Slik blir helgeværet:

Varsler nydelig turvær i helgen

Sett bort fra litt snø lørdagskvelden, får vi en velfortjent pause fra snøen nå.

GODE TURMULIGHETER I HELGA: Fredag og søndag blir de beste turdagene framover. Her illustrer med et bilde med nydelig utsikt fra toppen av Rødtinden.  Foto: Kyrre Lien / Scanpix

nyheter

Etter en mildt sagt krevende start på uken rent værmessig, var det ikke vanskelig å få påskestemning da man ser ut vinduet fredag.

Og meteorologen har godt nytt for de som vil ut å lufte seg i helga.

– Det var litt kaldt i dag tidlig, men det er prisen vi betaler for å ha skyfri himmel og sol. Vi har kommet så pass langt ut på året at solen nå klarer å varme opp så vi vil ligge på noen få plussgrader her etter hvert, sier vakthavende meteorolog Charalampos Sarchosidis.


 

Litt mer rufsete lørdag

SYNKENDE SNØDYBDE: Meteorolog Charalampos Sarchosidis kunne lese av 11 nye centimeter på måleplata tirsdag. Da var den totale snødybden på 158 cm. Fredag morgen har snøen smeltet og klappet sammen til mer komfortable 132 cm.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Lørdagen starter bra, men det skyer når vinden dreier fra sørlig retning til nordavind på ettermiddagen.

– Det ligger et belte med nedbør ute på kysten som vil passere over Tromsø rundt klokka 18.00, men det vil nok ikke komme mer enn tre centimeter snø i byen, sier Sarchosidis, og fortsetter:

– Det blir fint før den tid med sol og noen plussgrader på dagtid. Det blir litt mer skyet enn på fredag, men det vil være sol i hele fylket, og sol og oppholdsvær når Reistaløpet starter på Setermoen for dem som skal delta der.


 

Fint turvær

Tidlig søndag vil det gå noen byger helt ytterst på kysten, men det vil vi ikke få inn over byen.

– Søndagen blir den fineste turdagen de kommende dagene. Søndagen spørs det om vi kommer oss over null grader, men det vil være en del sol og lite vind. Vi slipper også nedbør, og under TIL-kampen på kvelden vil det nok være rundt 2-3 minus, sier Sarchosidis.


Så mye snø kom det i natt

Vi har ikke hatt så mye snø 1. april siden år 2000.

 

Senket skredfare

Siden forrige helg til og med i går, har flere fylkesveier i både Tromsø kommune og ellers i fylket vært stengt på grunn av høy skredfare.

Skredfaren i Sør- og Indre Troms fredag er på farenivå 3 – som betyr betydelig skredfare, mens det i Tromsø er varslet skredfare på farenivå 2, som vil si moderat, både fredag, lørdag og søndag.

– Rolig vær og gunstig temperatur gjør at fokksnøen fra de siste dagene får stabilisert seg. Vær imidlertid oppmerksom på at solinnstråling vil svekke bindingene øverst i snødekket og kan føre til både løssnøskred i brattheng og mindre flakskred i den ferskeste fokksnøen. Selv om faregraden nå går noe ned, er det viktig å gjøre gode vurderinger med tanke på ferdsel i skredterreng, både rundt tregrensa og på fjellet, heter det i skredfarevurderingen for Tromsø fredag.


Ikke la «midt på tre»-tallet lure deg: – Faregrad tre er definitivt det farligste

Søndag ble to personer tatt av skred ved Grøtfjord. Nå advarer ekspertene om veldig farlige forhold i fjellene.

 

Ingen snø i sikte neste uke

Mandag, tirsdag og onsdag ser det ut til at bygene holder seg ytterst på kysten om prognosene fra fredagen slår til.

– Det vil være noe skyet mandag, mens det vil være oppholdsvær fram til onsdag og en del sol tirsdag og onsdag. Vi får håpe prognosene slår til, sier Sarchosidis.