Fant gammelt klenodium på loftet i Rødbanken

Da det skulle ryddes på loftslageret til Rødbanken dukket et gammelt klenodium opp fra tiden det var bystyremøter i festsalen. Onsdag ble det overrakt ordfører Kristin Røymo.
nyheter

– Oi, oi, oi! Det var fint, og det er jo så svært, sier ordføreren himmelfallen da hun ser hva som ligger bak i varebilen til Sparebanken Nord-Norge.

OVERRASKET: Ordfører Kristin Røymo roper «oi, oi, oi» når hun ser hvor stort byvåpenet er, etter at det dukket opp under i lagerrydding i Rødbanken. Hvor gammelt det er og hvem som har laget det, vet hun ikke ennå. 

 

Lagret siden 2005

Bilen har akkurat parkert foran rådhuset med en verdifull historisk last. Kristin Røymo har iført seg ordførerkjedet og er klar til å ta imot gjenstanden som dukket opp på lageret i Rødbanken; et stort byvåpen i tre, med en sølvfarget rein på blå bunn. Rundt motivet er det border og dekor sirlig skåret ut i tre.

– Det har stått innerst på et laget siden 2005, altså de siste 14 årene, sier arrangementskoordinator Charlotte Pallesen i Sparebanken Nord-Norge.


Kan ta ett år før omstridt flytting av krigsmonument reverseres

Kommunen vil vente i minst et år før man vedtar om krigsmonumentet i Kirkeparken skal få tilbake sin opprinnelige plassering.

 

TAR TAK: Her løfter Jens Ingvald Olsen (fra venstre), Tom Johannessen og Kristin Røymo det gamle byvåpenet forsiktig ut av varebilen. 

 

Porøst treverk

Før Tromsø fikk nytt rådhus i 2005 var det ikke plass til bystyremøtene i det gamle rådhuset. Dermed ble ulike lokaler rundt om i sentrum tatt i bruk, som storscenen på Kulturhuset, Ishavshotellet og festsalen i Sparebanken Nord-Norge.

– Byvåpenet er rimelig gammelt, treverket er blitt ganske porøst. Vaktmesteren i banken visste om at det sto lagret i Rødbanken, og da det dukket opp tenkte vi at det var for galt at ikke kommunen skulle få det tilbake, sier Pallesen.


Nå rives hovedinngangen til Rødbanken – skal bli slik den var originalt

Sparebanken Nord-Norge er i full gang med oppussingen av Rødbank-kvartalet. Nå rives også hovedinngangen, som skal gjenoppbygges til slik den en gang var.

 

Stort mysterium

Hvor gammelt byvåpenet er og hvem som har laget det, er foreløpig et mysterium. Det skal kommunen nå prøve å finne ut av. Samtidig er ordføreren opptatt av at byvåpenet må få en plassering som gjør at mange får sett det.

– Vi må drive research for å finne ut hvor gammelt det er og hvem som har laget det. Det er et stort mysterium, dette, sier Kristin Røymo.

MONUMENTALT: Ordfører Kristin Røymo mener det gamle byvåpenet i tre er et monumentalt kunstverk som mange fortjener å få se når det er ferdig restaurert. 

 

Finne egnet plassering

Hun har aldri sett dette byvåpenet før, men hun er sikker på at det har vært i bruk i forbindelse med bystyremøtene i festsalen.

– Det er et monumentalt kunstverk, så det kan ikke henge hvor som helst. Vi må få det restaurert og gjort det tilgjengelig. Det er utrolig staselig, og en del av vår historie. Vi må enten ha det i bystyresalen eller i foajeen på rådhuset. Kommunens kunstutvalg skal vurdere plasseringen. Det ligger noen føringer på bruken av rådhuset, men det viktigste er at det blir tilgjengelig for byens innbyggere. Vi kan ikke gjemme bort et så fint smykke som dette er, sier Røymo.