Onsdag må du få av piggdekkene

Mandag er fristen i sør for å få av piggdekkene, mens det i nord er onsdag 1. mai.

VIKTIG Å HUSKE: I uken som kommer må du skifte dekkene. FOTO: Scanpix 

nyheter

Forsikringsselskapet Tryg skriver i en pressemelding at piggdekkene, ifølge regelverket, skal av i Sør-Norge første mandag etter påske, mens de i Nord-Norge kan vente til onsdag 1. mai med å skifte dekk.


Her fyller Ole Even tidenes dyreste bensin

Med en literpris på nærmere 18,50 for 95 oktan bensin, tærte det hardt på lommeboka for student Ole Even Andreassen (21) da han fylte bensin torsdag ettermiddag.

 

– Der det fremdeles kan være fare for kuldegrader og frost om natta må man sko seg etter forholdene, det er bilførerens ansvar. Så vet vi jo at man kan oppleve vinterlige forhold selv i mai måned i noen områder av landet, ikke minst i nord, sier Jeanett Tennefoss, bilskadedirektør i Tryg Forsikring i pressemeldingen.

Anbefaler sommerdekk

Ifølge Tryg bør man skifte til sommerdekk, men undersøkelser viser likevel at en av fem vil kjøre gjennom sommeren på piggfrie vinterdekk, noe som kan få store konsekvenser.


 

– Piggfrie vinterdekk har langt dårligere veigrep enn sommerdekk, ikke minst på våt veibane. Selv på tørr veibane vil bremselengden være betraktelig lenger med piggfrie vinterdekk enn med sommerdekk, noe som kan bli fatalt hvis du må bråbremse eller reagere hurtig. Derfor anbefaler vi alle å få av vinterdekkene, sier Tennefoss.

Dette bør du tenke på

Ifølge Tryg har piggfrie vinterdekk en mykere type gummi enn sommerdekk. Resultatet kan derfor vær at bilføreren risikerer ustabilitet, lengre bremsestrekning og langt dårligere drenering av regnvann.

– Mange tror de sparer penger ved å kjøre med piggfrie vinterdekk som om de var helårsdekk. Men da overser man farene med piggfrie vinterdekk på sommerføre. Den ekstra bremselengden kan bli utslagsgivende og forårsake sammenstøt, skade og død ved en kritisk oppbremsing, påpeker Tennefoss.


Kjøpte seg bil på fredag. Da han sto opp mandag hadde snøen knust den: – Veldig kjedelig

Fredag kjøpte Stian Selnes (30) seg en ny Audi. Mandag morgen våknet han av lyden av snø og is som falt fra taket og knuste bilen hans.

 

Det er flere ting man bør tenke på i forbindelse med dekkskifte, ifølge forsikringsselskapet. Blant annet må man sørge for å ettertrekke hjulboltene, sjekke mønsterdybden på sommerdekkene som skal være på minst 1, 6 millimeter og sjekke lufttrykk i dekkene, ifølge Tryg