Norges beste på byutvikling: – Tromsø er en styggvakker by med elendig byplanlegging

Onsdag kveld arrangerte iTromsø og Totaleiendom en byutviklingskveld på Verdensteatret med fokus på den kommende bydelen i Tromsø, Vervet.

– EN BY AV ENSOMME PROSJEKTER: Førsteamanuensis ved Høgskolen Kristiania og byutviklingskommentator, Erling Dokk Holm, advarer mot at Tromsø kan bli en by kun bestående av enslige prosjekter. ALLE FOTO: ELINE GRØNVOLL 

nyheter

En av dem som holdt foredrag var førsteamanuensis ved Høgskolen Kristiania og byutviklingskommentator, Erling Dokk Holm.

– Tromsø er en styggvakker by full av ensomme prosjekter på fine tomter. Dette er et resultat av elendig byplanleggingsarbeid, og Tromsø må passe seg for ikke å bli kun en samling ulike prosjekter. Ta for eksempel for deg Ishavshotellet. Hvis ideen bak bygget var tilgang til havet, er det bare hotellgjester som drar nytte av det. Alt får større verdi når flere kan bruke det. Da kan vi leve av hverandres arbeid og byen vil vokse av seg selv, sa han.

MODELL AV VERVET: Slik ser modellen for den nye bydelen ut. FOTO: ELINE GRØNVOLL 

 

– Kroken skulle aldri vært bygget

Dokk Holm har røtter fra Tromsø og har derfor tilbrakt mange ferier her. Han er skeptisk til utviklingen.

– Tromsø har hatt en voldsom befolkningsvekst uten at sentrum har fulgt med. Gode byer bygges fra innsiden og ut. Kroken er et sted jeg er veldig glad i, men det burde aldri vært bygget.


iTromsø og Totaleiendom arrangerer byutviklingskveld:

– Identitet får man uansett. Spørsmålet er om den er god eller dårlig

God identitet blir et viktig stikkord når temaet byutvikling skal under lupen på et åpent møte onsdag.

 

SPENNENDE PROSJEKT: Laura Sæther og Lars Haukeland fra LPO Arkitekter synes Vervet er et spennende prosjekt. FOTO: ELINE GRØNVOLL 

 

Han er klar på hva som skal til for å skape et godt sentrum.

– På et værhardt sted som Tromsø er innerom viktige. En by er ikke bare utsikt, den skal også beskytte. Slank torgene, få inn lyset og fyll førsteetasjene med liv.

Tror på Vervet

Den nye bydelen Vervet skal ligge på den gamle tomten til Tromsø Skipsverft. Bydelen, som skal bestå av ni bygninger som henger sammen, rommer 440 boenheter, parkeringsanlegg, hotell, restauranter, barnehage og en kaipromenade. Laura Sæther, arkitekt og partner hos LPO arkitekter, har hatt hovedansvaret for første del av planleggingen. Hun synes prosjektet er spennende.

– Vi har alltid et mål om å skape merverdi der vi er. Vervet er et sted med historie, og den vil vi ta vare på samtidig som vi skal skape nytt. Det skal bli et fint sted å oppholde seg i og å bo, med gode gårdsrom og lett tilgang til resten av sentrum.

Dokk Holm har god tro på den nye bydelen.

– Vervet er en utvidelse av et eksisterende bysentrum, men med en helt annen tilnærming. Det er akkurat dette Tromsø trenger.

FARGERIK KUNST: Kunstner Olav Christopher Jenssen sammen med sitt kunstprosjekt laget for Vervet, ENZO. FOTO: ELINE GRØNVOLL 

 

11 meter høy kunst

For å fargelegge bydelen har LPO arkitekter leid inn kunstner Olav Christopher Jenssen.

– Vervet blir en liten by i byen, og kunst preger en by. Vi ønsker derfor å se på kunsten som en del av byutviklingen, sier Lars Haukeland ved LPO arkitekter.

Kunstprosjektet, som har fått navnet EZRA, består av fargerike figurer som skal bli opp til 11 meter høye.

– Min kunst er preget av øyeblikk og som er for meg det gjenkjennbare, sier Jenssen og forsikrer om at kunsten skal tåle vær og vind.