Slik blir påskeværet dag for dag

Påskehelga starter på topp, før det blir stadig gråere fram mot søndag.

PÅSKEFRI: Allerede tirsdag var det påskestemning på Charlottenlund. Torsdag tar været seg betydelig opp, før det blir mer grått og vått utover i påskehelga. 

nyheter

– Jo lenger inn i landet du reiser, jo bedre blir været, sier meteorologikonsulent Rune Skoglund ved Vervarslinga i Tromsø.

Helst må du inn til Dividalen eller Kilpis for å sikre deg litt finvær. For selv om påska starter fint med sol og 8 varmegrader skjærtorsdag, blir det forholdsvis våte og grå dager senere i påska.

Inne på Meteorologisk institutt oppe på Tromsøya leser meteorologikonsulenten av varslene for de kommende dagene. Prognosene er allerede ganske sikre, også for de siste dagene av påskehelga.

– Det har ikke vært så store forandringer her. Det eneste er vel at det de siste dagene har vist litt mindre nedbør, sier Skoglund.

Har passert første vårdag

Årets sene påske kommer etter den første vårdagen, meteorologisk sett.


Mye snø i vinter gir penger i kassen til bilverkstedene: Flere bulker enn normalt

Bilskadesenteret anslår at de har hatt en økning på 30 prosent i omsetning sammenlignet med i fjor.

 

– 12. april var årets første vårdag. Det betyr at man den dagen hadde en døgnmiddeltemperatur over 0 grader, forklarer Skoglund.

– Våren har kommet til Tromsø, sier han, før han gløtter ut vinduet på snømengdene som ennå ligger der. 110 centimeter for å være nøyaktig. Det var det som ble målt på målestaven utenfor Vervarslinga tirsdag morgen.

METEOROLOG: Meteorologkonsulent Rune Skoglund ved Vervarslinga venter en ganske grå påske i Tromsø i år. 

 

– I 1985 hadde vi også 110 centimeter 16. april. Det året ble det helt snøfritt først 1. juni.

Skoglund tror imidlertid snøen forsvinner raskere i år, og påpeker at det allerede er sett en rekke vårtegn:

– Det er observert tjeld, og så er gjess på vei. Det er også observert noe russ, ler han.

Snøfritt

iTromsø har årlig en konkurranse der man kan gjette på hvilken dato det blir helt snøfritt på målestaven på Vervarslinga. I fjor ble det snøfritt 7. mai, men gjennomsnittet er 17. mai. Skoglunds grovtipping er at det vil ligge snø på staven til etter 17. mai i år.


Advarer mot farer på påskefjellet: – Det kan være så alvorlige skader at vi er nødt til å avlive hundene

Når vi drar til fjells i påsken vil vi gjerne ha «Trofast» med oss på tur. Tenk bare på at ski, skare og stålkanter kan gjøre at det ender ille for hunden.

 

– Det tidligste det har blitt snøfritt der er 29. april. Det var i 2002. Det seneste var 21. juni, i 1923, sier han.

Det hender seg at meteorologene får telefoner fra publikum som lurer på eksperttips til når det blir snøfritt, eller som har spørsmål om hvor de finner det fineste været i påska.

PÅSKE: Selv om han skal tilbringe noen påskedager på jobb, er det påskestemning å spore inne på Vervarslinga. 

 

– Folk er opptatt av været, både i påsken og ellers i året. I år har det ikke vært så voldsomt med telefoner, det hjelper at folk har blitt flinke til å bruke yr.no, sier Skoglund.

Fine forhold i fjell og på sjø

Med de varme temperaturene er det å vente at snøen er tyngre. Spesielt i Troms er det fortsatt grunn til å følge nøye med på skredvarselet på varsom.no. Tirsdag ettermiddag var det varslet moderat skredfare i Troms. I områder med fersk fokksnø i fjellet oppfordres det til å være varsom, da naturlige skred kan gå på vedvarende svake lag i fjellet, og som våte skred i lavlandet og i solvendte heng, ifølge varsom.no.


Røde Kors vil være på flere populære utfartssteder i påsken:

– Selv om det har gått mange skred i år, må ikke folk bli redde for å bruke fjellet

Hjelpekorpset har forberedt seg på storinnrykk i fjellene i og rundt Tromsø i påsken, og oppfordrer folk til å komme seg ut på turer som ansees som trygge.

 

– Det kan fortsatt være skredfare om man surrer på steder der man ikke har noe å gjøre, sier Skoglund.

De som tenker å legge ut på sjøen i båt eller kajakk kan vente seg stort sett gode forhold i helgen, selv om været er noe grått. Det er meldt lite vind, stort sett bare en liten bris.

VÆRVARSELET DAG FOR DAG:

Onsdag:

Det ventes svak vind, og inntil seks plussgrader onsdag. Det meldes ikke om nedbør, men om oppholdsvær, overskyet og periodevis med sol.

Torsdag:

Dette blir ukas fineste dag, med mye sol. Det er ventet inntil 8 grader, laber bris og ingen nedbør. På ettermiddagen kommer det litt skyer, men fortsatt pent oppholdsvær.

Fredag:

Varselet fra fredag til mandag er ganske likt. Det ventes inntil 7 grader, men overskyet hele dagen, og med regn fra tidlig ettermiddag. Det vil blåse en lett bris.

Lørdag:

Lørdag ventes stort sett oppholdsvær, med inntil 9 plussgrader. Det vil blåse en lett bris fra sørvest. Fra kvelden av kommer det en del nedbør.

Søndag:

Søndagen ventes det en god del nedbør i form av regn hele dagen. Det blir en lett bris fra sørvest, og inntil 8 plussgrader.

Mandag:

Mandag morgen blir det litt regn, mens det vil lette utover dagen. Det ventes svak vind, og inntil 7 plussgrader. Prognosene for langtidsvarselet er per tirsdag allerede ganske sikre, ifølge Vervarslinga.