Aps landsmøte:

Støre vil ikke røpe om Troms og Finnmark-sammenslåinga reverseres om han blir statsminister i 2021

– Vi får se, sier Støre, som sier at han skal lytte til fylkestinget og ordførere i nord om en eventuell reversering av sammenslåinga.

LOVER Å LYTTE: Partileder Jonas Gahr Støre i Ap lover å lytte til politikerne i nord, om de ønsker sammenslåing. Men han vil ikke si om det innebærer at det blir reversering, dersom fylkestinget ber om det. Foto: Martin Lægland 

nyheter

Denne uka samles Ap til sitt landsmøte. Men for to uker siden var Ap-leder Jonas Gahr Støre i Alta, da Troms og Finnmark Ap skulle vedta valgprogram og listekandidater til fylkestingsvalget.

Der åpnet han for reversering av sammenslåinga, men vil ikke si at Ap skal gå til valg på det i stortingsvalget 2021.

– Vi var mot bruk av tvang, og stemte i Stortinget mot at Troms og Finnmark skulle tvangssammenslås tre ganger. Men når det ble vedtatt og igangsatt, gjelder Stortingets vedtak. Mine partifeller i nord har tatt ansvar for å følge opp Stortingets vedtak, sier Støre til iTromsø etter landsmøtetalen på partiets landsmøte.

– Får se

– Det er fortsatt en del såre følelser i denne saken, men det er politikerne i Troms og Finnmarks oppgave å gjøre det så godt som mulig. Så får vi se når vi kommer til 2021.


Kommune- og fylkestingsvalget: Disse stiller til valg i Tromsø

14 politiske partier vil kjempe i høstens valg.

 

– Så din tydelige beskjed til folk i nord om reversering av reformen er: «Vi får se»?
– Nei, vi sa det slik: Vi åpner for det hvis regionen vil. Vi kan ikke bestemme i 2019 for å gjøre det sånn. Nå jobber de for at det skal være best mulig. Så får de se utfallet av det, før de eventuelt gir uttrykk for noe annet i 2021.

Skal lytte

I 2017 uttalte Støre at «reverseringsordet, Erna, finnes ikke i mitt vokabular» i en debatt med statsminister Erna Solberg.


Ahmed Warsame starta Facebook-siden «nei til bompenger i Tromsø/Troms»: – Kjipt at Blomseth har tatt navnet vårt

Kystpartiet-politiker og bompengemotstander Ahmed Warsame støtter Blomseth, men er skuffet over å ikke ha blitt involvert i den nye valglista.

 

– Det gjaldt en lang rekke andre temaer. Vi sa i 2017 at hvis de som er slått sammen med tvang demokratisk ønsker å endre dette, så vil vi lytte til det.

Vil ikke konkludere

Ap-lederen sier at han vil lytte til flere aktører i nord, før han konkluderer med om det eventuelt blir reversering.

– Vi skal lytte til fylkestinget, ordførere i Troms og i Finnmark, og den øvrige partiorganisasjonen. Nå konstaterer jeg at mine partikollegaer går inn i dette arbeidet. De velger samme liste, samme program, og setter sine dyktigste folk i nemnd. Det vet jeg at de ikke gjør for å finne midlertidige løsninger, men god gode løsninger.


Hofsøy skal sitte i oljeforhandlinger: – Jeg er ganske sikker på at vi får gjennomslag

På Aps landsmøte skal partiet vedta å si nei til oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe). I hvert fall hvis Marta Hofsøy får det som hun vil.

 

– Så hvis du er statsminister i 2021, og politikerne i nord ber om reversering, så blir det reversering?
– Jeg konkluderer ikke nå, men vi utelukker ikke at det kan skje.