Så mye snø kom det i natt

Vi har ikke hatt så mye snø 1. april siden år 2000.

MYE SNØ: Anna Torsen, Tonje Nerdal, Gun Lærgreid og Tone Iselin Persen var blant de mange tromsøværingene som startet mandagen med å grave fram biler og parkeringsplaser etter nattens massive snøfall.  Foto: Ronald Joahnsen

nyheter

Det har vært komplett snøkaos i Tromsø mandag.


Nobina-sjefen: – I dag må vi si at bussene kommer når de kommer

Flere biler, busser og vogntog sliter på krevende veiforhold etter det store snøfallet natt til mandag.

 

Brøytemannskapet jobber på spreng mens biler, busser og tungtransport sliter på veiene, fotgjengere vasser i snø langs byens fortau og flyplassen har vært stengt i flere timer.


Flere veier i Tromsø fremdeles stengt på grunn av snøskredfare

Det heftige snøfallet i helga har bydd på utfordringer både på fastlandet og på Kvaløya. Problemene fortsetter onsdag morgen.

 

Så er det store spørsmålet; hvor mye snø kom det faktisk natt til mandag?

– På den offisielle målingen her oppe på Vervarslinga er det registrert 32 centimeter i natt, mens det i nærområdet har kommet mer. I Breivika har det kommet rundt 40 centimeter, sier vakthavende meteorolog Magnus Haukeland klokka 10.00.

Døgnet i forveien kom det 18 centimeter, og dermed er snødypben i Tromsø 1. april målt til 158 centimeter. Det er den største snødyben målt 1. april i Tromsø på 19 år.

Både 1. april år 2000 og snøvinteren 1997 var snødybden på 180 cm.


Derfor snør det så mye i Tromsø – og noen bydeler er mer utsatt enn andre

«Hvorfor?», har du kanskje oppgitt tenkt i det du åpner ytterdøra en travel morgen og blir stående å stirre på en igjenmåket innkjørsel. Meteorologen gir deg svaret.

 

Mer snø i vente

Og snøfallet gir seg ikke mandag.

– I natt var den en bygelinje som parkerte seg over oss, og det fortsetter med byger utover dagen. Det kan bli perioder med opphold de neste timene, men bygene ligger og vaker ute på kysten og kommer inn til oss med jevne mellomrom. I kveld vil det tette seg til igjen, så det er mer på vei, sier Haukeland.


Her er alle Tromsøs værrekorder

Vi har samlet sammen alle nevneverdige værrekorder for Tromsø, siden målingene begynte ved Vervarslinga for Nord-Norge i 1920.

 

Et stykke unna rekord

På en dag som i dag er det naturlig at man minnes tilbake til april 1997. Vi er likevel er godt stykke unna snørekorden i Tromsø, som er på 240 centimeter, og ble målt 29. april 1997.

– Det fortsetter med snø tirsdag og onsdag, men det blir mildere og med to plussgrader kan det være det kommer mer som sludd, sier Haukeland, og påpeker at ved mildvær vil snøen "klappe sammen".

Stor skredfare

Mandag morgen ble skredfaren i Tromsø kommune oppjustert etter det massive snøfallet:


Oppjusterer skredfaren til nest høyeste nivå

Det advares om mulighet for store, naturlig utløste snøskred mandag.

 

Bedring utover uka

Det ser heldigvis bedre ut værmessig inn mot helga.

– Mot helgen kommer det inn et høytrykk og fra og med torsdag kan vi få en del sol og lettere vær. Det vil ikke bli så voldsomt mye mildere, men fint vær slik det ser ut nå, sier Haukeland.