Norske og svenske piloter i streik. Totalt 315 flyavganger er kansellert

SAS klarte hverken å bli enig med de norske eller svenske pilotene. Nå er totalt 315 flyavganger kansellert – opptil 70.000 passasjerer rammes.

SAS  Foto: Gorm Kallestad/Scanpix

nyheter

Riksmeklingsmannen bekrefter at de norske partene ikke kom til enighet. Dermed er både de norske og svenske pilotene ute i streik. 

«Det ble brudd i meklingen mellom Norsk Flygerforbund og Parat på den ene side og NHO Luftfart på den annen side,» skriver Riksmekleren.


SAS frykter storstreik – kansellerer flere avganger fredag

205 SAS-avganger fredag er innstilt. Selskapet skriver at de gjør dette for å beskytte reisende og ansatte.

 

«Riksmekleren konstaterte at partene stod så langt fra hverandre at det ikke var grunnlag for å legge fram et forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter.»

Etter en lang natt med mekling bekrefter leder av Parat Luftfart, Jan Levi Skogvang, overfor VG/E24 fredag morgen at pilotene tas ut i streik.

– Jeg kan ikke referere fra selve meklingen, men vi kom aldri i mål. Dette er en trist situasjon, og vi beklager overfor alle passasjerene. Men det var rett og slett ikke mulig å komme ledelsen i møte, sier han.

Også NHO luftfart og Norsk Flygerforbund bekrefter tidlig fredag morgen at streiken er et faktum. 

– Vi kan bekrefte at det er streik i Sverige. Prosessen foregår fortsatt i Norge og Danmark, skriver Rebecca Rosenvinge, pressekontakt i pilotforeningen i en tekstmelding til SVT.

Fremdeles mekles det på overtid i Norge, bekreftet Riksmeklingsmannen til VG/E24 ved femtiden natt til fredag. Også i Danmark er det fortsatt mekling.

SAS bekreftet selv streiken i Sverige i en børsmelding ved halv firetiden.

– Det er dypt ulykkelig at denne pilotkonflikten nå rammer våre kunder. SAS er forberedt på å fortsette forhandle, men kravene som er stilt ville få alvorlige konsekvenser for selskapet dersom de ble oppfylt. På tross av det har pilotene valgt konflikt, sier kommunikasjonsdirektør Karin Nyman i SAS.

Kansellerer flere avganger

Flyselskapet opplyser at i tillegg til de 205 flygingene som allerede er kansellert fredag, vil ytterligere 110 avganger bli innstilt. 

Dermed er det totale antallet avganger som er kansellert nå oppe i 315.

– Vi prioriterer nå å ta hånd om passasjerene og akkurat nå er det veldig mange medarbeidere i SAS som gjør alt de kan for å hjelpe våre rammede kunder, fortsetter Nyman.

SAS vil kontinuerlig informere alle berørte passasjerer på SMS og e-post, opplyser selskapet.

SAS sine tidligfly fra Tromsø gikk som normalt, men utover dagen står det, ifølge Avinor sine nettsider, at de fleste avganger og ankomster med SAS er innstilt fredag.

Dette gjelder avgangene fra og med flyet som går til Oslo klokken 10.20 til og med flyet som går 21.05 til Oslo i kveld.

Det er foreløpig flere avganger som fortsatt er ventet at skal gå som normalt lørdag, ifølge nettsiden.

Takket nei til forslag

Streiken kommer etter at pilotene torsdag kveld takket nei til et forslag som ble lagt frem.

Alle SAS-pilotene er samlet under paraplyen SAS Pilot Group som består av fagforeningene i Sverige og Danmark samt to fagforeninger i Norge, som er LO-foreningen Norsk Flygerforbund og pilotene som er organisert via Parat. 

Det er meklingen mellom Norsk flygerforbund, Parat og NHO Luftfart, som mekler på overtid hos Riksmeklingmannen.

Selv om pilotene omfattes av ulike avtaler i de forskjellige landene, påvirkes prosessene av hverandre. Jan Levi Skogvang, som er leder for Parat luftfart, har tidligere uttalt til Aftenposten at pilotene står samlet, og at dersom det blir det en løsning, kommer den samtidig for alle land.