillet og spicy kylling finnes i nasjonale varianter rundt Middelhavet – fra spanske «Pollo a la parilla», greske «psitó kotópoulo» til libanesiske «farrouj meshwi».

Felles for alle sammen er at man bruker hel kylling som er klippet opp og banket flat og at den blir grillet på høy varme.

Jeg serverer min variant av «Pollo alla Diavola» på en seng av poteter, paprika og løk.


«Pollo alla Diavola»

1 stor hel kylling

1 ss paprikapulver

1 ss chilipulver

1 ss sort pepper

1 ss tørket oregano

3 knuste hvitløksfedd

1 ss salt

1 ss olivenolje


Start med å klippe opp kyllingen. Ta en kraftig saks og start ved siden av gumpen og klipp på begge sider langs ryggbeinet. Puss vekk så mye du kan av ribbeinene uten å fjerne kjøtt.

KLIPPE, KLIPPE ...: Bruk en kraftig saks til å klippe kyllingen langsmed ryggbeinet på begge sidene. Trim bort bein og slintrer uten å kutte bort for mye kjøtt eller skinn. 

 

Legg kyllingen med åpningen ned på en skjærefjøl og bank den med en kjevle eller med nevene slik at brystbein og gjenværende ribbein knekker og kyllingen blir helt flat.

Knus hvitløk i olivenolje og masser inn blandingen på både inn- og utsiden av kyllingen. Strø også over salt.

PUDRET: Den flatbankede kyllingen blir først massert med olje, hvitløk og salt før den blir pudret med en het krydderblanding bestående av paprika, chili, pepper og oregano. 

 

Bland de tørre krydderne og strø rikelig over kyllingen på begge sider. «Klapp» inn krydderne og legg kyllingen i en form eller på et fat.

Sett inn i kjøleskap i minst tre timer – og ta den ut cirka en halvtime før du skal grille den.

Varm en grillrist eller en grillpanne godt.

GRILLE ELLER STEKE: Den krydrede kyllingen grilles eller stekes på høy varme. 

 

Du kan også bruke en stor stekepanne. (Jeg har en «dobbel-panne» – en avlang stekeform som man kan sette på to kokeplater samtidig for å få en stor stekesone, og det er en god investering om man ofte lager mat til mange).

Legg kyllingen på grillen med beinsiden ned. Grill i åtte-ti minutter til den begynner å bli slitt svidd i kantene. Snu slik at skinnsiden kommer ned og grill videre omtrent like lenge.


Mens kyllingen griller tar du

2 store poteter per person

1/2 gul løk per person

1 spisspaprika per person

2–3 hvitløksfedd per person


Skjær potetene i skiver på cirka en halv cm tjukkelse. Kutt løken i tynne ringer og paprikaen i biter. Hvitløken lar du være hel (ev. kan du gi dem en dult med neven.

Legg i en stekeform og risle over litt olivenolje og rør rundt med hendene slik at alt får oljedekke.

Ta kyllingen fra grillen og legg med skinnsiden ned på toppen av grønnsakene.

Sett inn i forvarmet ovn på 220 grader i 25 minutter.

Ta ut formen og snu kyllingen slik at skinnsiden kommer opp og gjenta prosessen.

SENG: Skjær poteter, paprika, løk og hele hvitløkfedd i en ovsfast form. Kyllingen får trone på toppen av «senga» og krafta fra kyllingen vil koke grønnsakene møre. 

 

Når potetskivene er møre og har fått farge er det hele ferdig.

Du trenger ikke å tilføre væske eller fett til retten – kyllingen beholder sin saftighet etter at du har «forseglet» den på grillen, og potetene og løken vil bli «kokt» og bakt i krafta fra kyllingen som renner ned.

Når du serverer kan du presse litt sitron over, og legge et par dusker rosmarin på toppen.

I glassene funker det ekstremt bra med en potent Primitivo.

Buon appatito!