Har du tenkt til å flykte regnværet i påsken? Da må du til Kola-halvøya

Når det høljer ned langs kysten, kan ofte en times kjøretur østover by på skyfri himmel og påskesol. Det er ikke tilfelle i år.

SOL: Flere tromsøværinger var onsdag ute og nøyt finværet. Skal du få til det samme i helga, må du langt av gårde. 

nyheter

I år er det meldt strålende vær på skjærtorsdag. På fredag er det imidlertid ventet et raskt væromslag – fra lett skydekke og sol til skikkelig grisevær.

– Vanligvis går det et værskille i Lyngen, men nå må du rømme ganske langt inn i Sverige for å få klarvær. Eventuelt vil det være skyfritt og fint i østlige deler av Finnmark, sier vakthavende meteorolog ved Vervarslinga i Nord-Norge, Eirin Arnesen.


Slik blir påskeværet dag for dag

Påskehelga starter på topp, før det blir stadig gråere fram mot søndag.

 

Ifølge Arnesen er resten av helga preget av et kraftig lavtrykk som kommer kjapt inn fra vest.

– På lørdag og søndag ser det ut til å bli enda verre vær enn på fredag. Da ligger lavtrykket over Spitsbergen, noe som gir tykt og lavt skydekke og mye nedbør. Det er stort sett samme vær fra Vestlandet og helt opp til Finnmark, sier hun.


Ber folk som skal ut på tur i påsken om å være obs på skredfaren: – Det er veldig vanskelig å vite når og hvor slike skred løsner

Onsdag har det vært utløst en rekke skred i regionen. Torsdag er det meldt om påskens fineste vær, og ekspertene ber folk ta hensyn til skredvarselet.

 

Det samme er tilfelle i mesteparten av Finnland og Sverige.

– Selv ikke der blir det skyfritt og sol. Skal du finne sola, må du mye lenger øst. Du må vel til Kolahalvøya eller midtre deler av Finnland for å jakte sol, sier Arnesen.

Dersom du vil slippe unna regnet, har Arnesen nok en dårlig nyhet til deg. Hun forteller at mesteparten av nedbøren vil komme vest for Lyngen, men regn blir det også østover.

– Det lavtrykket har med seg så mye nedbør og er såpass heftig at nedbørsfeltet strekker seg hele veien over Lyngsalpene. Skydekket vil nok være litt lettere på innlandet, men vi kan ikke garantere oppholdsvær, sier Arnesen, og legger til:

– Hvis folk er desperat etter en regnfri påske, så er mitt beste råd og kjøre østover til det blir bra, men det innebærer at du kan ende opp i Russland.