Betydelig skredfare i Tromsø og omegn i helgen

Hovedredningssentralen Nord-Norge har logget 27 skredrelaterte hendelser siden 1. mars.

BETYDELIG SKREDFARE: Det er varslet stor skredfare i helga. Her illustrert ved et skred som gikk i Fastdalstinden i Lyngen der en person ble berget ut 3. april.  Foto: Politiet

nyheter

Snøskredvarsel-tjenesten Varsom melder om betydelig skredfare i Tromsø kommune fredag.

– Mer nedbør og kuling fra vest på toppene, øker faren for ferske fokksnøflak i øst-vendte leheng. Vær obs! Stedvis kan de ferske fokksnøflakene legge seg over svake lag av rim eller kantkorn, som har blitt observert i overflaten den siste tiden. Da vil flakene bli svært ustabile, heter det i varselet for fredag, og fortsetter:


Påskeværet: – Vi kan forberede oss på stabilt grått vær

Plussgrader og overskyet vær er hva vi har i vente i palmehelgen.

 

– Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn dypere i snødekket. Laget er generelt vanskelig å påvirke for en skikjører, men kan være mulig å påvirke på steder der overliggende snø er tynn eller myk. Det har vært mest utbredt rundt skoggrensa og opp. Mildere vær kan svekke bindingene, samt vil litt nedbør og vind øke belasting på snøen og skavler. Dette kan resultere i skavelbrudd og enkelte svært store naturlig utløste skred.


Solbergs påskeoppfordring: – Følg fjellvettreglene

Etter en utfordrende skredvinter med uvanlig mange dødsfall, maner statsminister Erna Solberg til vett og forsiktighet i påskefjellet.

 

Betydelig fare i Lyngen og Nord-Troms

Lørdag og søndag senker Varsom farenivået til nivå 2 - som betyr moderat skredfare - i Tromsø, Sør-Troms og Indre Troms.

Fredag til søndag varsles det om farenivå 3 - som vil si betydelig skredfare - i både Lyngen og Nord-Troms.


Dobbelt så mye snø som vanlig i Troms nå

– At det i gjennomsnitt er 150 cm snø i 500 meters høyde i Troms er nesten dobbelt så mye snø som vanlig.

 

Mange tatt i skred så langt i år

Mars og april er høysesong for skred i Nord-Norge. Hovedredningssentralen Nord-Norge har logget 27 skredrelaterte hendelser siden 1. mars.

10 av hendelsene fra mars og april var skred, med rundt 40 personer involvert til sammen. Av disse ble tre skadd, og fem omkom.


Politiet har frigitt navnet på mannen som omkom i fjellulykken

Det var UNN-overlege Eivind Smeland (52) som tirsdag omkom på Sultinden i Lyngen.

 

17 av disse hendelsene hadde utspring i at observatører meldte inn skred som de ikke selv var involvert i, men som måtte undersøkes skriver HRS.


 

I noen tilfeller meldte observatørene at det som så ut som skispor gikk inn i skredet, men ikke ut igjen, og i andre tilfeller var det rett og slett snakk om nye skred i kjente utfartsområder.


Frigir navnet på den omkomne scooterføreren etter skredet i Øverbygd

Den omkomne ble gravd fram først etter to timer da han ble tatt i et snøskred mandag kveld. 22-åringen døde på UNN tirsdag morgen.

 

– Det har også vært tilfeller der personer har meldt om skred de selv har utløst, selv om ingen ble skredtatt. Slike meldinger setter vi pris på, siden vi slipper å sette inn ressurser for å undersøke dem i ettertid. Andre varianter på slike meldinger er når personer oppdager at de står i skredfarlig terreng og trenger hjelp for å komme sikkert ut, sier de ved Hovedredningssentralen Nord-Norge.

Hovedredningssentralen har delt en rekke råd om hvordan man unngår å bli skredtatt her.

Totalt har elleve personer mistet livet sitt i snøskred så langt i 2019 i Norge. Syv av disse har omkommet i Troms.