Røde Kors vil være på flere populære utfartssteder i påsken:

– Selv om det har gått mange skred i år, må ikke folk bli redde for å bruke fjellet

Hjelpekorpset har forberedt seg på storinnrykk i fjellene i og rundt Tromsø i påsken, og oppfordrer folk til å komme seg ut på turer som ansees som trygge.

TRYGGE TURER: På turer der terrenget ikke er bratt kan man trygt ferdes. 

nyheter

Denne uka døde UNN-legen og toppturentusiasten Eivind Smeland (52) i en ulykke fra en topptur i Lyngen. Smeland falt mellom 300 og 500 meter ned fjellsiden, og samtidig ble et skred utløst fra den 1237 meter høye fjelltoppen. Smeland ble den syvende personen som hittil i år har omkommet i skred i Troms.

BER FOLK OM Å BRUKE FJELLENE: Mangeårig medlem og fagleder i Røde Kors' hjelpekorps, Jens-Morten Øvervoll, ber folk om å følge med på varsom.no, men samtidig ikke la seg skremme av å bruke fjellene. ALLE   Foto: SILJE LØVSTAD THJØMØE

 

Til uka starter påskeferien, og det er ventet storinnrykk av folk som vil bevege seg ut i naturen og opp i fjellene i og rundt Tromsø. Røde Kors har allerede forberedt seg godt til det som er høysesong for hjelpemannskapet, men har samtidig en klar beskjed:

– Selv om det har gått mange skred i år så må ikke folk bli redde for å bruke fjellet. Vanlige folk som vil ut og kose seg med en påsketur må ikke bli hjemme selv om det har skjedd noen forferdelige ulykker. Folk flest går jo ikke på toppturer eller i bratt terreng, og hvis man oppholder seg i vanlige løyper eller trasévalg så er det heller ingen fare, sier mangeårig medlem og fagleder for skred i Røde Kors, Jens-Morten Øvervoll.


Røde Kors trenger flere frivillige til å hjelpe eldre: – Ensomheten forsvinner ikke selv om det blir påske

Leder av Frivilligsentralen forteller at det er mange som opplever ensomhet i Tromsø, og at det er spesielt eldre menn som ofte blir sittende hjemme alene etter at ektefellen er død.

 

– Du vet aldri hva du møter

iTromsø møter hjelpekorpset i deres lokaler i Jonas Lies gate kort tid før påskeferien starter. Med 100 såkalte vintergodkjente medlemmer har de beredskapen i orden, og godt planlagt, for det som er høysesong for Røde Kors.

– Hvis skredalarmen går så bruker vi ikke mange sekundene på hva vi skal gjøre.Vi rykker alltid ut med det vi har av mannskap, for du vet aldri hva du møter. Og så er det jo slik at tida er essensiell, så den viktigste jobben gjøres som regel av kameratene på stedet. Derfor har vi hatt mye fokus på såkalt «kameratredning», fordi det er de ti første minuttene som er viktigst. Etter det er sjansen for å finne noen i live ganske mye mindre, sier leder av hjelpekorpset, Jørn Olsen.

GODT FORBEREDT: Ole Bjørnar Berglund (fra venstre), Alexander Benjaminsen, Simon Møllebakken, Jens-Morten Øvervoll, Håvard Mørkved og Jørn Olsen er på jobb i påsken for hjelpekorpset i Røde Kors, og klare til å rykke ut fra flere steder i Troms opplyser Olsen.   Foto: SILJE LØVSTAD THJØMØE

 

Hans mannskaper har vært med på flere utfordrende redningsaksjoner, som da fire ungdommer ble tatt av skred i Tamokdalen i januar i år.

– Man skjønner jo at man skal inn og lete etter omkomne, og for oss som har vært med en stund så vet vi hvor tøft det kan være. Da sender vi ikke inn de som er yngst eller nyest i jobben, sier Olsen, og legger til at det er mange studenter som melder seg som frivillige til Røde Kors.


Solbergs påskeoppfordring: – Følg fjellvettreglene

Etter en utfordrende skredvinter med uvanlig mange dødsfall, maner statsminister Erna Solberg til vett og forsiktighet i påskefjellet.

 

Skiløpere som overvurderer egen form

Men for Olsen og de andre i hjelpekorpset er det heldigvis ikke skred som har pleid å oppta tiden deres i påskeferien.

– Det vi gjør aller mest av er å dele ut gnagsårplaster og hente folk som har gått lenger enn de burde, sier frivillig i hjelpekorpset, Håvard Mørkved.

Han er en av de mange som skal patruljere de populære utfartsstedene i påsken, som for eksempel Kattfjordeidet, Kroken, Finnvikdalen og Svarthammeren.

– Hvert år må vi hente ned skiløpere som har overvurdert sin egen form. Et klassisk tilfelle er en mann som går ut i kanonvær, det er flere plussgrader og han har ikke kledd så altfor mye på seg. Så tar turen litt lengre tid enn han har planlagt, det begynner å mørkne og det som var varme grader og sol blir til flere minusgrader og kald vind. Til slutt er han så sliten at han ikke makter å komme seg hjem selv, og må bli hentet med scooter, sier Olsen, og legger til:

– Så oppfordringen må være at folk ikke legger ut på lengre turer enn de klarer, og at de har med seg godt med klær og nødvendig utstyr.


Påskeværet: – Vi kan forberede oss på stabilt grått vær

Plussgrader og overskyet vær er hva vi har i vente i palmehelgen.

 

Følg med på varsom.no

– Frykter dere at det vil gå nye skred i påsken?

– Ja, denne vinteren har vist at vi ikke har blitt så mye bedre på være forsiktige i fjellet enn vi trodde. Vi ber folk som skal opp i brattere terreng om å tenke seg nøye gjennom når det gjelder veivalg, sier Olsen før Øvervoll fortsetter:

– Mildværet som er meldt kan være velkomment, for det vil kunne legge lokk på de svake lagene og derfor stabilisere snødekket. Snøen kan virke trygg og hard med det første, men man kan likevel bryte gjennom. Oppfordringen er at folk bruker varsom.no, og ikke bare følger med på faregrad, men leser hele varselet, og spesielt legger merke til skredproblemene, og i hvilken høyde og himmelretning de gjelder for, sier Øvervoll og legger til:

– Også må det sies at skredfaren gjelder der terrenget er brattere enn 30 grader, og at de som beveger seg i brattere terreng tar kalkulerte risikoer, og derfor må ha gode ferdigheter i vurdering av snøforholdene. De fleste påsketuristene beveger seg som regel i slakere terreng, og da er det som nevnt ingen grunn til å være redd, sier Øvervoll.