iTromsøs vårkonkurranse:

Gjett når snøen smelter og vinn en grill

Snøen smelter i full fart, og nå starter konkurransen hvor iTromsøs lesere kan gjette hvilken dato det blir bart rundt målestaven hos Vervarslinga.

SNART BLIR DET SNØFRITT: Hvis du gjetter riktig dato for når det blir snøfritt ved målestaven, kan du vinne en grill. Ifølge statsmeteorolog Ola Mellem kan det gå fort fremover.   Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Dette er saken
  • Hvert år kan iTromsøs lesere gjette på hvilken dato det blir snøfritt i byen.
  • Definisjonen følger Vervarslinga i Nord-Norge som sier at det er snøfritt når det ikke lenger ligger snø rundt målestaven på toppen av Tromsøya.
  • Én av dem som tipper riktig dato vinner en grill.
nyheter

Det er blitt «vår» i Tromsø og i løpet av de neste ukene vil snøen smelte bort. Vervarslinga i Nord-Norge definerer Tromsø som snøfritt når det ikke lenger ligger noe rundt målestaven på toppen av Tromsøya.

I fjor var det snøfritt 7. mai, og nå kan du altså gjette hva som blir årets snøsmeltedato.


Store vannmasser skaper problemer flere steder i Tromsø

Kombinasjonen regn, smeltevann og flo har ført til at Bydrifts veivakt har hatt nok å gjøre.

 

Snøen smelter fort

Sist gang det ble bart så tidlig som i fjor, var i 2015 da det ble snøfritt 6. mai. I 2007 var det snøfritt 3. mai, mens i 2006 var alt var borte allerede 27. april.

I fjor var det 66 centimeter på målestaven 24. april. Dette er én centimeter under målingen tirsdag 23. april.

Snøen smelter imidlertid fort, og har rast ned fra søndagens 81 centimeter.

Ifølge meteorolog Ola Mellem ved Vervarslinga har det øverste snølaget vært lett å smelte.

– Det kom mye snø for litt siden, men den er ganske løs. Siden den ikke har gjennomgått perioder med å bli frosset, har den ikke blitt særlig fast. Derfor smelter den fort, forklarer Mellem.


 

Varmere enn normalt

Hvor fort snøen smelter vil altså avhenge av hva slags vær det blir fremover. Mellem forteller at regnet vil gi seg, og at det ventes oppholdsvær resten av uka. Fra torsdag kan vi se temperaturer opp mot 15 grader, mens det blir rundt 6 grader i helga.

– Det er varmere enn normalt for tida, men det er ikke unormalt at vi kan få slike varme perioder i løpet av våren, sier Mellem.


Derfor snør det så mye i Tromsø – og noen bydeler er mer utsatt enn andre

«Hvorfor?», har du kanskje oppgitt tenkt i det du åpner ytterdøra en travel morgen og blir stående å stirre på en igjenmåket innkjørsel. Meteorologen gir deg svaret.

 

Prøver på comeback

Fjorårets vinner av konkurransen, Espen Primstad, sier at han har tenkt å delta i konkurransen også i år. Han har funnet fram grillen han vant, men har ikke fått brukt den ennå.

– Jeg regner med at det fortsatt vil komme mer snø, så jeg venter litt med å grille, sier han.

– Når tror du det blir snøfritt i år?

– Jeg har vært bortreist i påskeferien, men nå skal jeg snart ut og ta en vurdering av forholdene før jeg sender inn mitt forslag, sier han.

GASSGRILL I PREMIE: iTromsø trekker ut én vinner blant innsendere med riktig svar og gir bort en grill fra OBS Bygg Tromsø. Grillen er gassgrill av typen FCC BBQ Performance 4.1S. Den beskrives som en stor og solid gassgrill med fire brennere i tillegg til en sidebrenner med integrert tenning. 

 

Slik deltar du:

Alt du trenger å gjøre for å kunne vinne er å sende en SMS til 2399.

I meldingen skriver du kodeordet IT SNE samt den foreslåtte datoen din for når det første gang er snøfritt rundt målestaven til Vervarslinga for Nord-Norge på toppen av Tromsøya.

For eksempel: IT SNE 17. mai

Tjenesten koster kr 1,- per SMS (operatørkostnader kommer i tillegg).