Kilpis: – Jeg har forsøkt å fortelle ungdommen at ski er bra for dem, men de vil bare kjøre scooter

Enok Isaksen har feiret påske på Kilpis i 30 år, og går stadig på langrenn. Men for hvert år som går blir det færre skigåere, og flere scootere. Og de kommer stort sett fra Tromsø.

SKIENTUSIASTER: Karin og Enok Isaksen fra Nordnes forteller at de har gått på skiturer på Kilpis hver påske i 30 år. – Vi kan vel si det slik at det var mer stille her før, sier Enok om det økende scootertrafikken. 

nyheter

Onsdag før påske var en perfekt dag for en skitur i det flate terrenget på høylandet i Lappland i Finland, med et tynt skylag, et lite vinddrag i luften og et par varmegrader. Ute på innsjøen Kilpisjärvi, som bærer det samme navnet som det lille tettstedet, er skisporene godt tråkket opp. Med jevne mellomrom passerer en skiløper eller to iTromsø, som har tatt plass ved bredden av vannet.


Røde Kors patruljerer påskefjellet: Disse turgåerne trenger oftest hjelp

De frivillige i Røde Kors bruker påsken på å være i beredskap i tilfelle det går skred eller skjer ulykker i fjellet.

 

Det var riktignok tilfeldigheter som gjorde at avisen fant starten på skiløypa, for det fantes ingen skilter. Derimot er scooterløypene merket godt, og parkeringsplassen reportasjebilen står på, er hos Kilpissafarit. De driver med utleie av snøscootere.

SCOOTER OG SKI: På det store vannet Kilpisjärvi, som har det samme navnet som tettstedet, går det både skiløyper og scooterløyper. Overalt hvor du befinner deg i den lille finske bygda så høres summingen fra scooter-motorer. 

 

Et godt voksen ektepar har spent på seg skiene og har god glid på vei utover innsjøen. De skal på skitur, og planen er å gå rundt vannet.

– Vi drar hit for å gå på ski ja. Det er veldig fine løyper her, det er deilig å komme seg litt opp i høyden og det er flott terreng å bevege seg i. Så ja, en fantastisk sted å gå på langrenn, sier Karin Isaksen.

Hører motorsumminga hele dagen

Hun og mannen Enok Isaksen har tatt turen fra Nordnes, et tettsted litt nord for Skibotn. Det har de gjort hver påske de siste 30 årene.


Tromsøværingene strømmer til scooter-paradis: – Det blir litt herjing. Det er jo gøy med fart

Hvis ønsket ditt var å komme til høyfjellet for å finne ro og nyte naturen, så er du nok på feil plass.

 

– Vi sover i campingvogn og trives veldig godt med det. Også går vi skiturer på dagtid, sier Karin før Enok bryter inn:

– Vi er skientusiaster, så det er ikke noe scooter her, sier han og nikker mot et par ungdommer som farer forbi ute på vannet i det som neppe er innenfor fartsgrensen på 80 kilometer i timen.

– Du hører den motorsumminga hele dagen. Jeg bryr meg ikke så mye om det jeg altså, men vi kan vel si det slik at det var mer stille her før. Nå er det bygd en hel drøss med hytter, før var det ingen bebyggelse her. Så det er langt flere som reiser på påskeferie til Kilpis nå, enn det var på 80-tallet, sier Enok.


Se lesernes beste påskeminner

Vi har bedt våre lesere sende inn bilder av deres beste påskeminner.

 

– Ja hva synes du om at det er blitt slik da?

– Nei, så lenge de holder seg i egne løyper så er det vel greit. Men de får jo bare trimmet scooterne da, og ikke seg selv. Jeg har forsøkt å fortelle ungdommen at ski er bra for dem, men de vil bare kjøre scooter, sier Enok og ler.

Valgte å la scooteren være hjemme i år

Litt lenger bort gjør en annen familie seg klar for å teste løypene. Det er Knut og Rita Hanssen, med barnebarnet Sara Marie Hanssen, fra Storsteinnes.

LOT SCOOTEREN VÆRE IGJEN: Familien Hanssen fra Storsteinnes har snøscooter hjemme, men står kun på ski denne påsken. Fra venstre: Knut, Sara Marie og Rita. 

 

– Påsken er fast, da er vi her oppe. Sånn har det vært i 20 år, og vi har alltid gått på ski, sier Knut, før Rita forteller at de også har en scooter tilgjengelig.

– Men vi valgte å la scooteren være hjemme i år, så da blir det kun ski. Men det er fint det, sier Rita.

Familien tilbringer påsken i henholdsvis hytte og bobil, og skal bruke påsken til å komme seg en del ut.


Gøril og Arnhild møttes i solveggen på Skarven: – Vi har bare kjent hverandre i to timer

Med sola trekker tromsøværingene ut og blir mer sosiale, skal vi tro folk som tok en utepils i sola på Skarven skjærtorsdag formiddag.

 

– Nå planlegger vi å gå en runde på ti kilometer. Det er akkurat passe for sånne som meg, sier Rita og smiler før hun glir av gårde på det som ser ut til å være svært godt føre for å være sen påske.

Må gå langt for å få ro på skitur

Men Kilpis er ikke bare ski og scooter. Det er også handling, og på den lille matbutikken på Kilpishalli er det trangt om plassen både på parkeringsplassen og mellom butikkhyllene.

En av dem som har vært inne og blant annet skaffet seg den klassiske finske brusen Jaffa, er John Olav Kristoffersen fra Tromsø.

– ROLIGERE FØR: John Olav Kristoffersen fra Tromsø har vært på påskeferie på Kilpis siden han var ungdom, og forteller at han nå må gå ganske langt på ski for å oppleve fred og ro fra scooterkjøringa. 

 

Nå står han og venter ved bilen, hvor det for øvrig ligger flere par med ski.

– Så du er ikke av dem som kjører scooter, eller?

– Nei, jeg har en 15-åring som gjerne vil kjøre, men jeg holder meg unna sånt. Jeg var på skitur i går, men det gikk dårlig ettersom jeg har ett bristet og ett brukket ribbein. Så nå blir det å holde seg i ro resten av påsken, sier Kristoffersen.


Folk strømmet til Finnvikdalen skjærtorsdag: – Det er ikke bare de sørafor som har godværet i påsken, vi fikk litt vi også

Det var trangt om plassen på parkeringa på det populære utfartsstedet på Kvaløya på det som er meldt å bli påskens fineste dag.

 

Tromsøværingen forteller at han har feiret påske på Kilpis siden han var ungdom, og at det er spesielt en ting som har endret seg: Støynivået.

– Det var mye roligere her før, men så slapp de løs disse scooterne, og da var det bare å gi seg over. Hvis man skal oppleve fred og ro på Kilpis når man går på ski i dag, så må man gå ganske langt.