Røde Kors trenger flere frivillige til å hjelpe eldre: – Ensomheten forsvinner ikke selv om det blir påske

Leder av Frivilligsentralen forteller at det er mange som opplever ensomhet i Tromsø, og at det er spesielt eldre menn som ofte blir sittende hjemme alene etter at ektefellen er død.

ØNSKER FLERE FRIVILLIGE: Leder for Frivilligsentralen hos Røde Kors i Tromsø, Kari Lydersen, sier mange eldre mennesker blir sittende hjemme alene etter at ektefellen har gått bort. Nå ønsker hun seg flere frivillige som kan hjelpe eldre med blant annet småoppdrag.  Foto: Silje Løvstad Thjømøe

nyheter

Det er rett før påskeferien starter, og tusenvis av nordmenn drar på hytta for å nyte late dager, spise god mat eller gå på ski.

På sosiale medier vil det være en jevn strøm av blide mennesker som smiler mot kamera mens de spiser Kvikk lunsj ved løypa eller har spillkveld med venner og familie, og det kan virke som om hele Norge har dratt til fjells for å gå på ski.

Men slik er det ikke. Tall fra SSB viser at 16 prosent av Norges befolkning opplyser at de opplever en form for ensomhet. Og mange i Tromsø er også ensomme, kan Røde Kors fortelle.


Må si nei til mange eldre. Derfor jakter Røde Kors på flere som Helga

Dersom ikke Røde Kors får flere sjåfører, må de fortsette å si nei til mange av dem som ønsker å delta på deres ukentlige tirsdagstreff.

 

Gjennom tilbudet «besøksvenn» når Røde Kors ut til mennesker som av ulike grunner ønsker mer kontakt med andre mennesker. Besøksvennen er en frivillig fra Røde Kors som kommer på besøk cirka en gang i uka, og bidrar til at hverdagen blir noe lettere ved enten ved prat, aktivitet eller å finne på noe sammen.

Og nå som påsken nærmer seg ved leder for Frivilligsentralen hos Røde Kors i Tromsø, Kari Lydersen, at mange blir sittende alene hjemme.


Besøkstjenesten fikk julegave på 50.000 og en strøm av nye frivillige

Etter et NRK-innslag fikk Tromsø Røde Kors en strøm av henvendelser om å bli besøksvenn. Onsdag kunne Bonord glede besøkstjenesten med 50.000 kroner i julegave.

 

Mange eldre menn blir sittende alene hjemme

– Det er ikke sånn at ensomheten forsvinner selv om det blir påske og sosiale medier florerer av skibilder. Vi har mange som er ensomme i denne byen, og kanskje spesielt eldre som har mistet ektefellen og som er uten pårørende. Vi opplever at det spesielt er enkemenn som sliter med å komme ut på den sosiale arenaen, og som blir sittende alene hjemme, sier Lydersen.


Røde Kors har 35 besøksvenner i Tromsø. Nå har 83 nye meldt sin interesse

Det ser lovende ut for de 42 som fortsatt venter på besøksvenn i Tromsø.

 

Hun forteller at Røde Kors har behov for flere frivillige, og særlig når det gjelder den såkalte «følgetjenesten», der man ofte hjelper eldre mennesker med å handle, komme seg til legen eller andre ærend. De kan også ha behov for å få utført småoppdrag som å måke snø og lignende.

– Tromsø by er en umulig by å være gammel i. Med alle bakkene, smale veier og ofte glatt føre så trenger man ofte en hjelpende hånd når man blir gammel. Og det er de frivillige som har ledig tid på dagtid som vi er ute etter, for behovet for å hjelpe eldre med mindre oppdrag er veldig stort, sier Lydersen.


Debatt:

Det bor en Aud i ditt nabolag også

Frivillig sektor har en nøkkelrolle i kampen mot ensomhet, skriver Tuva Moflag, eldrepolitisk talsperson i Ap.


POLITIKERBESØK: Tromsø Høyre besøkte Frivilligsentralen til Røde Kors før påske, og fikk høre at de var bekymret for at de ville få mindre ressurser i tiden fremover. Fra venstre, daglig leder i Røde Kors Sissel Olsen, ordførerkandidat for Høyre Hans Petter Kvaal, leder for Frivilligsentralen Kari Lydersen og idrettspolitisk talsmann i Tromsø Høyre, Tormod Ingebrigtsen.  Foto: Silje Løvstad Thjømøe

Frykter budsjettet blir mindre

Da iTromsø besøkte Røde Kors var Høyres ordførerkandidat, Hans Petter Kvaal og idrettspolitiske talsmann i Tromsø Høyre, Tormod Ingebrigtsen, på besøk for å få et innblikk i arbeidet de frivillige gjør i byen.

Lydersen og daglig leder i Røde Kors, Sissel Olsen, fortalte politikerne at de frykter at budsjettet deres vil bli mindre når det ikke lenger vil være kulturdepartementet, men kommunen, som skal bevilge penger til Frivilligsentralen.

Kvaal kunne derimot love at han skal jobbe for at ressursene til Røde Kors og Frivilligsentralen skal bestå.

– Man kan ikke snakke om penger i dette tilfellet, for den jobben som gjøres av frivillige, den får man igjen det dobbelte for. Det er en helt uvurderlig innsats som gjøres, og tenk hva det ville kostet samfunnet om all den jobben frivillige gjør skulle vært lagt over på det offentlige. Så Røde Kors, er en viktig brikke for Tromsø, sier Kvaal før han oppfordret Lydersen og Olsen til å synliggjøre det organisasjonen trenger.

– Og så må vi få oppfordre folk til å melde seg som frivillige hvis de tenker at de har litt ledig tid og vil bidra til å gjøre noen andres hverdag litt lettere og hyggeligere, sier Lydersen.