Risikerer fullt streikekaos i SAS-trafikken fra fredag

Fra fredag morgen er det duket for flykaos, dersom partene ikke finner en løsning hos Riksmekleren.

Illustrasjonsfoto: Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix 

nyheter

Forhandlingene mellom SAS-pilotene og flyselskapet brøt sammen 1. april. Onsdag møtes partene hos Riksmekleren. Dersom de ikke kommer til enighet der, vil 550 piloter i Norge gå ut i streik. Til sammen er det varslet plassfratredelse for 1.500 SAS-piloter i Norge, Sverige og Danmark.

– Vi håper at vi kommer til en løsning. Det er for tidlig å si hvordan det eventuelt påvirker trafikken, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til NTB.

SAS-pilotene etterlyser større forutsigbarhet i når og hvor lenge de skal jobbe. I dag vet de normalt ikke hvordan turnusen ser ut fire uker fram i tid. De ønsker også en revidert helgeturnus. De har i dag jobbfri en helg i måneden, men det kan falle slik at det er jobbing sju helger på rad.  I tillegg har SAS sagt opp to sentrale avtaler: Den ene gjelder forutsigbarhet i karriereutvikling og ansiennitet, og den andre handler om rollefordeling på forskjellige vakter.

– Det har vært stor avstand hele veien. Vi håper på at SAS reviderer sitt ståsted med blant annet de oppsagte avtalene så vi kan komme til enighet før meklingsfristen, sier leder Jan Levi Skogvang i Norsk Pilotforbund i Parat.


Streiken er avverget

Streikefaren er over. Lønnsoppgjøret vil gi norske arbeidstakere 3,2 prosent i lønnsøkning i år.