Røde Kors og Norsk Folkehjelp har nesten ikke hatt noen oppdrag i ferien: – En usedvanlig rolig påske

Sen påske og en del dårlig vær har sørget for færre folk i fjellet denne påsken. I tillegg tror leder av Norsk Folkehjelp i Tromsø at en del har latt seg skremme av de mange skredene denne vinteren.

ROLIG PÅSKE: Alexander Benjaminsen (fra venstre), Håvard Mørkved og Amund Økland har alle vært i bedredksap for Røde Kors i påsken, men har hatt svært få oppdrag. FOTO: HÅKON STEINMO, ITROMSØ 

nyheter

Påsken kan nesten ikke være senere enn den har vært i 2019, noe som også merkes for Røde Kors og Norsk Folkehjelp. For sen påske, i tillegg til dårlig vær, betyr færre folk i fjellet. Og det igjen gir færre oppdrag for hjelpekorpsene.


Camping på Kilpis: – Dette kalles bare for Tromsø-gata

Scooterdresser, bålpanner, campingbord, spikertelt, plattinger og noen parabolantenner. Det er påske på campingplassene på Kilpis.

 

– Det har vært veldig stille, og jeg vil kalle det en usedvanlig rolig påske, sier operasjonsleder hjelpekorpset til Røde Kors, Ann Ellen Karlsen.

USEDVANLIG: Det kaller Ann Ellen Karlsen i Røde Kors denne påsken, men tror det beror på en del dårlig vær, sen påske og at folk generelt har blitt flinkere til å forberede seg på fjellturer. FOTO: HÅKON STEINMO, ITROMSØ 

 

De har patruljert flere populære utfartssteder i Tromsø i påsken, og Karlsen forteller at de kun har hatt ett oppdrag i ferien.


Vegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø

Påsketrafikken har begynt å tette seg til flere steder. På enkelte strekninger må man regne opp mot én time i kø, opplyser Statens vegvesen.

 

– Påskeaften hadde vi en gjeng som var på patrulje ved Krokenfjellet, og da kom de tilfeldigvis over to skigåere som var slitne. De hadde gått en lang tur og det var ganske heftig vær på fjellet da, så de ble kjørt ned. Det var de veldig takknemlige for, sier hun.

Lite skiturister og sen påske

Heller ikke for Norsk Folkehjelp har det vært mye å gjøre, og leder i Tromsø, Eva Vassnes, sier at de har rykket ut til et skred som viste seg å være gammelt, samt at de har hatt et henteoppdrag.

I BEREDSKAP: Norsk Folkehjelp har holdt til på folkehjelpshytta i Tromsdalen i påsken, men det har vært få oppdrag for blant annet Borghild Tjosaas og disse hundene. FOTO: FREDRIK MUNKVOLD 

 

– Onsdag fikk vi melding om skred i Svarthammardalen på Kvaløya, men det ble raskt konstatert at det var gammelt. Vi har også hatt et henteoppdrag på oversiden av Storelva på Kvaløya med en skiløper som trengte hjelp til å komme seg ned igjen, sier Vassnes.

Også Norsk Folkehjelp har hatt patruljer ute i løypene, og Vassnes forteller at mange har tatt turen til folkehjelpshytta i Tromsdalen i ferien.


Norsk Folkehjelp: Roligste påske på årevis

Så langt denne påsken har Norsk Folkehjelps frivillige mannskaper rykket ut på 24 større oppdrag og aksjoner – kun en firedel av tallene fra fjorårets påske.

 

– Vi har sett lite skiturister, men det kan være fordi påsken er sen og mange har tenkt at det er lite snø i fjellet. Skisesongen er jo på hell, og det har vi merket på utfarten. Så det har blitt en del kaffekoking på oss på folkehjelpshytta, så man kan jo si at det har vært en veldig fin påske for også, sier hun.

– Folk er flinkere

Men vinteren i Troms har ikke vært like rolig som påsken, og hittil i år har syv mennesker mistet livet i skred eller ulykker på fjellet. I tillegg har det gått mange skred i og rundt Tromsø.

PATRULJERER: Vegard Standal Olsen er blant dem som har patruljert de populære utfartsstedene i Tromsø. Dette er fra en slik tur i påsken. FOTO: FREDRIK MUNKVOLD 

 

– Jeg lurer på om alle skredene også kan ha vært med å skremme folk fra og ferdes i fjellet, i tillegg til at det har vært økt skredfare gjennom påsken, sier Vassnes.

Karlsen mener derimot at lite snø i fjellet, kombinert med en del dårlig vær samt at folk er bedre forberedt når de skal på tur, har gjort at det har vært en rolig påske.


Handler for ti millioner på Kilpis i påsken: – Kjøper bare det som er rimeligere enn i Norge

Den lille butikken på Kilpis invaderes av Tromsø-folk i påsken, men garva handlere fra Skibotn og Balsfjord vet å plukke ut de varene man sparer mest på å handle på finsk side.

 

– Folk har mye flinkere til å kle seg, de har bedre utstyr, bedre kunnskap om hvor de skal gå og flinkere til å orientere seg. Før hadde vi savnet-aksjoner, men nå er det sjelden at vi leter etter folk som har gått seg bort, sier Karlsen.