Ber folk som skal ut på tur i påsken om å være obs på skredfaren: – Det er veldig vanskelig å vite når og hvor slike skred løsner

Onsdag har det vært utløst en rekke skred i regionen. Torsdag er det meldt om påskens fineste vær, og ekspertene ber folk ta hensyn til skredvarselet.

FARLIGE SKAVLER: NVE advarer om at det vil være økt fare for våte løssnøskred og mindre flakskred, i tillegg til at sjansen for skavlbrekk også øker med stigende temperatur og nedbør som regn de neste dagene i hele Nord-Norge.  Foto: NVE

nyheter

Torsdag er det meldt mye sol, inntil 8 varmegrader, lite vind og null nedbør. Meteorologene tror dette vil bli påskens fineste dag på værfronten, men skredfaren er økende med de kommende pluss-gradene.

Så langt er det varslet betydelig skredfare onsdag og fredag, og moderat skredfare torsdag i Tromsø og Lyngen.


 

Viser ingen faretegn

Den største utfordringen i Nord-Norge er et vedvarende svakt lag som ligger dypt i snødekket ifølge Snøskredvarslingen. Det har så mye snø over seg nå at det skal mye til å påvirke det som skiløper, og det svake laget gir ikke fra seg faretegn som drønn eller at snødekket sprekker opp.


Slik blir påskeværet dag for dag

Påskehelga starter på topp, før det blir stadig gråere fram mot søndag.

 

Når det nå blir varmere og etterhvert litt våtere vil snødekket over bli våtere og mykere, og siget i snøen øker. Da kan man regne med at det plutselig kan gå noen store eller svært store naturlig utløste skred som løsner nede i det vedvarende svake laget.

– Det er veldig vanskelig å vite når og hvor slike skred løsner. Hold derfor god avstand til bratte fjellsider. Hvis det først løsner et skred på det svake laget kan skredet bli svært stort sier vaktleder i Snøskredvarslingen Heidi Bache Stranden i en pressemelding.

I tillegg til dette skredproblemet vil det være økt fare for våte løssnøskred og mindre flakskred i tillegg til at sjansen for skavlbrekk også øker med stigende temperatur og nedbør som regn de neste dagene.


Ingen fylker i Norge har flere skredofre enn Troms i år: – Vi er fortvilet og veldig lei oss

– Det vi i dag står over, er en meget alvorlig situasjon. Vi må oppfordre folk til å utvise den største forsiktighet med bratt bestigning, sier den erfarne overlegen ved Akuttmedisinsk klinikk på Universitetssykehuset i Tromsø.

 

Betydelig fare onsdag og fredag

Fareskala for snøskred  Foto: Varsom

 

Per onsdag ettermiddag er det meldt om betydelige skredfare (farenivå 3) i Tromsø, Lyngen og Indre-Troms onsdag.

– Temperaturstigingen øker faren for våte løssnø- og flakskred, og store skred kan gå på vedvarende svake lag i snødekket, heter det i varselet for onsdag.

Torsdag er det varslet moderat skredfare (farenivå 2) i Tromsø, Lyngen, Indre-Troms, Sør-Troms, Nord-Troms og Vest-Finnmark.

Fredag øker faren igjen til farenivå 3 i Tromsø, Lyngen, Nord-Troms og Vest-Finnmark.

Snøskredvarslingen oppfordrer folk til å følge med på varsom.no, hvor de legger ut ferske snøskredvarsler hver dag.

– Sett deg godt inn i skredproblemene i varselet og følg ferdselsrådene!


Røde Kors vil være på flere populære utfartssteder i påsken:

– Selv om det har gått mange skred i år, må ikke folk bli redde for å bruke fjellet

Hjelpekorpset har forberedt seg på storinnrykk i fjellene i og rundt Tromsø i påsken, og oppfordrer folk til å komme seg ut på turer som ansees som trygge.

 

Ber folk melde fra

Onsdag har nødetatene og de frivillige redningsmannskapene rykket ut til meldinger om skred på Kvaløya og Tromsdalstinden, som begge viste seg å være gamle skred.

Politiets klare oppfordring er at folk likevel melder fra om snøskred hvis de er usikre på om noen kan være tatt.

– Det har gått mange skred de siste dagene, og det er varslet økt skredfare. Hvis man kan se at det er et gammelt skred og at det ikke er spor inn eller ut, trenger man ikke varsle fra. Om man derimot er usikker, bør man ringe, sier Karl Erik Thomassen, operasjonsleder i Troms politidistrikt.