Dobbelt så mye snø som vanlig i Troms nå

– At det i gjennomsnitt er 150 cm snø i 500 meters høyde i Troms er nesten dobbelt så mye snø som vanlig.

MYE SNØ: Onsdag 10. april var snøhøyden ved Vervarslinga i Tromsø på 128 cm. 1. april da dette bildet ble tatt var den på 158 cm, men det er fremdeles mye snø i fjellene rundt byen.  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

nyheter

Det sier hydrolog Heidi Bache Stranden i NVE i en pressemelding.

I en fersk snørapport denne uken fra NVE kommer det nemlig fram at mens det i fjellet i Sør-Norge har vært mindre snø enn vanlig i år, har det i Nord-Norge vært mer snø enn normalt skriver Folkebladet.

– Kort oppsummert har denne vinteren gitt oss mindre snø enn normalt i Sør-Norge, mens vi i Troms, Nordland og deler av Finnmark har hatt mer snø enn normalen, sier Stranden i NVE.


Regn og sludd i starten av påsken: – Man vil ikke ha behov for veldig høy solfaktor på fjellet

Mens uka starter fint, erstattes sola med regn og sludd mot slutten av uka.

 

Mer snø enn normalt

I rapporten pekes det på at det er mer snø enn normalt både i Troms og i deler av Nordland og Finnmark. I gjennomsnitt er det 140-150 cetimeter snø 500 meter over havet i Troms og Nordland, og 75 centimeter snø som et gjennomsnitt i tilsvarende høyde i Finnmark.

– At det i gjennomsnitt er 150 centimeter snø i 500 meters høyde i Troms er nesten dobbelt så mye snø som vanlig sier Stranden, og fortsetter:

 – På målestasjonen på Sjufjellet i Tamokdalen ser vi at det nå er over tre meter snø noe som er like mye som rekordvinteren for to år siden da målestasjonen nesten snødde ned. 

På NVEs målestasjon på Siccajavvre på Finnmarksvidda er det 50 centimeter snø, som er normalt på denne tiden av året.


NVE vil utvikle bedre skredkart: – Stor variasjon i resultater

Faresonekartene for skredfare skal ifølge NVE bli enklere å bestille, utføre, bruke og etterprøve.

 

Varsel

NVE opplyser at de har folk på vakt gjennom hele påska for å gi oppdaterte snøskredvarsel, og andre varsel om værforhold. På varsom.no kan du lese oppdatere snøskredvarsel før du legger ut på påsketur.

– Del informasjon med oss og andre via varsom-regobs-appen. Det gjør at varslene vi skriver blir enda bedre og mer presise for det området du ferdes i, sier Stranden i pressemeldingen.