Snøkaoset skapte full stans på flyplassen: – Dette er helt ekstraordinært

Før klokken 09.30 var det ikke et eneste fly som hadde forlatt eller ankommet Tromsø lufthavn Langnes.

EKSTRAORDINÆRT: Driftssjef i Avinor, Svein-Idar Henriksen, og flyplassjef Ivar Helsing Schrøen mener mandagens snøkaos var av den ekstraordinære sorten.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

– Det er helt kaos. Jeg har aldri opplevd noe lignende i mine 10 år som driftssjef. Det er helt forferdelige forhold og det har vært helt ekstremt med snø i natt, sa Svein-Idar Henriksen, driftssjef på flyplassen, til iTromsø mandag morgen.

Når avisa treffer han og lufthavnsjefen på flyplassen litt senere på formiddagen, har de fått av gårde noen fly, og har mer kontroll på situasjonen.

– Alt av maskiner og mannskap er i sving. Dette er helt ekstraordinært, sier flyplassjef Ivar Helsing Schrøen.Tålmodige reisende

Det betyr 5–6 hjullastere, snøfreser og andre maskiner i sving på flyplassen. Hovedutfordringen mandag morgen var å få måket av banelysene på rullebanen.

BRØYTING: Alt av mannskap og maskiner var i gang for å få ryddet snø.  Foto: Ronald Johansen

 

I tillegg var Sandnessundbrua stengt på grunn av en lastebil med trøbbel i morgentimene, slik at flere ansatte slet med å komme seg på jobb.

– Det går greit. Folk er heldigvis tålmodige og forstår hvorfor dette skjer, sier Helsing Schrøen.

Mandag morgen var det nemlig helt fullt inne i avgangshallen på flyplassen. Mange fly ble forsinket med flere timer, og mange ble innstilt.

– Men nå når vi har fått åpnet, skal vi klare å holde det åpent. Nå er ting oppe og går, men det er lenge til alt vil være i rute igjen, sa driftssjef Henriksen.

KØ: Forsinkelsene sørget for at mange måtte vente ekstra lenge på Langnes.  Foto: Ronald Johansen

De frykter at flyforsinkelsene forplanter seg til hele dagen, og muligens også utover tirsdag.

– Vi har mobilisert ekstra folk, men har ikke klart å ta unna all snøen, sier Henriksen.


Ingen fly har reist fra flyplassen i dag: – Aldri opplevd noe lignende i mine 10 år som driftssjef

Tromsø lufthavn Langnes har vært stengt i tre timer mandag. Ikke ett eneste fly har forlatt eller ankommet per klokka 09.15.


Forplanter seg utover dagen

Inne i avgangshallen sitter folk tålmodig og venter. Alle iTromsø prater med måtte regne med forsinkede fly, men i 10.30-tiden mandag var det ikke snakk om store forsinkelser.

– Flyet mitt skulle gå 10.30, men har fått ny tid 11.15, sier Jan Petter Wølstad.

FORSINKET: Jan Petter Wølstad sitt fly til Hammerfest var noe forsinket. Foto: Sanna Drogset Børstad  Foto: Ronald Johansen

 

Han har kommet fra Oslo med SAS, og skulle videre til Hammerfest med Widerøe.

– Flyet fra Oslo var litt forsinket, og vi fikk beskjed om at det var fordi rullebanen måtte ryddes for snø. Heldigvis har det ingen innvirkning på mitt neste fly, sier Wølstad.