Nestlederkampen i SV

Torgeir Knag Fylkesnes er valgt til nestleder i SV

Lørdag ettermiddag ble Torgeir Knag Fylkesnes valgt til nestleder i SV. Han fikk åtte stemmer mer enn motkandidaten, Kari Elisabeth Kaski.

NY NESTLEDER: Lørdag ble Torgeir Knag Fylkesnes valgt til ny nestleder i SV.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

nyheter

Det var med knapp margin Torgeir Knag Fylkesnes (43) fra Tromsø ble valgt til andre nestleder i SV like før 18.30 lørdag ettermiddag. Av de 209 stemmeberettigede i salen stemte 108 på Fylkesnes, 100 på motstanderen, Kari Elisabeth Kaski (31), og en person stemte blankt. Fylkesnes tar dermed over som nestleder etter Snorre Valen.

Audun Lysbakken fortsetter som leder og Kirsti Bergstø som nestleder.

– Jeg vil takke Kari Elisabeth for en god valgkamp. Jeg er lettet og glad. Jeg får anledning til å være med på å bygge Auduns folkepartiprosjekt. Mitt bidrag blir å ta styringen i nærings- og distriktspolitikken. Det er et nødvendig ledd for å vinne klimakampen, sier Fylkesnes til VG.

Klokka 14 lørdag ettermiddag meldte VG at valgkomiteen på SVs landsmøtet har innstilt Torgeir Knag Fylkesnes som nestleder i SV, med et knapt flertall på 4 mot 3 kandidater. Ved forrige innstilling, da det satt seks personer i komiteen, fikk Fylkesnes og Kari Elisabeth Kaski tre stemmer hver.

MOTSTANDER: Kari Elisabeth Kaski stilte mot Fylkesnes som SVs nye nestleder. Foto: TORE KRISTIANSEN 

Miljø og næring

I september i fjor trakk altså Snorre Valen seg som nestleder i Sosialistisk Venstreparti og dermed måtte partiet ut på leting etter en erstatter. I november varslet Tromsøs Torgeir Knag Fylkesnes at han stilte seg disponibel for partiet, og det samme gjorde finnmarking Kari Elisabeth Kaski.

De to kandidatene har pekt ut hver sin retning for partiet, hvor Kaski har representert velkjent SV-politikk med vekt på miljø, mens Fylkesnes har snakket mer om fisk, industri og ambisjonen om å gjøre SV til et bredt anlagt folkeparti.

Litt over klokka 17 ble Audun Lysbakken gjenvalgt som leder og Kirsti Bergstø som nestleder. Deretter gikk landsmøtet videre til valget av andre nestleder, hvor det står mellom Torgeir Knag Fylkesnes og Kari Elisabeth Kaski.

Først gikk Fylkesnes på talerstolen og holdt sitt innlegg.

- Jeg stiller til valg fordi jeg tror jeg kan bidra til SVs ledelse med et bestemt politisk prosjekt, sa Fylkesnes til landsmøtet.

Han la vekt på at han ønsker å ta partiet i en ny retning med en ambisiøs næringspolitikk for hele landet.

- Alt for lenge har klimadebatt handlet om kuttene som må til for å komme oss ut av krisen. Men tiltak er ikke et politisk mål. Vi kan ikke kutte oss ut av krisen alene, vi må bygge oss gjennom den, sa Fylkesnes.

Deretter var det Kaski sin tur som la vekt på metoo og klimapolitikk.

- Jeg har vært aktivist halve livet. For 13 år siden starta jeg lokallag for Natur og ungdom i Kirkenes. Siden da har kampene blitt større og flere, sa Kaski til landsmøtet.

Kaski snakket også om fattigdom og det hun omtaler som høyresidens urettferdige skattepolitikk.


Kommentar:

Torgeir Knag Fylkesnes bør inn i SVs ledelse

Det vil være uklokt av SV om de ikke velger Torgeir Knag Fylkesnes som nestleder, skriver Martin Lægland.