Tromsølærer fikk raushetspris for sitt arbeid med flyktninger i Hellas

Lærer Lene Pedersen fikk 10.000 kroner for sin innsats for syriske flyktninger på øya Chios i Hellas.

FIKK RAUSHETSPRIS: Lene Pedersen (i midten) sammen med Grete Wilsgaard, daglig leder for Jobzone Tromsø (venstre), og Maren Anne Ross (høyre) som nominerte Pedersen til prisen.   Foto: Jobzone

nyheter

Siden 2004 har Jobsone gitt en pris til personer som de mener har gjort en ekstraordinær innsats for å hjelpe andre.

I år gikk denne prisen til tromsølærer Lene Pedersen, for hennes innsats for flyktninger på den greske øya Chios.

– Det var veldig overraskende, og jeg tenkte først og fremst at det ikke var helt fortjent. Jeg vil si at denne prisen ikke bare er til meg, sier Pedersen som er lærer ved Læring gjennom arbeid i Tromsø (LGA).


 

Fylte kofferten med leker, bleier og klær

Godt hjulpet av venner og familie har Pedersen i en årrekke hjulpet syriske flyktninger på den greske øya Chios. Siden 2016 har Pedersen reist jevnlig til Chios sammen med venninnen Trine Johansen, søskenbarnet Tove Thoresen og hennes datter Tuva Thoresen.

– Menneskene i flyktningleirene bor i containere eller i telt. De sover på tynne plastmatter og pledd. Det er rotter og det kan komme slanger, sier Pedersen om forholdene i leirene.

For å hjelpe flyktningene har hun vært med på å gjennomføre ulike innsamlingsaksjoner.

Sist hun reiste til Chios, i november i fjor, hadde reisefølget med seg omtrent hundre kilo leker, bleier, klær og varme babytepper.

– Vi har fylt koffertene med donasjoner fra venner, familie og bedrifter hver gang vi har reist, sier Pedersen og roser alle som har hjulpet henne.

– Første gangen var det skummelt å reise ned. Men etter én gang merker man hvor lett det er å hjelpe. Det kan være å holde en hånd, drikke en kopp te, eller ha en samtale med noen. Og man kan gjøre mye hjemmefra, påpeker hun.


Syriske flyktninger loves 60 milliarder kroner i støtte i 2019

Internasjonale givere har lovet å gi 60 milliarder kroner i støtte i år til Syria og flyktninger som har rømt fra det krigsherjede landet, opplyser FN.

 

10.000 kroner

Som en del av raushetsprisen fra Jobzone, får Pedersen 10.000 kroner.

– Pengene skal jeg dele med Trine, Tove og Tuva, og vi planlegger en ny tur til Chios. Pengene vil gå til å dekke overnattinga der nede, og kanskje vi får råd til noen barnevogner vi kan ta med oss.

– Virkelig en verdig vinner

Grete Wilsgaard, daglig leder ved Jobzone Tromsø, sier Pedersen var en verdig vinner av prisen.

– Hun skiller seg ut ved det humanitære arbeidet hun gjør for noen et helt annet sted, sier Wilsgaard.

– Hun har reist ned for å hjelpe gang på gang, og involvert familie og venner. Hun er virkelig en verdig vinner, legger hun til.