Får penger til sti opp til toppen av fjellheisen

Miljødirektoratet gir 250.000 kroner til tilrettelegging av sti opp til fjellheisen.

Sherpa: Turstien opp til toppen av fjellheisen får midler fra regjeringen. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

16 av Norges mest populære turstier får nå tilskudd gjennom ordningen Nasjonale turstier. Støtten går blant annet til besøksforvaltning og tilrettelegging, opplyser Miljødirektoratet i en pressemelding.

– Ordningen med nasjonale turiststier er en suksess. Derfor gir regjeringen mer penger til skilting, merking og annen tilrettelegging over hele landet. Vi vil ta imot den økende mengden turister i norsk natur uten at det fører til slitasje, forsøpling og redningsaksjoner. Dette må skje gjennom helhetlig og langsiktig planlegging, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen i pressemeldingen.


Dette kan bli byens nye turistattraksjon

Lokalhistorieildsjel Per Eliassen mener Tromsø Sjøfarts- og fiskerimuseum kan bli byens nye turistattraksjon. Først må han bare overbevise Kulturdepartementet om potensialet.

 

Svært høyt besøk

Totalt bevilger regjeringen 11,5 millioner kroner til turstiene, og av disse går 254.480 kroner til stien opp til toppen av fjellheisen. «Svært høyt besøk og stor slitasje. Pengene går til tilrettelegging av sti og vertskap», heter det i beskrivelsen av prosjektet.

Fjellheisen er en av fem prosjekter som får tilskudd for første gang.

– Vi gir fortsatt penger til nasjonale ikoner som Preikestolen, Besseggen og Gaustatoppen. Det har gitt gode resultater i form av færre redningsaksjoner og mindre forsøpling. På Trolltunga ble antall redningsaksjoner redusert med to tredeler fra 2016 til 2018, selv om det kom mange flere besøkende. I år får noen nye prosjekter penger, blant annet stien til Nigardsbreen, stien opp til toppen av fjellheisen i Tromsø og Misundtrappene ved Molde. Dette gir økt lokal verdiskaping uten å ødelegge naturen som folk kommer for å oppleve, sier Elvestuen.


Trenger 712.000 kroner for å gjøre fylkeskommunen til miljøfyrtårn

Tirsdag skal fylkesrådet ta stilling til om Troms fylkeskommune skal sertifiseres som miljøfyrtårn.

 

Nasjonal turiststi

Nå kan man også søke om å bli autorisert som Nasjonal turiststi. Ifølge pressemeldingen forventes det at de første stiene blir autorisert i 2019, og disse vil bli prioritert ved tildeling av tilskuddsmidler fra 2020. Denne statusen gis til et begrenset antall stier – maks 15. Målet med autorisasjonsordningen er å bidra til å ta vare på opplevelses- og naturverdiene, bidra til godt og forebyggende beredskapsarbeid, lokal verdiskapning og god besøksforvaltning for et bærekraftig reiseliv.